Amikor az otthon színbe borul

 

Amikor több személy él együtt, egy fedél alatt, érdemes kikérni valamennyi személy véleményét a színezéssel kapcsolatos, esetleg „hóbortosnak” tűnő elképzeléseinkről. Nem biztos, hogy a párunk, netán a velünk élő nagyszülők, rajonganak majd egy nekünk tetsző extrém színekben tobzódó nappali szoba látványának.

 

 

Ma már egyáltalán nem ördögtől való elképzelés, mikor egy belső tér hangulatának fokozásához különböző, egymással össze nem illő színeket használunk. Ma az elképzelésinkben már kedvünkre kombinálhatjuk az anyagokat, a mintázatokat, a színeket, csak úgy, az öltözködésünkben, mint a lakberendezésben.

 

 

Életünkben tért hódított az extremitás. Ennek ellenére mégse essünk abba a hibába, hogy csupán a divat kedvéért megvásárolunk színesebbnél – színesebb, drága, divatos bútordarabokat, majd pedig, mikor már vége a szezonjuknak, bánjuk az elhamarkodott, rossz döntésünket. A falakat szó se róla, bármikor átfesthetjük vagy áttapétázhatjuk, de egy berendezési tárgyat, főleg, ha extrémebb darabról van szó, elég nehéz elpasszolni.

 

 

Bárki egyéniségétől, vérmérsékletétől indíttatva, olyan színösszeállításokat álmodhat bele lakása, otthona összképébe, mely neki a legjobban tetszik. Ma már megengedhető a lakberendezésen az extrém színek párosítása is, a nélkül, hogy azt bárki megszólhatná. Gondtalanul választhatjuk a rózsaszínt és kanárisárgával egy térbe. Lehet színes a konyhánk, a lámpaernyőnk, az ágyneműink, az ülőbútoraink huzata, a kádunk, de akár még a padlónk is. Ez attól függ, mennyire tudjuk elviselni és tolerálni a sok különféle szín együttes ingerhatását.

 

 

Választhatunk azonban mérsékeltebb, köztes megoldásokat is. Választhatjuk például, hogy egy helyiségben, csak a kiegészítő tárgyaink pompáznak különféle színekben. Tegyük fel, hogy a nappaliban elhelyezünk egy semleges szürke, esetleg fehér vagy fekete kanapét és azt dekoráljuk színesebbnél – színesebb díszpárnákkal és más kiegészítőkkel. Sőt, a tér

 

 

színösszhatását tovább fokozhatjuk azzal is, hogy a színes párnákhoz, színben harmonikusan illeszkedő szőnyeget terítünk a padlóra. A falakat pedig meghagyjuk fehérnek, vagy tojáshéj színével megegyező árnyalatra festjük.

 

 

S legvégül, bemutatnék egy olyan kevésbé extrém, sőt inkább már visszafogottnak nevezhető megoldást, amikor a térben csak egy fő (kedvenc) színt használunk. Ilyenkor a helyiségből, csak egy, vagy két falfelületet teszünk hangsúlyossá oly módon, hogy valamelyik általunk kedvelt színnel átfestjük vagy letapétázzuk.

 

 

Majd a továbbiakban ugyanezzel a színnel öltöztetjük fel a berendezésünk más kiegészítő dísztárgyait is, mint például a drapériákat, díszpárnákat, szőnyegeket, ágytakarókat, nagyobb kaspókat, lámpaernyőket, vagy éppen a kisebb, kiegészítő bútordarabjaink egyes elemeit.

 

 

Nézzünk egy példát! Emeljük ki a térből az egyik falfelületet, s legyen a színe zöld színű, de mintás tapétával bevonva! Majd ugyan ezt a zöld színt – a kevesebb több elvet követve – vigyük tovább a dísztárgyainkon is. Ez esetben a szobánk színösszképbe még az is bőven belefér majd, hogy a szobában található bútoraink is hasonló színűek legyenek. Például a kanapé vagy a fotelok kárpitja megegyezzen a fal és a függöny színével.

 

 

Más. Képzeljünk el egy szürke dísztéglával kirakott falfelületet, egy előtte elhelyezett piros bőr kanapéval, rajta fehér díszpárnákkal, előtte fehér buklé – szőnyeggel.

Szintén az egyéniségünktől függ, hogy az egész lakást/házat vagy csak egy-két helységét szeretnénk (totál) színesben látni. Például nem mindenki viseli el egy hálószobában az ingerlő, érzelmekre túlfűtötten ható színeket. Vagyis, amikor több személy él együtt, egy fedél alatt, érdemes kikérni valamennyi személy véleményét a színezéssel kapcsolatos, esetleg „hóbortosnak” tűnő elképzeléseinkről. Nem biztos, hogy a párunk, netán a velünk élő nagyszülők, rajonganak majd egy nekünk tetsző extrém színekben tobzódó nappali szoba látványának.

 

 

Az ellenpélda viszont éppen egy gyerekszoba. Bizonyított tény ugyan is, hogy a kisebb gyermekek szeretik maguk körül az inger gazdag, minél színesebb környezetet. Tehát az ő szobáinkat nem csak, hogy szabad, de egyenesen kívánatos is a megszokottnál jobban kiszínezni.

 

Írta: Gulyás Klaudia

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots