Függöny

 

 

A lakás helyiségeinek legmutatósabb felületei azok az ablakok, ablakos falfelületek, amelyek fényáteresztő, vagy fényzáró függönnyel, sok esetben mind kettővel rendelkeznek. Egy függöny díszítő hatása húzott, hullámos megjelenésénél fogva a legtöbb esetben felülmúlja egy hasonló nagyságú sima, festett falfelületnek a díszítő jellegét.

 

 

Bár mindkét típusra igaz a fenti megállapítás, mégis a függönyök díszítő értéke és dekorációs jelentősége a fényzáró (sötétítő) függönyök esetében jóval jelentősebb. Este ezek az ablakos falfelületet általában teljes méretében eltakaró függönyök a berendezett tér leglátványosabb, legszembetűnőbb felületei. Ebből következik a függönyök másik két egymásból következő fontos szerepe:

  1. A nem összefüggő fal – és ablakfelületek egységesítése, összefoglalása egy harmonikus összhatású felületbe.
  2. A belső kép összhatásának és hangulatának a javítása.

Tanács a függönyök kiválasztásához és vásárlásához: a függönyök színét minden esetben hozzuk összhangba a bútorkárpitok és a szőnyegek színvilágával!

 

 

A fényáteresztő függönyök szerepe más. Ilyen tüll, vagy halómintás, könnyű anyagból készült függönyöket, akkor indokolt az ablak elé felszerelni, ha a nappali fényben az utcáról, vagy a szomszédos ház ablakából. kertjéből a zavaró tekintetek más módon nem kerülhetők el.

Ahol adott a természettel való kapcsolat a szép kilátás lehetősége és a kíváncsi szemek kizárása ott a fényáteresztő függöny jelenléte az ablakon fölösleges.

 

 

Figyelem! A függöny szép esése érdekében a fényzárók (sötétítők) esetében, szélességében legalább 50%-kal több anyag szükséges. Több részes függönyök esetében figyelembe kell venni még az átfedésekhez szükséges anyagmennyiséget is!

Fényáteresztő függönyök esetében az anyagszükséglet, anyagszélesség esetén már 100 – 150%-kal kell több legyen az ablak valós szélességi méretnél

 

 

Lakberendezési áruházak és szaküzletek a megvásárolt függönyanyagokat méretre szabják és megvarrják.

Köszönöm a figyelmüket:

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots