Hogyan lehet otthonossá tenni egy lakást

Hét tanácsunk van arra, hogyan tudja viszonylag kis költségvetéssel és kevés erőfeszítéssel kényelmesebbé és hangulatosabbá varázsolni az apartmanját. Ajánlunk valamennyi berendezési tárgya és dekorációs anyaga web áruházakból megvásárolható.

 

Kezdjük a szőnyegekkel!

 

Fontos szerepe van a jól megválasztott szőnyegeknek

Szőnyegek és más lakás textiltermékek megvásárlásánál korábban csak a homlokát ráncoltuk, főleg, ha a külföldi lakberendezési magazinok oldalain látott divatos otthonképeken elénk táruló színeikben egymással harmonizáló lakberendezési elképzeléseket bámultuk.

Sok éven át puritánnak kellett lennie a saját otthonunk összképi kialakításánál, hiszen, ha függönyt sikerült is a fal színéhez beszerezni, szőnyeget már csak nagy – nagy utánjárással. Szerencsére ez a világ már néhány évtizeddel mögöttünk jár.

 

 

A szőnyeg – lehetőleg a kanapé előtt – nemcsak megosztja a teret, de a helyiség összképi hangulatát kellemesebbé, otthonosabbá varázsolja. Egyéb fontos feladata még, hogy a helyiség akusztikáját, vagyis a nem kívánatos zajokat tompítsa.A természetes alapanyagokból készült szőnyegek jelenleg igen divatosak, sok színben és mintázattal viszonylag kedvező áron a lakberendezési web áruházainkból nagy méretválasztékkal megrendelhetők.

 

Lássuk a függönyöket!

 

Nem csak a fényvédelem, árnyékolás, vagy a teljes sötétítés miatt kerül függöny az ablakokra. A jól megválasztott függöny képe otthonosabbá teszi egy nappali szoba, hálószoba hangulatát, ugyanakkor fontos szerep jut a helyiségek berendezési összképében a jól megválasztott anyag minőségének és színének is.

 

 

Megjegyzés:
Bizonyos esetekben a redőnyök vagy rolók jobb megoldást is kínálhatnak.

Lehetőleg ne válasszon túl sötét függönyt, mert az kisebbíti a teret! Ha kész függönyt választ, ügyeljen a megfelelő méretekre. Sötétítő függönyök esetében az ablak szélességgé, plusz ötven százalék, míg tüll, organza esetében az ablak szélessége, plusz száz százalék az anyag szükséglet. Ügyeljünk a függöny hosszára is! A padlót söprő függönyt gyakrabban kell mosni, de a látványa sem túl dekoratív.

 

Mi a helyzet a falon kívül elhelyezkedő elektromos kábelekkel?

Nem szép látvány a helyiségben össze – vissza, tekergő elektromos kábelek (hosszabbítók) látványa. Ma már lehetőségünk van az elrejtésükre.

A látható kábelek gyakran elkerülhetetlenek. Amit el tud rejteni és el kell rejteni, azok olyan műszaki eszközök, mint a hosszabbítók, elosztok, valamint a hozzájuk tartozó kábelek. Egyszerű és költséghatékony megoldások találhatók a szakáruházak kínálatában. Az egyes kábeleket legjobban egy a falra ragasztható kábelcsatornában lehet láthatatlanná tenni.

 

A nappali szoba, hálószoba, ebédlő fontos látványosságai a jól megválasztott fali Képek, fotók.

A bútorozott lakások hangulata dekoráció nélkül módfelett sí várnak mondható. Elemben a túldekorált lakások hangulata meg már zavaró, nyugtalanságot kelt a szemlélőjében.
Vásárlásuknál ezért jobban tesszük, ha csak néhány kiválasztott darabra koncentrálunk. Az üres fehér falakra a képek mindig jó választás, ám ügyeljen arra, hogy mintás falfelületre soha ne válasszon kisebb képet mint fal mintázatának a nagysága. Az is szempont, hogy kisebb képeket lehetőleg mindig párban, vagy csoportosan függesszünk a falfelületre. A képeket semmilyen körülmények között nem szabad túl magasra helyezni, azok lehetőleg mindig szemmagasságba kerüljenek a kiválasztott helyükre.

 

 

Megjegyzés: Soha ne a kép kerete legyen dekoratívabb, mint maga a benne lévő kép! A képek témája és hangulata harmonikusan illeszkedjen a helyiség összképét meghatározó hangulathoz. Ez esetben segítségére lehet a tavasz – nyár – ősz –tél színharmóniájának a tanulmányozása.

Ágytakaró, párna és paplanhuzat az ágyhoz

Vonzó ágytakaró és hozzá színben és mintázatban megfelelő párnák a hálószobát a megfelelő megvilágításba helyezik. Megrendelés előtt mindig ellenőrizze, hogy az ágytakaró mérete megfelelő legyen, valóban lefedje az egész ágyfelületet. Aluszékonyabb emberek  a harsányabb vidám színek közül válogathatnak, míg az éjszakát álmatlanul töltők inkább a nyugodt, hidegebb, pasztelles Szineket részesítsék előnyben!

 

 

 

Megjegyzés:

A web áruházaink kínálatában verhetetlen választékban találhatók olcsó és kiváló minőségű párna és paplanhuzatok, ágytakarók. Ezek kínálatából előnyös olyan termékeket összeválogatni, amelyek nem gyűrődnek és könnyen tisztán tarthatók. (házilag moshatók)

 

Néha a kevesebb dekoráció többet mutat

 

Sötét kárpitanyaggal bevont kanapéhoz jól illik néhány színes párna. A párnák kiválasztása attól függ, hogy Ön az erős kontrasztot vagy a tónusukban különböző színeket kedveli. Bár melyik is illik az elképzelésébe, vagy felel meg az ízlésének, egyre felhívnánk a figyelmét, hogy túl sok szín ne kerüljön egymás mellé! Nem elegáns.

 

A megfelelő világítás is fokozza a helyiség hangulatát

A megfelelő mennyiségű és minőségű fény elengedhetetlen a jó érzés légkörének megteremtéséhez. Ha az otthon berendezése szép, de a fény mennyisége és minősége nem megfelelő, akkor nem érheti el azt a hangulati hatást, melyet a színek segítségével kívánt volna megteremteni. A világítás megtervezésénél és beszerelésénél, nem csupán a világítótestek dekoratív jellegét kell figyelembe venni, hanem számolni kell a világítás erősségével és minőségével is. A legjobb, ha a helyiség különböző világítási igényét is figyelembe veszi, amikor világító testeket, mennyezeti lámpát, álló lámpát, falikart, asztali lámpát rendel a web áruházak katalógusaiból.

 

 

 

Bár nagy választékból szemezgethetünk, egyes web áruházak lakberendezési kínálatából ennek ellenére tanácsolnánk, hogy a kiválasztott darabokat, azok formáit és színeit ne csak a barátaikkal és ismerőseikkel vitassák meg, hanem képzett lakberendező, vagy dekoratőr véleményét és tanácsait is kérjék ki mielőtt valamennyi darabot a képernyőn látható kosárba tesznek.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots