Ablakaink ruhája a függöny

 

A lakberendező egyik leglényegesebb feladata a lakástextilek körültekintő kiválasztása.

 

 

 

 

Egy helyes stílusban megfogalmazott függöny, hozzá a sötétítő és a dekorációt gazdagító drapéria és más kiegészítők éppen úgy meghatározói az otthonunk hangulatának, mint falak színe, vagy bútorok formája.

 

 

 

 

Nélkülük a berendezett szoba, étkező, konyha, gyerekszoba üresnek, befejezetlenek tűnnének. Minden hiedelem ellenére, még a ma divatos minimál stílusban berendezett tér is megköveteli, hogy az ablakokra függöny kerüljön.

 

 

 

 

A jó függönyözés számos összetevő harmonikus egységéből jön létre. Bár legyen az klasszikus, a vagy „modern” a függönyözése egy lakásnak, minden esetben-összhangban kell, legyen úgy mint; anyag; szín; karnisok; kellékek és minden más díszítő elemének ahhoz, hogy a berendezés összképét inkább gazdagítsák, mint sem lerontsák.

 

 

 

 

Mind közül talán az anyag kiválasztása az egyik legfontosabb és legkörültekintőbb feladat.

A kiválasztott anyagok színe, mintája, struktúrája, határozzák majd meg a helyiség jellegét, de még az arányait is. Ezek a színes kelmék tűnnek majd a helyiségbe belépők szemében a legtolakodóbb, legnagyobb felületnek.

 

 

 

 

A helyiség és az ablak adottságai fogják meghatározni, hogy a karnis, vagy más tartószerkezetek a mennyezetre, az oldalfalra, vagy magára az ablakra kerüljenek majd felszerelésre.

 

 

 

 

A felfüggesztésnél el kell dönteni, hogy a megálmodott függönyt – egy, vagy kétpályás rúdra, díszes véglezárókkal, netán az álmennyezetben rejtett sínekre, esetleg olyan karnisra, mely drapériával teljesen takartan szeretnénk a berendezésünk összképében viszontlátni.

 

 

 

 

A felfüggesztés módjával, valamint a függöny stílusával szoros össze fügésben áll a kidolgozása. Nem mindegy, hogy a függöny behúzó szalaggal, bújtatóval, fülekkel, vagy pántokkal készülnek, mert majd ezek a rávarrt elemek fogják végül is meghatározni, hogy milyen redőzéssel s miként omlik alá a kiválasztott kelme a felfüggesztéséből.

 

 

 

 

A különféle díszítésekkel tovább hangsúlyozhatjuk a kívánt stílus jegyeit. Erre a célra használhatunk fodrokat, paszpólokat, elütő színű szegélyezést, rojtokat, bojtokat.

 

 

 

 

 

Ám mielőtt bármilyen elképzelésünket véglegesítenénk, tanácsolom, feltétlen kérjük ki szakember véleményét, mert a függönyözés olyan művészi feladata a lakberendezésnek, melyhez képzett, tanult szakember segítsége szinte nélkülözhetetlen.

 

 

 

Köszönöm a figyelmüket: Horváth Tünde térdekoratőr

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots