Szép? Nem szép? (I. rész)

SZÉP NEM SZÉP 02

Györffy Rozália ref. lelkész és Pierre Lancer belsőépítész lakberendezési előadás sorozatának naplójegyzeteiből. Lejegyeztem egy Karib szigetekibeli nyári tábor alkalmából.  (I. rész)

Amely részben igyekszem  röviden leírni a nyári lakberendezési tábor színhelyét. Csodálatos tengerparti és vízalatti világának elbűvölő színeit és hangulatát. Megjegyezném, hogy látvány leírására  a szavakkal, de még a fotók bemutatásával is csupán csak gyenge próbálkozás.

 

SZÉP NEM SZÉP 03

 

 

Tanuljunk a Teremtőtől

A vízig vezető út és maga a part is egy csoda.A bársonyosan fehér színű homok, az azúr kék tenger, az állandó friss szél – mely a part menti pálmafákat gyakran akarja megdönteni a látóhatár síkjába – egy keretben összefogva, maga az Éden.

A már – már kínos tisztaságú, rendezett tengerparti kép a ránk boruló nyugalmával és harmóniájával, példái a mennyei tájtervező legszebb vizsgamunkájának.

 

 

SZÉP NEM SZÉP 05

 

Ez a látvány, mindent feledtet. A legnagyobb szellemi fásultságot is képes az emberben legyűrni.

Az égbolt mindig felhőtlen és kék. Itt a napsütés nem „opció,”hanem egész éven át a Teremtő által garantált valóság. Itt semmi sem hazug, itt semmi nincsen, ami fölösleges és kirívó lenne, pedig a színek orgiájával szembesülünk a természet legkisebb részletének legeldugottabb zugában is.

 

 

SZÉP NEM SZÉP 07

 

Közvetlen a part közelében alig pár méterre a víz alatt, élnek a világ legszebb koralljai. A kristálytiszta sekély, tenger alatti, gazdag élővilág a trópusi napsütés vakítón fehér sugarainak és az állandó egyenletes hőmérsékletű időjárásnak éppen úgy haszonélvezői, mint a sziget belsejében burjánzó esőerdők fái és színpompás papagájai, lepkéi, de a zuhatagok partján élő korhadéklakók; a broméliák is.

 

 

SZÉP NEM SZÉP 08 másolata

 

Ameddig a szemünkkel csak ellátunk, a vérvöröstől a csont fehérig, milliónyi apróbb – nagyobb tengeri élőlény: halak: kagylók: tengeri csillagok: medúzák: rákok és ki tudja még milyen állatcsodák népesítik be ezt a víz alatti paradicsomi világot.

 

SZÉP NEM SZÉP 09

 

Mind ezek láttán, ha az ámulattól nem maradna az ember szája tátva felkiáltana – Istenem ez tényleg valóság, nem csak álmodom, én tényleg itt vagyok?

 

Az előadás a II. részben elolvasható.

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots