Céklát az asztalra!

Téli hónapok egyik legértékesebb zöldségnövénye. A XVI. századtól római répa néven emlegetett, eredetileg Kis-Ázsiából származó cékla valóságos világkarrierre tett szert a gasztronómiában.

 

 

Igénytelen növény, szinte minden éghajlaton és talajban megterem. Minden földrészen kedvelt élelem, a legváltozatosabb formában elkészítve, kiváltképpen az északi országoknak, ezen belül is a skandináv és orosz konyháknak igen gyakori alapanyaga. A kevésbé mutatós barna héj alatt bíborvörös kellemes ízű zöldséghús búvik meg, melyből tápdús ívó lét, levest, salátát, egytálétel és savanyúság készíthető.

 

 

Csekély energiatartalma mellett sok rostanyagot, Káliumot és Folsavat tartalmaz. Értékes még A – B – C-vitamin és vas tartalma. Rendkívül jó vérképző, egyszóval; egészségmegőrző növény. Héjában megfőzve vagy sütve készítjük el. Nyersen a reformkonyha kiváló alapanyaga. Ízét jól adja hagymával, olajos magvakkal, tormával, köménnyel és citrusfélékkel keverve. Öntenek tejfelt vagy kefirt adunk hozzá. Levének erős színező hatását használhatjuk főtt tészták színesítésére. Érdekes hatást érhetünk el az ünnepi asztalra feladott bíborvörös színű tésztaköretekkel. Cukrászok is szíven használják a levét hasonló céllal. A karalábéhoz hasonló módon megtölthetjük, vagy csak magában nyersen, esetleg almával, sárgarépával, összeturmixolva rendkívül egészséges ivó levet készíthetünk belőle. Napi fogyasztása az ilyen ivólének, egyesek szerint a rákbetegség megelőzésére kiváltképpen ajánlott.

 

 

 

Ecetes céklasaláta tormával és köménymaggal

hozzávalók :

  • • 1.5 kg cékla / személy részére
  • • 1 kisebb torma reszelve, de lehet ecetes torma is legalább két evőkanálnyi
  • •felöntőléhez
  • • 08 – 10 dl víz
  • • 2 kk só (ízlelés szerint)
  • • 1 ek cukor
  • • 1- 1 ½ dl ecet (10%-os, ízlés szerint)
  • • 2 kk köménymag
  • • 1 késhegynyi nátrium-benzoát (csak, ha hosszabb ideig kívánjuk tárolni)

E elkészítése:

1. A céklát megmossuk,, lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Kb. 1 ½ -2 órát főzzük, akkor jó, ha kés hegyével beleszúrva, puha a belseje.

2. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és kb.1/4 órát hűlni hagyjuk. A még langyos céklákat meghámozzuk majd tetszés szerint kockázzuk vagy felszeleteljük. Lehet zsülienre is (hasábra) vágni.

3. A reszelt tormát, vagy az üvegesből kétkanálnyi ecetes tormát óvatosan, hogy a cékla ne törődjön, egy nagyobb tálban, hozzákeverjük.

4. Ezután elkészítjük a felöntő levet: a vizet felforraljuk, beletesszük a sót, a cukrot, majd a köményt (ízlés szerint) s végül az ecetet, és a tartósítószert. Ez utóbbit, csak ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni.

5. Tegyük félre egy kevés lét, és azt csak akkor öntsük a céklára, ha már teljesen lehűlt.

6. Aki nem szereti a tormát és a köménymagot, csak a leszűrt levét öntse a céklára.

 

 

Cékla ivólé:

Hozzávalók:

  • • 1kg cékla nyersen meghámozva, apróra kockázva
  • • 30 dkg alma (Jonatán) meghámozva, kimagozva és felkockázva
  • • 30 dkg sárgarépa, megtisztítva, felkarikázva

A hozzávalókat összeturmixoljuk és, ha túl sűrűnek találjuk kevés vízzel hígítjuk. Igazán finom kefirrel elkeverve és apróra vágott bazsalikom levelével, kevés citromlével ízesítve.

A leghatásosabb immunrendszer erősítő természetes itóka.

 

 

 

Sült cékla saláta, kecske sajttal és dióval

Ha már evett finomat, ez a céklavarázs azt is felülmúlja.

 

 

Hozzávalók : (sült céklához)

 

  • 1 kg közepes cékla, mosva, de nem hámozva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • Néhány szál kakukkfű és néhány szem szegfűszeg
  • Vörösborecet
  • Olívaolaj, só és bors ízlés szerint
  • ¼ csésze víz

 

saláta összeállításához:

 

  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 1 evőkanál vörösbor ecet
  • Só és bors
  • 1 kg sült cékla
  • saláta levelek
  • 15 dkg kecske sajt
  • ⅓ csésze pirított dió, apróra vágva

 

A sült céklának az elkészítése :

 

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

Belehelyezzük a céklákat, fokhagymával, kevés szegfűszeggel és kakukkfűvel egy nagyobb sütőzacskóba.

Öntsünk alá vörös borecetet, olíva olajt, vizet, körülbelül 2 – 3 dl mennyiségben, mely keveréket ízlés szerint sóval és borssal is ízesítünk. Tegyük a zacskót a sütőtárcába és helyezzük tálcástól az előmelegített sütőbe, körülbelül 45 percre.

Amikor a fém nyárstű már könnyen belecsúszik a céklába, a zacskót egy ollóval óvatosan felvágjuk – vigyázva, hogy a felcsapódó gőz nehogy sérülést okozzon – s így a sütőtálcával még 5-8 percre visszatoljuk a forró sütőbe.

A megpuhult céklákat hagyjuk kissé lehűlni, majd egyenként szúrjuk villára és késsel szabadítsunk meg minden darabot a héjától.

A meghámozott céklák, amíg teljesen nem hűlnek ki, folytassuk a saláta elkészítését az alábbi módon:.

 

A saláta elkészítése:

 

Egy tálba öntsük le a sült cékla levét. (ha kevésnek találjuk, még pótolhatjuk az összetevőiből)

Vágjuk fel a még meleg sült céklákat, körülbelül 2 X2 cm-es kockákra, majd öntsük hozzá a lehűlt vörösborecetes, fűszerezett levet. Keverjük össze alaposan a és hagyjuk teljesen kihűlni.

Végül rendezzük el a zöld leveleket a tálon, majd kanállal szedjük céklakockákat a közepére. Morzsoljuk rá a kecske sajtot, s az apróra vágott kissé megpörkölt dió darabkákat szórjuk a tetejébe. Így adjuk fel asztalra. Egy tál ételnek, köretnek kiváló.

 

 

Berey Annus

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots