Fotók a falon

A fotó, vagy fotók kiválasztása és helyes elhelyezésük a falon közel sem olyan egyszerű tervezési feladat, mint amilyennek első pillanatra gondolnánk. A tervezéshez kreativitásra és sok fantáziára van szükség. Ugyanakkor meg kell őrizni a szoba vagy akár egy teljes lakás tervezett összképének harmonikus egységét és hangulatát.

A falak képekkel történő díszítésének legegyszerűbb módja, ha képeket, fotókat keretbe foglaljuk s így helyezzük el egy, vagy több fali polcon.

 

Milyen fotók, milyen helyiségbe illenek?

Például egy dolgozószoba összképével általában a hagyományos, klasszikus fényképészeti képek, mint például portrék, harmonizálnak. A hálószobák és a gyermekszobák a könnyedebb témájú képek és színes keretek felé “vonzódnak”. A nagy, klasszikus nappalik hangulatát fokozzák a nagy méretű képek és a fémes csillogású keretek.

A klasszikus stílusban berendezett terek a fekete – fehér fotókat és az üveg és a fém elemeket részesíti előnyben a keretezésnél.

 

Családi képek, gyermekfényképek, az élet érdekes eseményeinek megörökített pillanatai kedves emlékek.

Ezek a család intim képei s ezért nappaliszobában, előszobában lehetőleg ne kerüljenek bemutatásra. Egy kevésbé hivalkodó keretben az íróasztalon vagy hálószobai komódon, ágy melletti éjjeliszekrényen van a helyük. Majd, ahogyan a gyerekek nőnek, s ahogyan újabb és újabb eseményeket örökít meg a fényképezőgépünk lencséje, aktuálisuknak megfelelően kicserélhetők.

Amíg az ilyen intim fényképek nem valók a lakás bizonyos helyiségeiben a falra, addig más fotók éppen, hogy odavalók.

Japán lakberendezők például lakásokban egész falfelületekre kasíroztatnak fel óriásira nagyított fényképet. Egy ilyen óriás kép, a belső teret tágítja s a valóságnál nagyobbnak mutatja.

 

 

A fénykép ilyen célra történő felhasználása azért is indokolt, mert bár minden lakásban lehet bármilyen más képzőművészeti alkotásnak is helyet találni, kis lakásba nagy méretű olajfestmény mégsem való.

Például egy nagy méretű olajfestményben gyönyörködni csak bizonyos távlatból lehet. Ezzel szemben a fotó nemcsak mint művészi alkotás, de mint térképező elem is hatásos. Ahol egy nagy festmény hangulata nem volna élvezhető, mert méretével agyonnyomná a környezetét, ott egy méretesre nagyított fénykép valósággal kitágítja a szűk teret.

Fotó dekorációról szólva azonban nemcsak tájképről beszélhetünk. Nincs olyan terület, ahonnan ne lehetne témát választani. Írók, zeneszerzők portréja díszítheti a dolgozószoba, vagy a zenesarok környékét, míg állat és növényfotók szép és ismeretterjesztő díszei lehetnek a gyerekek, szobájának. Fontos azonban, hogy már a kiválasztásnál tudjuk mi lesz a kép rendeltetése, hová kerül és miért pont oda.

A fotókra is vonatkozik, ami minden más lakás díszítő elemre;

„a kevés több”.

Fotó amatőröknek szép feladata lehet saját és barátaik lakásának képeikkel való díszkése.

Arra feltétlen figyeljünk, hogy falra kerülő fotó alapja mindig matt papír legyen, mert a fényes felület csillogása a szemlélő számára zavarkeltő. A kisebb méretű képeket legjobb felkasírozni, míg a nagyobbakat vékony rámára ragasztani.

A fotót, ha keretbe foglaljuk ügyeljünk arra, hogy erre a célra egész keskeny léckeretet válasszunk!

A széles keret éppen azt a hangulati hatást rontja majd le, amelyik a kép eredeti feladata lenne.

A keret stílusa a nappaliszobában, folyosón, dolgozó szobában lehetőleg legyen egységes!

 

 

Amikor a falat fekete-fehér fotóval dekoráljuk:

A fekete-fehér kép lehet tónusokban gazdag, vagy kontrasztos. Ezt a kép témája és a téma környezete határozza meg. Egy fotó általában Igénytelenebb a festménynél, de ez csak technikai kivitelére és nem a művészi értékére értendő.

 

Fontos tudni:

Lényeges a képek megfelelő megvilágítása.
Mint minden galériában, a lakásban lévő fotókompozíciók is “megkövetelik” saját speciális megvilágításukat. Ezt úgy érhetjük el, hogy az általános megvilágítás mellett helyi megvilágítást, esetleg állólámpákat használunk, a falra pedig meleg mesterséges fényt irányítunk, amelyik közvetlen a fényképre vetül.

Erre a célra a LED-es, állandóra beépített pontfényforrás a legalkalmasabb. Bizonyos esetekben a teljes kompozíció kerületén végigfutó LED- szalag fénye a kielégítő.

 

 

Nem szabad megfeledkeznünk a természetes megvilágítás “gazdag” lehetőségeiről sem. Jobb elhelyezni a fényképeket a falon úgy, hogy nappal a napsugarak előnyösen „játsszanak” a fotókon, teljesen feltárva azok szépségét és eredetiségét.

 

Dekorációs lehetőségek fotókkal:

A helyiségek fényképekkel történő dekorációs sikerének kulcsa az ellentétek, vagyis a kontraszthatás, mint egyféle művészi technikának az ügyes és kreatív használata.

Ilyen kontraszthatás például, amikor:

A kis és nagy formátumú képeket „szembe állítjuk” egymással. mikor is közepén lesznek a nagyobb képek és kifelé a szélen a kisebbek. Ilyenkor a képeken az azonos stílusú keretek a kompozíción belül lehetővé teszik, hogy elkerüljék a legnagyobb képek dominanciáját.

 

 

 

A fekete-fehér fényképek eredetibbnek tűnnek, ha a képek egyhangúságát színes paszpartuval és képaláírással látjuk el. Ezek lehetnek, akár bonyolult kalligrafikus kézírással ellátott feliratok, de akár más grafikus ábrák és motívumok is.

 

A képek színválasztása:

A színösszeállítás kiválasztásának fő szabálya a giccs elkerülése, valamint a helyiség összképi harmonikus egységének és hangulatának a megőrzése.

A gyermekszobában megfelelő keretekkel kombinálva általában a színes fotók a legtermészetesebbek és a legszebbek. Egy folyosón az egymás után soroló azonos méretű fotók valóságosabbnak tűnnek, és a világos falfelületen egyféle járdát jelölnek ki a képeket szemlélők számára.

 

 

 

A hálószobába jól illik egy lírai témájú kép, míg a konyhában a virág és más csendéletek kínálják azt a hangulatot, amit ettől a helyiségtől elvárunk.

 

Mit tanácsol végül a lakberendező?

A tervezők általában a képkeretek színének harmonikus egységét, vagy a képek kontrasztos hatását választják ugyanolyan keretben a berendezett tér meglévő hangulatához.

Azt is tanácsolják, hogy a fakereteket és az üveglapos variációkat ne keverjük egy kompozíción (több kép csoportos együttese a falon) belül. A fotók mérete eltérő lehet, de előnyösebb, ha a stílusuk ugyanolyan marad.

A keretben lévő paszpartu látványos, ám ha színesek, akkor célszerű hozzá színeiben hozzáillő képet választani. Hasonló megközelítés elfogadható a keretek kiválasztásánál is.

(paszpartu: Képkeretezésnél használatos, a képet körülvevő – legtöbb esetben fehér – fekete, színes kartonpapír szegély. Lehetőséget nyújt arra, hogy a kép és a keret színei még jobban harmonizáljanak egymással.)

Egy tervezési elképzelésen belül nem tanácsos fekete-fehér képeket színes képekkel keverni!

A színes keretek és a színes paszpartu használata azonban hasznos lehet régi fekete -fehér fényképek vagy “antik” motívumok esetében.

Napjainkban olyan nagy felbontású kamerákkal rendelkezünk, akár még a telefonunkba is beépítve, hogy az azokkal készített fotófelvételeknek nagyított nyomtatványai teljes falfelületek dekorálásra is alkalmasak.

Egy jó fotó kompozícióhoz a falon jó fotók és a helyiségekhez illő jó témaválasztás szükséges.

Köszönöm a figyelmüket:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots