Balatoni nyár 2014. (Rozi mama receptjei)

Ugyan még az április végi időjárás szeszélyével birkózunk, de már csak néhányat kell aludnunk ahhoz, hogy megkezdődjön a várva-várt balatoni idény.

 

 

A nagyszülők lassan leköltöznek téli szállás helyeikről, fiatalságuk boldog nyarait idéző tóparti nyaralóikba. Takarítanak, szellőztetnek, s a kertben felberregnek a hosszú álmukból felébresztett fű nyírógépek apró, de annál zajosabb motorjai. A nagypapák örömére a kamrákból lassan előkerülnek a tavalyi festőecsetek és a maradék festékek. Megkezdődhet a téli károk helyreállítása. A nagyikák sem tétlenkednek. A télen gondosan elkendőzött idő szántotta apró barázdák árnyai helyett a homlokukon most az aggódás mélyebb ráncai veszik át a főszerepet. Mindjárt vége az iskolának. Jönnek az unokák, s velük hétvégeken majd a gyerekek is egyre gyakrabban lesznek idelent.

 

 

-Mit fogok majd adni az asztalra ennyi éhes emberszájnak? – Aggódik az idős szüle.

A mai világban hetedmagunkról gondoskodni nem semmi feladat. Arról meg, hogy a strandon a lacipecsenyésnél, vagy a lángososnál költsük el a havi nyugdíjunkat egy vasárnapi ebéd fejében, szó sem lehet. S akkor még hol van a gyerekek fagyija a nők kávéja és a fiúk; pohár Balatoni Világosa?

 

 

Nincs más hátra, elő azzal a régi megsárgult naplóval! Mit is készíttethettek az akkori nagyszülők a strandról felrohanó, konyhát ostromló éhes sáskahad étvágyának a csillapítására?

Lessünk csak bele abba az elsárgult lapokból álló régi füzetbe!

 

Amikor több az éhes száj, mint a tegnapról maradt főtétel:

 

Gulyásleves maradékból:

 

 

Hozzávalók:

Kb.  50 – 60 dkg maradék pörkölt, szaftjával együtt

2-3 szál fehér gyökér felkarikázva

5 – 6 közepes sárgarépa felkarikázva

Egy közepes fej zeller felkockázva, zöldjével együtt

3-4 krumpli kockára vágva

Legalább 10 dkg füstölt szalonna zsírjára sütve

Egy evőkanál ételízesítő

Egy kávéskanálnyi köménymag

Csipetkéhez 1 tojás, egy bögre liszt

 

A karikára vágott zöldségeket a csokorba kötött zeller zöldjével a kisült szalonna zsírjában megpirítjuk (néhány perc) majd kevés liszttel besűrítjük s felengedjük két – két és fél liter vízzel. Forrás közben az ételízesítővel megszórjuk és a kockára vágott krumplit beleszórjuk. A zöldségeket lassú tűzön puhára főzzük, miközben hozzáadjuk a maradék pörköltet a szaftjával, mellyel néhány percig együtt forraljuk. (5 6 perc). Amikor már majdnem elkészült a gulyásunk, eltávolítjuk belőle a csokorba kötött zellerleveleket és tojásból, lisztből gyúrt csipetkét szaggatunk a forrásban lévő levedbe. A csipetkék, ha a felszínre törnek, a levest félrehúzhatjuk a tűzről, elkészült. A levest készíthetjük marha – sertés – de baromfipörkölt maradékából is. Akinek nincs ételízesítő fűszerkeveréke, sózza ízlése szerint. Csipetke helyett zsíron futtatott s vízben főtt tarhonyával, vagy kölessel is tálalhatjuk.

 

 

Rozi mama szendvicsei vacsorára

 

 

Az 50-es évek elején, Sóstón, a Balaton partján, tán öt valamirevaló ház állott. Az egyikben, míg az fizetség nélkül gazdát nem cserélt, mi gyerekeskedtünk. Naplementekor akkoriban még a fürdőzők helyett tehénbőgésétől visszhangzott a tó partja. Itatni hozták esténkét, a csordát a legel őrről. Volt is minden reggel friss tej vajas – lekváros kenyérrel az asztalon. A h házilag sütött hatalmas kenyérszelet vajas lekváros feltétje fülünkig dekorálta az arcunkat. Nevettünk mikor egymásra néztünk az asztalnál. Imádtuk. De ennél is jobban vártuk Rozi mama sütőjéből kikerülő friss, ropogós esti szendvicseit. Hozzá kefir vagy aludttej dukált, méghozzá egy nagy bögrével.

 

Hozzávalók:

Akkoriban még kocsányos húséból és halászlé maradékból készítve.

 

Kb. 8-10 nagyobb szelet ujjnyi vastagságú fehér kenyér

Vaj, vagy vajkrém 20dkg

Zsírszegény reszelt sajt 20 dkg

Leveskocka 2 db,

Halászlékocka 2 db.

Piros Arany krém egy kisebb tubussal (aki szereti, lehet csípős is)

 

A vaj felét – felét villával simára keverjük a húsleves- illetve halászlékockákkal. (fele – fele)

A felszelt kenyérszeletek felét az egyik krémmel, míg a másik részét a halászlékrémmel kenjük meg és valamennyit vastagon megszórjuk reszelt sajttal. A halászlés szendvicseink tetejét Piros Arannyal díszítjük, mely nem csak dekorációja lesz a kenyereknek, hanem azok zamatát is fokozza. Az így elkészült szendvicseket forró sütőbe dugjuk, és addig sütjük, míg rajtuk a megolvadt sajt aranysárga nem lesz. Kefirrel, de egy csésze finom borsmenta teával is kit ünő vacsora.

 

Sajtos tojáspástétom:

 

 

A sajt minden formáját imádtuk. Tehén, juh és kecskesajt minden háznál akadt a hű vős kamrák polcán. Az udvaron, szabadon kapargáló tyúkok, pedig hálájuk jeléül, annyi tojással látták el a konyhát, hogy még piacra – a nyaranként ott üdülőknek is bőven jutott belőle. Rozi mama is gyakran nyúlt ezekhez a kincsekhez és készített nekünk sajtból és tojásból uzsonnát, vagy ha nem végeztünk időben a horgászással, estebéd etet.

 

Hozzávalók:

 

Vaj, vagy vajkrém 10 dkg.

Kemény tojás 3 db.

Reszelt sajt – lehetőleg füstölt 10 dkg.

Ízesítéshez; só; bors; Piros Arany krém

Metélőhagyma finomra vágva, egy csomag. (ha nincsen, az újhagyma is megteszi)

 

A hozzávalókat villával alaposan összedolgozzuk és egy két órára a hűvös helyre tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Pirítós kenyérre kenve, csipkebogyó teával kínálva mennyei vacsora.

Aki kedveli hozzákevert kockákra vágott főtt tojással tovább gazdagítható.

 

Rozi mama tejfölös-sajtos lángosa:

 

 

Kevés ember akad, aki nyáron a balatoni lángos sütödénél ne állna sorba szívesen egy finom tejfölös – sajtos lángosért. Sajnos az egykor népeledelnek számító lángos, mára egy négy – öttagú családnak az átlag jövedelmekhez mérten, már csak alkalmi csemege lehet. Hogy ez mégse így legyen, leírom, Rozi mama akkoriban nekünk ezt a „hungarikumot”hogyan készítette.

 

Hozzávalók:

 

Főtt, áttört krumpli kb 40dkg

Liszt, lehet teljes kiőrlésű is 20dkg

Élesztő 3 dkg

Tojás 1 db

Tejföl, minél zsírosabb 2 dl

Reszelt – lehetőleg füstölt sajt 15 – 20 dkg

2-3 gerezd fokhagyma olajba törve

Kevés só

Olaj a sütéshez (jól felforrósítva)

 

A még langyos krumplit, a liszttel, tojással és az elmorzsolt élesztővel jól összedolgozzuk, majd kb. 11/2 – 2 óráig meleg helyen kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk. Még egyszer jól összegyúrjuk, majd a kész tésztából lisztes kézzel megfelelő nagyságú lángosokat formázunk. Az elkészült lángosokat egy konyharuhával letakarjuk és kb. még egy fél óráig továbbkelesztjük. Forró olajban mindkét felüket szép hólyagos sárgára sütjük. Fokhagymás olajjal és tejföllel ízesítjük, reszelt sajttal gazdagon megszórjuk. Boros teával, felnőtteknek sörrel, laktató, finom lakoma. Előre nagyobb mennyiséget is előkészíthetünk az elkövetkező napokra. Ilyenkor a tésztát fagyasztószekrényben lehűtjük. Sütés előtt ismét kiolvasztjuk, de ilyenkor számoljunk azzal, hogy a második kelesztés már majd hosszabb időt vesz igénybe, mint a frissen készült tészta esetében.

 

 

Kedves nagyszülők higgyék el nincs miért idegeskedni. Ma már, mint nagyszülők tapasztalatból tudjuk, hogy a fürdőzéstől kifáradt gyerekek, főleg, ha egyszerre többen foglalnak, helyet az aszalnál, még a „vasszöget” is jó étvággyal fogyasztják el, hát még a fent leírt könnyen és olcsón elkészíthető finomságokat.

Felhőtlen. boldog balatoni nyarat kívánok:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots