Rozi mama újévi lencsetálja

Lencse a gazdagság szimbóluma, a savanykás ízű étel, pedig a háborgó, égő gyomor megnyugtatására szolgáló év századós ír. Egy nehéz nap éjszakája után és egy újesztendő kezdetén bizony mindkettőre szükségünk lehet. Rozi mama lencsetálja éppen ennek a kettős kívánalomnak igyekszik megfelelni. Hagyományőrző s még savanykás is.

 

 

Hozzávalók:

 

20 dkg. lencse

2 db. nagyobb krumpli

2 db. csemege, ecetes uborka

1 db. zöld alma

1 db. citrom leve

2 pár virsli

1 nagy fej vörös hagyma

1 evőkanál reszelt torma

3 evőkanál olíva olaj

só, bors, babérlevél, csipetnyi kakukkfű, egy kávéskanál 10 %-os ecet

 

Előkészületek:

 

A lencsét előző este hideg vízbe beáztatjuk. A víz legalább kétujjnyi magasan lepje a lencsét!

A hagymát héjától megtisztítva finomra szeljük. A krumplikat meghámozzuk és 2X2 cm-es kockákra vágjuk. A csemege uborkát vékonyra, a virsliket ujjnyira karikázzuk. Az almát meghámozzuk s a krumplihoz hasonló módon felkockázzuk, majd a citrom levével megöntözzük.

 

 

Elkészítés:

 

A hagymát forró olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk levével a lencsét, babérlevelet, kakukkfüvet s együtt az egészet félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a felszeletelt uborkát, a kockákra vágott krumplit és almát, majd sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint egy kevés ecettel besavanyítjuk. Közepes lángon még 20-25 percig főzzük. mikor is hozzáadjuk a reszelt tormát és a virsli karikákat. Fedő alatt az étel teljes elkészültéig gyenge lángon hagyjuk. Teljes kiőrlésű barna kenyérrel és tejfellel feladjuk.

 

 

B.U.É.K

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots