Régi ötletek mai virág kedvelőknek

Flamengófirág cserépben interier

 

Néhány jó tanács erdélyi Nagyikám közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: Filléres ötletek – hogy nyaralás után is szépek maradjanak a növényeink – hogy egyenesen nőjenek a növényeink – hogy tiszták maradjanak a növényink levelesei –  hogy hogyan töltsük fel a cserepet virágfölddel – hogyan locsoljuk a szobai páfrányunkat? És még sok minden másról.

Nagyikám tanácsai:

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a néphit. Csakhogy nem elég a virágot szeretni, ahhoz, hogy otthonunk díszei legyenek, rendszeres gondozást és ápolást igényelnek. Napjainkban a hölgyek, akár csal az én fiatalságom idején, ami bizony nem most volt, szebbnél – szebb vágott és cserepes dísznövényekkel térnek haza a virágboltokból. Aztán néhány napig, jobb esetben néhány hétig gyönyörködnek legújabb szerzeményükben, míg nem a gyönyörködésből egyszerre csak bosszantó tragédia lesz. Ugyanis a kirakatban még oly szépen virító kedvencke lassan sárgulni, majd a leveleit hullatni kezdi, s végül a hiányos ápolás következtében végleg tönkremegy. Hogy az ilyen szomorú esemény ne szegje kedvét egyetlen virágkedvelőnek sem, ennek elkerülésére, fiatalasszony koromban már jól bevált, néhány tanáccsal szolgálnék. Ezeknek a hasznos praktikáknak a nagy részét ugyan én is az anyámtól lestem el, de higgyék el még ma is működnek. S ami még ennél is fontosabb, alig pár fillér, amit elvesztünk a háztartásra szánt pénzből, cserében azért, hogy aztán a kedves virágaink pompájában, hosszú időn át gondtalanul gyönyörködhessünk.

 

 

Nos, én így tanultam:

• Cserepes növényeinket, mindig csak szoba-hőmérsékletű vízzel öntözzük. A túlságosan hideg víz „megégeti” a növényünk gyökerét és így hamar elpusztulnak.

• Hólé, illetve esővíz a legjobb öntözővíz. Sok, a növényeknek fontos, ásványi anyagot tartalmaznak, ugyanakkor klórmentesek.

• A csapról vett öntözővizet hagyjuk egy napig állni, így az esetleges klórtartalma elpárolog, s a növényeink leveleit, így nem fogják elcsúfítani azok a ronda barna foltok.

• A föld kellő nedvességét ellenőrizhetjük oly módon, hogy az ujjunkat két centiméternyire a földbe dugjuk. Úgy érezzük, hogy nedves, akkor még nem kell locsolni.

• A tojás főzővize (kihűtve) kiválóan alkalmas öntözésre. A tojás vize a növénynek fontos ásványi sót tartalmaz. A tojáshéjat se dobjuk ki, inkább áztassuk be egy napra langyos vízbe, s másnap már locsolhatunk is ezzel az olcsó tápoldattal.

• Az öntözővíz lágyításához helyezzünk tőzeget egy tízliteres vödör egyharmadáig. Töltsük fel vízzel, s egy nap múlva már locsolhatunk a tőzegről leöntött lágy vízzel.

• A megnyugodott, állott ásványvíz, szintén kiváló locsolásra.

• A gumós és hagymás növényeket, mindig alulról öntözzük. Csurgassunk vizet a tányérjukba, s ebbe állítsuk a cserepet.

• Néhány napig, ha nincs módunk öntözni, takarjuk le a cserép földjét az utolsó öntözés után mohával vagy apró kavics zúzalékkal, esetleg, ha van, nedves faforgáccsal.

• Ha sok szobanövényünk van, a fűtési idényben ne feledkezzünk el egy levegőnedvesítővel párásítani a helyiség levegőjét. Ennek hiányában gyakran permetezzük le langyos vízzel a növények leveleit.

 

Gyakran permetezzük le langyos vízzel a növények leveleit.

• Télen, a fűtetlen szobában tartott növényeket csak ritkán, hetente egyszer-kétszer öntözzük.

• A helyiséget rendszeresen szellőztessük, de túl hideg levegő ne értje a növényt. Ha porosak – időnként langyos vízzel mossuk le a leveleiket.

• Fagypont alatti helyiségben, biztos, hogy tönkremegy minden növény. A növényeink, ha ‘kinőtték a szobát, ajándékozzuk el óvodáknak, iskoláknak vagy bármely közintézménynek, ahol megfelelő hely és körülmény áll rendelkezésre a további nevelésükre.

 

 

Hogy a nyaralás után is szépek maradjanak a növényeink:

•Elutazásunk előtt tegyünk a fürdőkádba néhány téglát, kevés vizet öntsünk alá. A csapból pedig cseppenként hagyjuk a vizet folydogálni. A téglákra állított cserepes növények az átitatott téglából a felszívják a szükséges vízmennyiséget. Természetesen ez csak egy hétre, tíz napra ajánlott megoldás.) Tégla helyett, a fenn leírtakat, több rétegben összehajtogatott frottíranyaggal is megoldhatjuk. A lényeg, hogy a növények ne álljanak állandóan vízben.

• Távollétünkben a szobanövények öntözéséről más módon is gondoskodhatunk: Egy megfelelő hosszúságú kenderspárga egyik végét helyezzünk bele egy vízzel telt vödörbe, míg a spárga másik végét nyomjuk a legalább 3 – 5cm mélyen a növény földjébe. A vizes edényt állítsuk magasabbra, mint a cserép szintje. Dézsás növények , vagy nagyobb cserép esetén, akár 3- 4 szál madzagot is lógathatunk a vödörbe

 

 

 

Hogy lehetőleg egyenesen nőjenek a növényeink:

 

Időnként forgassuk el a cserepeket egy negyed fordulattal a napfény irányába. Vigyázat! Nem minden növény kedveli ezt a módszert. Ha a növény bágyadtsága, elszíneződő levele jelezné, hogy ez a művelet nincs kedvére, ne bántsuk, hagyjuk nyugodtan a megszokott helyén! Ez esetben karozzuk meg a növény szárát.

 

 

Hogyan védjük meg a károsítóktól növényeinket?

 

Levéltetvek és pókok ellen állítsuk kádba és az egész növényt fürdessük le enyhe szappanos vízzel,

• Fekete levéltetvek ellen két evőkanál szalmiákszeszt oldjunk fel egy liter vízben. Ezzel az oldattal öntözzük meg a növényt. Ha szükséges, néhány nap múlva ismételjük meg.

• Zöld levéltetvek ellen négy liter vízben oldjuk fel két evőkanál mosogatószert, és a megtámadott leveleket ezzel az oldattal mossuk le.

• A csigák és a lárvák rögtön eltűnnek, ha a növényt egy vödör vízbe állítjuk.

• Mindenféle növényi kártevő és féreg ellen hatásos védőszer, ha a növényünk földjébe egy vagy két fokhagyma gerezdet dugunk. A hagyma nem zavarja a növényt, csak a kártevőket.

• Ha féreg támadta meg a páfrányunkat, tűzzünk a földjébe fejjel lefelé néhány gyufaszálat. A foszfor feloldódva a nedves földben a férgeket kiöli.

 

 

Hogy tiszták legyenek a növényink levelei:

 

Takarításkor töröljük át őket tollseprővel. Cseppentsünk néhány csepp glicerint, vagy olíva olajt egy tiszta ruhára, és ezzel a ronggyal töröljük át a leveleket. Fényesek maradnak a növényeink levelei, ha időnként áttöröljük tej és víz 1:1 arányú keverékével.

 

 

Hogyan töltsük fel a virágcserepet virágfölddal?

 

• Új cserepet, legalább az előző este áztassuk be egy vízzel telt vödörbe

• Mielőtt földdel töltenénk meg, helyezzünk a cserép aljára kavicsokat, faszenet, törött cserépdarabokat vagy más hasonló anyagot. Ezzel biztosítjuk a növényeink számára a megfelelő víz és levegőellátást.

 

 

• Kerámia díszcserépbe közvetlenül is ültethetünk növényeket, ha az aljára néhány centi kavicsréteget teszünk. Az így ültetett növényeket óvatosan öntözzük, mert a pangó víz elvezető luk hiányában a cserép alján összegyűlhet, s a felesleges víz elpusztítja a gyökereket.

 

Hogyan locsoljuk a szobai páfrányt?

• Nyáron naponta, télen, hetente két alkalommal. A gyenge tea hasznos tápanyaga a páfrányoknak. A teafőzésből megmaradt, használt teatasakot helyezzük a növényünk cserepének felszínére. Takarjuk be vékonyan virágfölddel, majd locsoljuk be langyos vízzel. Hetente ismételjük meg, oly módon, hogy az előző tasak maradékát eltávolítjuk.

• A páfrány jól hasznosítja azt a nitrogént, melyet egy igen híg szalmiákszesz oldat tartalmaz. Növényünk üdeségével fogja meghálálni az időnkénti ‘ilyen’ locsolást.

 

 

Hogyan marad tartós a vágott virágunk?

• Ha a virág szárat egy éles késsel ferdén visszavágjuk, amikor friss vízbe állítjuk. A vastagabb szárakat hasítsuk fel, ezáltal könnyebben felszívja a vizet. Vízcserénél a növény szárát mindig vízbe mártva vágjuk le, ezáltal nem képződik levegőbuborék, ami meggátolhatja a szár vízfelvételt.

• Távolítsuk el a szárról azokat a fölösleges leveleket, amelyek vízbe érhetnek. A rothadó levelek ugyanis bomlasztják a vizet, s a virágaink szárát.

 

 

• Öntsünk vágott virágunkra 2 evőkanál ecet, két evőkanál cukor és 1 liternyi víz oldatát. Az ecet véd a káros mikroorganizmusoktól, a cukor biztosítja a tápanyagot.

• Éjszakára, ha módunkban áll, hűtsük le a virágot. A hűtés önmagában is megduplázhatja a vágott virágaink élettartamát.

• A virágunk tartósabb lesz, ha bőven van helye a vázában.

• A kék hortenzia kékebb lesz, ha timsóoldatot keverünk a vízébe.

• A szegfű egy – másfél hétig friss marad, és a virág duplájára nő, ha Tonik üdítőitalba helyezzük. Négy nap múlva cseréljük le a Tonikot. Tonik helyett a szegfű vázájába tehetünk néhány csepp borkő savat is.

• A korán hervadó virág tovább marad frissen, ha beszórjuk egy kevés hajlakkal. A dobozt tartsuk mintegy 30 centiméterre, és mindig alulról felfelé szórjuk a lakkot a szirmokra.

• A váza aljára, helyezzünk egy rézpénzt, vagy bármely hasonló nagyságú rézdarabot

• A rózsa tartósabb, ha a vízébe néhány csepp denaturált szeszt keverünk.

• A körömvirág vízben tartott szárának, ha nem kedveljük az illatát, tegyük a vízébe egy kávéskanál cukrot.

• A váza, ha magas a virághoz, tegyünk az aljára kevés újságpapírt vagy egy papírtörölköző gombolyagot.

 

 

• Nárciszt ne vegyítsünk más vágott virággal, mert a nárcisz szára olyan anyagot tartalmaz, amitől a többi virág hamarabb hervad el.

• A víz nem lesz zavaros a vázában, ha egy kávéskanál fehérítőt teszünk egy liter vízhez.

• A váza aljába, ha összekötözött hajcsavarókat teszünk, ezekbe tűzdelve gyönyörű csokorba rendezhetjük a vágott virágjainkat.

• Az ablak – virágládák földjére tegyünk kavicsot, hogy az eső ne spriccelje fel a földet az ablaküvegre.

 

 

Hogyan teremthetünk tavaszt a télben?

 

• Vágjunk le néhány rügyező ágat (aranyeső, orgona, esetleg gyümölcságat), és állítsuk a vesszőket meleg vízzel töltött vödörbe. Tegyünk mellé egy szalmiákszesszel átitatott vattacsomót és az egészet borítsuk be egy műanyag zsákkal. Az ammóniagőz hatására rövidesen kibomlanak a rügyek, s a vesszők virágba borulnak.

 

 

Hajtatott Arany vessző ágak

 

• Az ágak hamarabb virágoznak, ha már fagy érte őket. Ha az orgona, az aranyeső, a fűzfa vagy a vadgesztenye egy-egy hajtását kb. 30 centi hosszúra levágjuk, szép virágos ágakat nyerhetünk. A vesszőket fürösszük néhány óráig kb. 35 fokos vízben. A vizet nem szabad hagyni, lehűlni. Időnként öntsünk utána meleg vizet! Fürdetés után nyessük le a szárak végét, és tegyük olyan langyos vízzel teli vázába, amibe előzőleg néhány faszenet dobtunk. Ötnaponként cseréljük a vizet s mindenkor, metsszük le (ferdén és víz alatt) egy-egy szeletkét az ágak végéből.

 

 

Virágzó Babarózsa vesszők

 

Ha megindul a virágzás, már ne tegyük erős fényre, mert így tovább pompáznak a korai virágjaik.

 

 

Virágzó Jázmin vessző

 

• Üde színfolt az ablakban kicsíráztatott kukorica. Törjünk két – három részre egy cső kukoricát, az így nyert darabokat állítsuk egy kompótos tányérba, kb. egy ujjnyi langyos vízbe. Állítsuk lehetőleg világos, meleg helyre. Néhány nap múlva a szemek kinyílnak és levelet bontanak. Az elpárolgott vizet rendszeresen pótolni kell.

• A vázába tett fenyőgallyat metsszük ferdére, öntsünk a folyadékba kevés növénytápszert. Másnap a vágás felületére cseppentsünk egy kevés viaszt, hogy a vágási sebet befedje. Az ily módon kezelt karácsonyi gallyunk sokáig megőrzi az illatát, és sokáig nem hullatja el a leveleit. Éjszakára, ha lehet, állítsuk a vázát hűvös helyre

 

A Nagyika karosszéke és a kedvenc virágai

 

Én az anyámtól lestem el, s immáron nyolcvan éve alkalmazom ezeket az egyszerű, de praktikus virágápolási tanácsokat. Még ez eddig soha sem csalódtam ezekben az akkor hasznát praktikákban. Ajánlom a kedves virágkedvelő embertársaimnak, hogy bátran éljenek az általam immár sokszorosan kipróbált filléres fogásokkal. Meglátják, növényeik egészséges pompája fogja visszaigazolni öreges, de még ma sem elavult tanácsaim hasznos voltát.

Györffy Rozália (Szatmárnémeti)

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots