Függöny a hálószobában

Hálószobánk – az a helyisége a lakásunknak, házunknak, ami biztosítja azt a kellemes és különleges légkört, melegséget kényelemet és intim perceket – órákat, melyre egy élhető lakásban szükségünk van. Ezt a kényelemet és a komfortot a hálószoba helyesen megválasztott függönyözése tökéletesen biztosítja.

Igényünk a hálószobával szemben természetes, hiszen mindannyian életünk egyharmadát alvással és passzív pihenéssel töltjük. A pihentető alvás orvosság. Testi és lelki egészségünk egyik leghatásosabb biztosítéka. Ezért a hálószoba kialakításánál és belső terének megtervezésénél minden látszó apró részletre figyelmet kell fordítani.

Döntő jelentőségű az alkalmazott színek színárnyalatok hangulati hatása, a beáradó és alkalmazott fény minősége és mennyisége.

Az intimitásnak, nyugalomnak és kényelemnek maradéktalan feltétele minden esetben a hálószoba harmonikus színösszképének, szellemre lélekre gyakorolt hatása. Erről korábbi cikkeinkben már részletesen írtunk és képek segítségével tanácsot adtunk lakásukat át -, vagy berendezni kívánó olvasóink számára.

Általában a lakberendezés megtervezésénél a helyiség függönyözése marad a legvégére. Ez nem evidencia, de attól még sajnos igaz.

Gyönyörű hálószoba függönye minden esetben hangsúlyos eleme a tervezett belső térnek. Úgy is mondhatjuk, hogy a hálószoba berendezésének lelke a függöny. A design a szoba képében bár nagyon fontos, de nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy a függöny bizonyos funkciók betöltésére úgy mint: védelem a napfény irritáló hatása ellen, valamint az idegen szemek tekintetettétől, de ugyanakkor a káros, a pihentető alvást zavaró hangok elleni védelmet is biztosítja.

Mindezek kívánalmak kielégítésére a hálószoba függönyétől elvárható, hogy jó hangszigetelő és a teljes elsötétítést biztosító anyagból készüljön.   Erre a célra általában a szövet, például egy brokát, egy bársony és még sok más szövetanyag megfelel.

Más szóval a legjobb megoldás, ha a függöny a hálószobában – sűrű-szövésű függöny vagy drapéria anyagból készül. Ezek védenek legjobban a nem kívánatos fényhatásoktól- tűző napfénytől, utcai lámpa és reklámvilágítás nem kívánatos, zavaró fények ellen.

Mindazonáltal az állandó sötétség egy idő után ártalmas lehet az egészségünkre, ezért a legjobb megoldás -, hogy a sötétítésre hangszigetelésre alkalmazott nehéz függönyt, harmonikusan összekapcsoljuk egy könnyű fényáteresztő tüll függönnyel.

Ilyen függönyök megtöltik a hálószobába levegőjének atmoszféráját, könnyedséggel, gyengédséggel, kényeztetéssel   derűvel, és ugyanakkor, otthonossággal és a kényelem érzetével.

A függönyözés megtervezése, anyagának, színének kiválasztása komoly szaktudást igényel. A függöny anyagának ára, varratásának és rögzítésének költsége a lakásberendezés költségvetésének tekintélyes része, ezért tanácsolnám, hogy minden esetben kérje ki hozzá lakberendező tanácsát, segítségét!

Kenyeres Réka lakberendező (Kassa)

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots