Dekorációs lehetőségek fotókkal:

A helyiségek fényképekkel történő dekorációs sikerének kulcsa az ellentétek, vagyis a kontraszthatás.

Ilyen kontraszthatás például, amikor:

A kis és nagy formátumú képeket „szembe állítjuk” egymással. Ez esetben a kompozíció közepén lesznek a nagyobb képek és kifelé a szélen a kisebbek. Ilyenkor a képeken az azonos stílusú keretek a kompozíción belül lehetővé teszik, hogy elkerüljék a nagyobb és még nagyobb képek dominanciáját.

A fekete-fehér fényképek eredetibbnek tűnnek, ha a képek egyhangúságát színes paszpartúval és képaláírással látjuk el. Ezek lehetnek, akár bonyolult kalligrafikus kézírással ellátott feliratok, de akár más grafikus ábrák és motívumok is. 

A képek színválasztása

A színösszeállítás kiválasztásának fő szabálya a giccses hatás elkerülése, valamint a helyiség  egységes harmonikus összképi és hangulati hatásának a megőrzése.

 

Mit tanácsol végül a lakberendező?

A gyermekszobában megfelelő keretekkel kombinálva általában a színes fotók a legtermészetesebbek és a legmutatósabbak.

Egy folyosón az egymás után soroló azonos méretű fotók valóságosabbnak tűnnek, és a világos falfelületen egyféle járdát jelölnek ki a képeket szemlélők számára.

A hálószobába jól illik egy lírai témájú kép, míg a konyhában a virág és más csendéletek kínálják azt a hangulatot, amit ezektől a helyiségtől elvárunk.

 

 

A tervezők legtöbb esetben a már berendezett tér szín és hangulati hatásával harmonizáló színű és stílusú képkereteket választanak a fotókhoz, vagy a képek kontraszthatását kihasználva igazítják a keretek színét és stílusát a tér színősszképébe.

Azt is tanácsolják, hogy a fakereteket és az üveglapos variációkat egy kompozíción belül – több kép csoportos együttese a falon – ne keverjük. A fotók mérete eltérő lehet, de előnyös, ha a stílusuk ez esetben egységes marad. 

A keretben lévő paszpartú mindig elegáns és látványos, ám ha színesek, akkor célszerű azokhoz színhatásukban hozzájuk illő képeket választani, vagy fordítva. Hasonló megközelítés elfogadható a keretek színének megválasztásánál is.

Paszpartú: Képkeretezésnél használatos, a képet körülvevő – legtöbb esetben fehér – fekete, színes kartonpapír szegély. Lehetőséget nyújt arra, hogy a kép és a keret színei még jobban harmonizáljanak.

Egy tervezési elképzelésen belül nem tanácsos fekete-fehér képeket színes képekkel keverni.

A színes keretek és a színes paszpartú használata legtöbb esetben hasznos hasznos és mutatósa régi fekete – fehér fényképek, “antik” motívumok, témák esetében.

 

 

Napjainkban olyan nagy felbontású kamerákkal rendelkezünk, akár még a telefonunkba is beépítve, hogy az azokkal készített fotófelvételeknek nagyított nyomtatványai teljes falfelületek dekorálásra is alkalmasak.

Egy jó fotó kompozícióhoz jó fotók, valamint a helyiségek rendeltetéséhez  illő, jó téma választású képek szükségesek.

Berey Blanka dekoratőr

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots