Süllőfilé darabok paprikás szószban

Balatonunk királyhala a fogas süllő. Rafinált egy hal az biztos. Kilón felüli példányait horogra csalni nem egyszerű, ám, ha mégis sikerül, sütve királyi fogása lesz bármelyik ünnepi asztal kínálatának. Közeledve karácsony felé most egy ilyen ünnepi fogas – fogás receptjét és elkészítését ajánlom a horgásztársaim figyelmébe.

 

 

Hozzávalók:

4 sülőfilé legalább tenyérnyi

1 evőkanál olívaolaj só és bors ízlés szerint

Sült pirospaprika szószhoz:

3db kaliforniai piros paprika félbevágva, magja és magháza nélkül.

1/4 csésze olívaolaj

1/3 csésze főző tejszín

1/4 csésze finomra vágott petrezselyem vagy friss bazsalikom

1 1/2 evőkanál citromlé

1 – 2 gerezd zúzott – tört fokhagyma ízlés szerint

3/4 teáskanál só

1/4 teáskanál cayenne bors (vigyázat ez erősen csípős!)

 

 

 

Elkészítése:

Tegye a félbevágott paprikákat, bőrével felfelé, egy tepsibe és csepegtesse le 1 evőkanál olívaolajjal. Hagyományos sütőben a sutot melegítse elő! Helyezzen egy rácsot a sütő közepére! Ezen a rácson süsse a paprikát kb. 20 percig, amíg a tetején a bőre megszenesedik! Miután a paprika kihűlt, az elszenesedett bőre kés segítségével könnyen lehúzható. A paprika húsát és a szósz többi összetevőjét tegye egy turmixgépbe! Addig forgassa amíg krémes, sima szósz nem lesz belőle! A kész mártást öntse egy tepsibe. Az előre besózott süllőfilé darabokat csöpögtesse le olívaolajjal és ízlés szerint ízesítse borssal. Helyezzük a süllőfilé darabokat a pirospaprika szósszal töltött tepsibe. Hagyományos sütőben sütve, először melegítse elő a sütőt és így süsse a középső rácson kb. 15 – 20 percig! Tálaláskor a halat és a szószt szórja meg finomra vágott petrezselyemmel, vagy bazsalikommal.

Köretnek adhatunk mellé főtt metélttésztát, vagy csőtésztát, főtt krumplit, vagy főtt riszt. Ki mivel szereti?

Én egy finom pohár szekszárdi Kadarkával kívánok;

Jó fogást; jó sütést; és jó étvágyat minden kedves horgásztársamnak!

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots