Farsang fánkja Rözi mama konyhájából

 

A középkori Magyarországon a farsangot nemesi, polgári és népi kultúrában egyaránt megünnepelték. A magyar nyelvben –a legtöbb európai nyelvvel szemben – a farsang szó nyert létjogosultságot és nem karnevál elnevezés, melyet inkább csak a királyi udvarokban rendeztek a köznép kizárásával.

 

Busójárás Mohácson (téltemetés)

 

A vidám mulatság kedvelt étke, akkoron és napjainkban is a kelt tésztából frissen sütött fánkféleségek, különféle gyümölcslekvárokkal feladva.

 

 

Szalagos farsangi fánk:

Hozzávalók:

  • 50 dkg rétesliszt,
  • 6 tojássárgája,
  • 6 dkg olvasztott vaj vagy margarin,
  • 4 dl tej, 1 evőkanál rum,
  • 3 dkg élesztő.

Elkészítése:

A cukros, langyos tejben megkelesztjük az élesztőt, csipetnyi sóval és a többi hozzávalóval, fakanállal jól kidolgozzuk. Aztán a tésztát konyharuhával letakarva, meleg helyen legalább40 percig pihentetjük. Amint jól megkelt lisztes deszkán hüvelykujj vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval, ha nincs, vizespohár szájával kiszaggatjuk. Takaró alatt újra kelni hagyjuk, amíg még egyszer olyan vastagra dagad, mint volt. Ezt követőn forró, de nem füstölgő olajban kisütjük. Először födő alatt sütjük, amíg egyik oldala megpirul. Így keletkezik rajta az úgynevezett; szalag, melyről a nevét is nyerte; „szalagos fánk”.

Eztán megforgatjuk, és födő nélkül tovább sütjük, amíg a másik oldaluk is szépen megpirul.

Jó tanács:

  •  Az olaj sok legyen, hogy a fánkok szabadon ússzanak a felszínén.
  •  Ne tegyünk egyszerre sok fánkot az olajba, hogy hőmérséklete mindig forró maradjon
  • Vigyázzunk, hogy a tésztánk készítés és kelesztés idején állandóan melegben legyen, hideg ne érje, „nehogy megfázzék”.

A megsült fánkokat szűrőkanállal kiszedve tálra halmozzuk, s porcukorral meghintjük. Felmelegített, esetleg likőrrel ízesített, barack-, málna-, ribizli lekvárt kínálunk hozzá.

 

 

Csöröge (forgács) fánk

(Rozi mama ínyencsége)

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt,
  • 6 tojássárgája
  • Csipetnyi só
  • Kávéskanálnyi cukor
  • Másfél kanálnyi rum
  • 2 dkg élesztő

 

Elkészítése:

A langyos, cukros tejbe áztatott élesztővel a fenti hozzávalókból rétestészta keménységű tésztát gyúrunk, a liszt mennyiségét szükség szerint pótolva. Jól kidolgozzuk, és letakarva kb. 25 percig, pihentetjük. Késnyi vastagságra nyújtjuk, és kétujjnyi széles, és 5-6 ujj hosszú téglalapokra metéljük, lehetőleg derelyevágóval. A lapokat középen párhuzamosan bevagdaljuk, és a képen látható módon megtekerjük. Forró, bő zsírban, vagy olajban szép sárgára sütjük. Vaníliás cukorral meghintjük, és forrón tálaljuk. Különféle gyümölcslekvárral kínáljuk.

 

 

Túrófánk:

Hozzávalók:

  • 50 dkg savómentes, friss tehéntúró
  • 25 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipetnyi só
  • 1késhegynyi szódabikarbóna

 

Elkészítése:

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, majd elmorzsoljuk vele. A tojássárgáját habosra keverjük porcukorral, sóval és a szódabikarbónával. Hozzáadjuk a túróval elkevert tészta masszához. A tojásfehérjét habbá verjük, majd azt is a hozzáadjuk, és az egészet óvatosan összekeverjük. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, aztán szögletes vagy kerek kis fánkokat szaggatunk belőle. Forró, bő olajban ropogósra sütjük. Fahéjas porcukorral meghintve, hecsedli (csipkebogyó) lekvárral kínáljuk. Más lekvárokkal is nagyon finom!

 

Mohácsi busójárás (télűző farsangi mulatság)

 

GyörfFy Rozi (Erdély – Szatmárnémeti)

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots