Bohém stíl színesben

Életünkben ma már tért hódított az extremitás. Ennek ellenére mégse essünk abba a hibába, hogy csupán a divat kedvéért színesebbnél – színesebb holmikkal vesszük körül magunkat jól átgondolt elképzelés nélkül.

Bárki egyéniségétől, vérmérsékletétől indíttatva, olyan színösszeállításokat álmodhat bele lakásberendezésének összképébe, amilyen neki tetszik. Ma már megengedhető egy szoba, de akár egy fürdőszoba vagy konyha színösszképében az egymáshoz harmonikusan össze nem illő extrém színek keverése a nélkül, hogy azt bárki leszólhatná.

Bár sokszor éppen a figyelemfelkeltés kedvéért választjuk a színeknek az ilyen extrém megjelenítési formáját lakásberendezésinkben vagy öltözetünkben.

Vonatkozik ez épp úgy a bútoraink huzatjának, falaink, függönyeink, szőnyegjeink s más berendezési kiegészítő tárgyaink színezetére és mintázatára, mint az utcai öltözeteinkre.

Gondtalanul választhatjuk egyazon helyiségen belül a rózsaszínt a kanárisárgával és fűzölddel vegyítve. Lehet a konyhánk fala akár lila rajta rózsaszín és zöld foltokkal, míg a lámpaernyőnk vörös és pettyes, az ágyneműink meg csíkos és fekete. Az ülőbútoraink kárpitja kedvünkre viríthat a színskála színeinek minden árnyalatában.

Ez attól függ, mennyire tudjuk elviselni és tolerálni a sok különféle szín együttes ingerhatását. Nagyobb a gond akkor, ha az otthonunk helyiségeit másokkal közösen lakjuk. Ez esetben a velünk együtt élők színkedvelésével is számolnunk kell. Ellenkező esetben az otthoni lét viharossá válhat, a közös élet összetűzések nélkül aligha megvalósítható.

Amilyen színvilág ránk ösztönzőleg hat a velünk együtt élőket esetleg nyomasztja és fordítva. Félreértés ne legyen, nem az extremitással lesz problémánk, hanem választott színvilág hangsúlyosságával.

 

 

Csak tanácsolni tudom, minden extremitást (bohém stílt)  kedvelő otthonát a stílusnak megfelelő módon berendezni és színezni akaró embertársamnak, hogy feltétlen egyeztesse színekről vallott elképzeléseit a velük egy fedél alatt élő családtagjaikkal, vagy lakótársukkal!

Végh Lili dekoratőr

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots