Amit alapfokon illik tudni a függönyözésről

Minden függöny rendeltetése, hogy kíváncsi szemeket távol tartsa, vagyis a belátást megakadályozza, az erős fényt tompítsa, s nem utolsósorban, a nyílászárókat – ajtókat, ablakokat – s az kívánt teret díszítse.

 

A lakástextilek melegséggel töltik meg az otthonunk hangulatát. Barátságos lakásberendezés nem is létezhet szőnyegek, bútorkárpitok, ágytakarók, de főleg nem függönyök nélkül. Színük, mintázatuk, textúrájuk helyes megválasztásával nyugalmat, s harmóniát varázsolhatunk otthonunk összképébe.

 

 

A jól tervezett függönyözésben a textíliának minden szépsége és jó tulajdonsága tetten érhető.

Minden függöny rendeltetése, hogy kíváncsi szemeket távol tartsa, vagyis a belátást megakadályozza, az erős fényt tompítsa, s nem utolsósorban, a nyílászárókat – ajtókat, ablakokat – s az kívánt teret díszítse. Díszítő hatását fokozhatjuk redőinek bőségével, mintázatával, színével, szabásával s a felfüggesztésének helyes megválasztásával.

 

 

Az átlátszó függönyöknek illeszkedni kell a már meglévő más lakás textíliákhoz, (sötétítő függönyökhöz, bútorhuzatokhoz, szőnyegekhez), a tapéta és a fal festett színéhez, s annak hangulatához.

 

 

Válogathatunk különféle textúrás, hímzett, nyomott mintás, szövött és bordűrös fényáteresztő függönyanyagokból, melyek lehetnek csipkék, netán különféle batisztok. Az ilyen függönyök formatartók, könnyen moshatók és a legtöbb közülük még vasalást sem igényel. Az ilyen fényáteresztő függönyöknél indokolt, ha minimum l00-l50%-os redőzéssel számolnunk, ezért nem árt, ha tudjuk; ehhez mindig a lefüggönyözni kívánt rész – például az ablak szélességének két-két és félszeresét kell megvásárolnunk.

 

A fényáteresztőket egészítik ki a dekor – és sötétítőfüggönyök, valamint a különféle drapériák, rojtok és bojtok, s maguk a karnisok. Különösen a sötétítő függönyök esetében ajánlatos megvásárlásukkor a helyes kiválasztásra odafigyelni. Ezeknek a sötétítő és dekorációs függönyöknek feltétlen igazodniuk kel a festés, a tapéta, s a már meglévő más lakástextilek színvilágához, de a bútorok stílusához, de még a helyiség méreteihez is. (alapterület, belmagasság)

Az ilyen függönyök általában szatén, velúr, plüss, selyembrokát és más hasonlóan jó esésű anyagok. Kiválasztásuknál mindig az anyag hosszirányában kell mérni a függöny magassági méretét. A sötétítő függönyöknél minimálisan 50-l00%-os redőzéssel számoljunk.

Nagyon fontos szempont még, hogy antik vagy stílbútorozáshoz ne válasszunk modern mintázatú és struktúrájú függönyanyagot, de éppúgy rombolja az összhatást, ha „modern” bútorozású térben függesztünk fel nehéz brokát, vagy bársony függönyöket.

 

Mint már említettem a függöny színe és mintázata harmonikusan illeszkedjen a teljes berendezés összképébe.

 

A nagy minták kis felületen, kis térben zavaróak lehetnek. Ide elsősorban semleges, egyszínű, vagy apró mintás függönyök kerüljenek.

 

Olyan térbe, ahová kevés napfény jut be, kellemesebb a világos, meleg árnyalatú textília, de fontos arra is odafigyelni, hogy a kiválasztott színek ne legyenek túl erősek, mert a kelleténél jóval kisebbnek láttatják a valóságos tér nagyságát. Figyelem!

 

A színes függönyök megváltoztatják a beáramló külső fény színét, mint ahogyan a különféle mesterséges fények is más-más hatást keltenek egyazon belső tér hangulatában.

 

 

 

Lényeges a függönyök felfüggesztésének módja is. Takarhatjuk a teljes falfelületet. Az ilyen megoldás egységes és nagyvonalú térhatást nyújt, Másik megoldás, mikor az ablakokat egyenként öltöztetjük fel különféle megoldású függönyözéssel.

 

 

Az ablakot keretezheti drapéria, de dekorálhatjuk közvetlenül az ablakszárnyra felszerelt, úgy nevezett; vitrázs függönnyel is. E lehetőségeken kívül bátran válogathatunk még a különféle rolókból, redőnyökből és szalagfüggöny megoldásokból.

A függönyöket sínre vagy rúdra szerelve, az ablak földi homlokfalra, vagy közvetlenül a mennyezetre erősítjük.

Ügyeljünk arra, hogy a karnisok anyaga, színe és formája is harmonikusan illeszkedjen az ablakkeret anyagához, valamint a választott kelme és az egyéb más berendezések stílusához, anyagához és színvilágához. Ennek a hármas követelménynek megfelelni nem egyszerű feladat, de ragaszkodjunk hozzá!

 

 

 

 

Tapasztalatom szerint a hagyományos karnismegoldások, mint a sárgaréz rúdkarnisok vagy a különböző profilú és színű fakarnisok jobban kiemelik magának a függönyözésnek dekoratív jellegét, Szép és célszerű megoldás, ha függönysínt úgynevezett karnisdrapériával takarjuk. Az ilyen drapériának számtalan megoldása lehet. Készülhetnek a sötétítő függöny anyagából, különféle szabással, berakással vagy húzással. Beszeghetők sima szaténszalaggal, de rakhatunk a széleikre rojtot vagy paszományt is.

 

 

Függöny felfüggesztési módok:

A ma divatos tetőtéri beépítéseknél nagy gondot jelent a különleges formájú ablakok dekoratív függönyözése. Bár sokféle megoldás lehetséges, egy-két szabályt itt is be kell tartani ahhoz, hogy az ablakot megfelelően tudjuk felöltöztetni.

• Hatásos, ha az ablak környékét is függönyözzük.

• A rossz arányú ablakok formájának mérete korrigálható a függöny nagyságával és szabásával.

• Ha széles az ablak ne díszítsük túl gazdagon, mert túlzsúfoltnak tűnik.

• A napos helyiséget szűkítsük hideg színekkel, míg az északi fekvésű helyiséget meleg színekkel tegyük kellemesebbé.

• Kicsi helyiségek ablakát világos, apró mintás anyaggal takarjuk.

• Ha a kilátás szép az ablakdekoráció legyen visszafogott, ha kevésbé barátságos a látvány a függöny a szobára összpontosítsa a figyelmet.

 

 

Említettem a szalagfüggönyt, mely különböző színekben kapható Ezzel a megoldással a teljes ablakfelületet takarhatjuk, A függőlegesen állítható lamella sor, kézi vezérléssel vagy motorikusan – tetszés szerinti szögbe állíthatók.

 

 

Az ilyen szalagfüggönyök bármilyen ablakra felszerelhetők. Semleges hatásuk miatt más-más funkciójú és stílusú helyiségekben egyaránt alkalmazhatók.

Fontos még megemlíteni a függönyök karbantartását és tisztítását.

 

 

A függönyök élettartamát meghatározza; anyaguk minősége, felfüggesztésük módja, a hőtől való védelmük mértéke, valamint a rendszeres és szakszerű tisztításuk módja.

 

A pamut anyagú függönyök természetes hatása tagadhatatlan, de tartósságuk rövidebb, mint a szintetikus – főleg a poliészter szálból szőttekké.

Mire figyeljünk?

• Vigyázzunk, hogy a felfüggesztésnél a csipeszek, karikák ne roncsolják a szálakat.

• Ha géppel mossuk a függönyünket, más kelmékkel ne rakjuk össze, mert megtörik, illetve kiszöszösödik.

• A mosást hideg vízzel kezdjük. A hőmérséklet csak 40 °C fokos legyen, mert magasabb hőfok, tartós törést okoz.

• A műszálas anyagokhoz Szintetikus öblítő szert használjunk, míg a pamuthoz keményítőt öntsünk.

 

 

A pamut függönyöket szárítani és esetenként vasalni kell, míg a szintetikus függöny anyagokat azonnal a helyükre akaszthatjuk.

 

Írta: Fazekas Marietta lakberendező

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots