Rozi mama édes és csípős káposztás fánkja

Káposztás fánk Cím kép 01

Itthon nem találkoztam olyan emberrel, aki nem evett még fánkot,  Aki meg már megkóstolta, örökre rabja marad az íze emlékének. Legtöbben ezt a csodálatos kelt -sült tésztát farsangkor készítik és a leggyakrabban baracklekvárral kínálják. Én most rendhagyó módon, ennek az isteni finomságnak egy káposztás változatát szeretném Önökkel megfoglaltatni. Aki édesen szereti nyugodtan készítheti cukrosabban és ötölt szegfűborssal, aki sósan számukra marad a hagyományos megoldás: a fekete borsos változata . Íme:

 

 

Hozzávalók a káposztás töltelékhez:

 

• 25 dkg fejes káposzta

• 1 db. alma (lehetőleg Jonatán)

• 1 evőkanál cukor (fekete bors esetén kevesebb)

• 2 k.k. kanál vaníliás cukor (csak a szegfűborsos változatnál)

• só, kóstolás szerint (inkább édesebb, mint sós legyen)

• 2 evőkanál disznózsír

• 2 k.k frissen őrölt szegfűbors, akik a csípőset szereti azoknak fekete bors

Elkészítés:

A káposztát feldarabolniuk, torzsáját kivágjuk, finomra aprítjuk, vagy lereszeljük. Az almát meghámozzuk és egy külön tányérba, lereszeljük.

Sóval összeforgatjuk, kb. 15 percig pihentetjük, majd alaposan kinyomkodjuk belőle a káposzta levét. A reszelt alma levét ugyancsak öntjük. (mennél szárazabb, annál jobb lesz)

Egy nagyobb teflonos serpenyőben a zsiradékot felforrósítjuk, s ebben a cukrot megolvasztjuk. (karamellízaljuk). Hozzáadjuk a levétől kinyomkodott káposztát, reszelt almát, majd magas hőfokon állandó keveréssel szép egyenletes barnára pirítjuk (kb. 20 perc). Végül az őrölt szegfűborssal, vaníliás cukorral (fekete borssal, vaníliás cukor nélkül) összekeverjük, majd hűlni hagyjuk.

 

 

Hozzávalók a fánk tésztájához:

• 50 dkg finomliszt

• 1 kávéskanál só

• 2.5 dkg élesztő

• 3 dl tej

• 4 e. k. cukor ( csípős, fekete borsoshoz elég 2 e. k.)

• 1 csomag vaníliás cukor ( csak a szegfűborsos édes változathoz)

• 1 db tojássárgája

• 7 – 8 dkg sütőmargarin

• napraforgó olaj (szükség szerint a sütéshez: egy fél liter)

• porcukor csak a szegfűborsos édes változat szórásához

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 e. k. cukorral.

A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a (vaníliás cukrot), a felfutott élesztőt, a szoba-hőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.

. Meleg helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

Megkelt tésztával a káposztás tölteléket egybedolgozzuk vagy a kiszaggatott tészta közepében elrejtjük, mint tölteléket.

Lisztezett felületen 2 – 2,5 cm vastagra nyújtjuk. L lisztezett szájú viszkis, vagy ahhoz hasonló nagyságú pohárral kiszaggatjuk.

A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át. (Töltelékes esetében ez művelet kimaradhat)

Felforrósítjuk az olajt. Közepes lángon, többször megforgatva barnára sütjük mindkét oldalukat. Vigyázzunk, mert hamar sül és a káposzta is könnyen megéghet.

Szedjük ki konyhai papírtörlőre és azon hagyjuk a felesleges olajt lecsöpögni.

A szegfűborsos, édes változat tetejét porcukorral meghintve tálaljuk. A fekete borsos, csípős változathoz is illik a porcukorhintés, de anélkül is isteni.

 

 

Vidám farsangolást és sikeres fánksütést kívánok.

Rozi mama recept füzetéből közreadta:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots