A padló öltözete – II. rész

A szépet kedvelő ember szívesen díszíti otthonát dekoratív szőnyegekkel. A régi szőnyegek egy-egy szép darabja legalább úgy növeli otthonunk berendezésének fényét, mint akár egy híres festő képe a falon.

 

 

Előző cikkünk folytatása.

4. Kaspi tengeren túli szőnyegek: (pl.: bokharai, kizili, khivai, afgáni, beludzsisztáni, beshiri, stb.)

Az itt készült szőnyegek talán legjellemzőbb közös vonása, hogy színviláguk igen komor. Általában sötét színben pompáznak. Kedvelt a borvörös, barna, sötétibolya, sötétkék színek használata. Az ékítményeik aprók és a legtöbbjük mértani eredetű. A beludzsi törzsek által készített szőnyegeknél érdemes még megjegyezni, hogy akár csak mi magyarok, ők is kedvelték az életfa motívumot, amit szőnyegeiken gyakran alkalmaznak, mint díszítő elemet.

 

Bokhara

Beludzsi

Afgán

5. Szamarkandi – indiai – kínai szőnyegek:

Szamarkand Kelet-Turkesztán része, Thaskend, Jarkand, Kasgar településekkel együtt, egészen Kínáig húzódó területek szőnyegszövő művészetét magában egyesítő népek sokasága. Valamennyi település a hajdani selyem út vonalán található. Az itt készült szőnyegekre jellemző motívum a lekerekített nyolcszögletű medálionok, általában sárga vagy kék alapon. A medálionokat vagy gránátalma ékítményeket, a három legelterjedtebb turkesztáni szegély közül körbekeretezi valamelyik.

A keret lehet ezen kívül; lóhere mintázatú, vagy a kínai eredetű hullámszegély; kos fej mintázattal, de lehet akár egy „T „mintás szegély is, ami szintén kínai eredetre vall.

 

 Indiai

Indiai

Indiai

Kína, mint a selyem volt országa, amelyik sem nem volt muzulmán, sem éppen nomád egészen más stílusban és más célra szőtte csodálatos szőnyegeit.

 

 

Szőnyegeik mintázata évezredes hagyományokat követ. Madarak, domboldalban nőt virágzó bokrok, virágok felhőkkel, zarándokoló figurákkal levélmintázatos, arabeszkektől körülfogva, szegélyezve készültek. Némely darabok, azonban mértani alakzatokkal ékítettek, , mely mintázat a mongol hatást tükrözi. Ezek a mértani minták, mindig valamilyen szimbolikus jelentéssel bírnak.

 

 Kínai

Kínai

Kínai

Az indiai szőnyegek motívumvilágára a perzsa ékítmények jellemzők, de annál sokkal naturálisabbak. A perzsa hatás azzal magyarázható, hogy perzsa mesterek segítségével tanulták el a szőnyegszövést. Az indiai szőnyegek mintázattal való telítettsége jóval lazább, szellősebb, mint tanítóik otthoni készítményein. Mintázatukra a növényi motívumok, főleg nyári és őszi színekben pompázó egzotikus, virágzó ágak a jellemzők. Szőnyegeik fonalanyaga pedig, a világhírű kasmírgyapjú.

A szépet kedvelő ember szívesen díszíti otthonát dekoratív szőnyegekkel. A régi szőnyegek egy-egy szép darabja legalább úgy növeli otthonunk berendezésének fényét, mint akár egy híres festő képe a falon. A szőnyegeknél mindig ügyeljünk arra, hogy bútorokkal lehetőleg ne takarjuk le díszítő felületük nagyobb részét.

 

 

Egy szép szőnyeg önmagában is képes felöltőztetni bármilyen teret, főleg, ha hozzáillő kevés számú, de éppen oly nemes anyagokból készült bútordarabokkal társítjuk. Ez a bútor készülhet a mai kor legkorszerűbb anyagából, akár rozsdamentes acélból vagy üvegből is, hiszen a régi és az új, a kézi és gépi kontrasztja kiváló, harmonikus egységet alkotnak otthonunk berendezésének az összképében.

 

 

Köszönöm figyelmüket.

Horváth Tamás

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots