Rozi mama húsvéti ajánlata

Sonkás tekercs tormakrémmel

 

Rozi mama húsvéti ajánlata a magyar asztalokra. Locsolókat  a  mama tojás likőrrel kínálta és egy – egy szál jácintot tűzött a legények gomblyukába. 

 

 

 

Húsvéti főtt sonka:

 

 

 

 

Kétféleképpen tudjuk mennyeivé varázsolni a húsvéti sonkát. Időigényes, de annál eredményesebb, ha előző éjszaka hideg vízben áztatjuk a húst és csak ezután főzzük meg. Ha nem akarjuk áztatni a sonkát, enyhén ecetes vízben főzzük meg.

 

Füstölt, főtt tarja:

 

 

 

 

Főtt húsból – tarjából vagy sonkából – remek húsvéti meglepetés kerülhet az asztalra, ha a hideg vizes kiáztatás után babérlevéllel, gyömbérrel, borssal és ételízesítővel fűszerezzük.

 

 

Csülök és comb pácban

 

 

 

 

A csülök vagy a comb igazán ízletes lesz, ha főzés előtt egyszerű pácban áll. Ha egyenletesen bekenjük a húst mustárral, és enyhén borsozzuk, majd pedig felöntjük fehérborral, és fél nappal később megfőzzük, egészen egyedi ízvilág lesz a jutalmunk.

 

 

Tormakrémes sonkatekercs

 

 

 

 

Tormakrémet készítünk. A habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a hideg, sűrű besamelt, ízesítjük és könnyű krémmé keverjük. A leszeletelt füstölt- vagy gépsonkát ezzel a krémmel betöltjük, olvasztott aszpikkal lefényezzük, majd dermesztjük. Különböző salátákkal tálalhatjuk.

 

Hozzávalók:

• 200 gramm szeletel gépsonka

• 100 gramm besamel

• 100 gramm vaj

• 50 gramm ecetes torma

• 50 gramm aszpik

• ízlés szerint só, őrölt, fehér bors

• díszítéshez primőr zöldségek

 

 

 

Rozi mama   húsvéti tojás likőrje:

 

 

 

 

Hozzávalók:

(kb. 1 literhez)

• 5 nagyobb tojássárgája

• 350 g porcukor

• 3 dl tejszín

• 1 vaníliarúd vagy 1 fiola vaníliaaroma

• 3 dl 90-96%-os tiszta szesz

Horváth Tamás

 

A tojássárgákat és a porcukrot keverőtálba tesszük, robotgép habverővel a legalacsonyabb fokozaton 20 percig keverjük. Közben a tejszínt felforraljuk a felhasított vaníliarúddal, és kihűtjük (vagy a hideg tejszínben elkeverjük az aromát).

 

 

 

Kézi habverővel apránként a tojásmasszához keverjük, végül beledolgozzuk az alkoholt. Jól záródó palackba öntjük, gondosan lezárjuk. Fogyasztás előtt alaposan felrázzuk. Hosszú hónapokig eltartható.

 

 

Békés Húsvéti Ünnepeket és sok jácintot a gomblyukakba.

 

Györffy Rozália (Szatmárnémeti)

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots