Húsvéti tojás (decoupage) díszítéssel

A tojásfestés, vagy mintázás az egyik legszebb húsvéti hagyomány. A színes tojásokkal díszített kosár a húsvéti asztal elmaradhatatlan éke. Akkor lesz feledhetetlen ez a szép tavaszi ünnep, ha a család apraja nagyja kiveszi részét a húsvéti dekoráció elkészítéséből. Még felnőtt korban is vissza – visszatérő kép, amint reggel az anya nekilát az áldozati kosár elkészítéséhez, mi közben apa és a gyermekei a konyhaasztalnál ülnek s a kosárba való tojásokat csínosítják. A gyermekek örömtől ittas arccal mutogatják szüleiknek két kezük cifra munkáját. A pillanat, amire aztán sok évvel később visszaemlékezünk, mágikus, soha vissza nem térő varázslatosság.

 

 

 

A szalvétából kivágott képpel dekorált (dekoupage) tojások készítése nagyon egyszerű. Kevés anyagi ráfordítással csodaszép húsvéti dekorációt készíthetünk gyermekeink bevonásával. Ezzel az egyszerű eljárással számtalan lehetőségünk nyílik – még kevés kézügyességgel megáldott embertársínk részére is –  új kompozíciók és rajzolatok készítésére. Például a képen látható húsvéti tojások is ilyen egyszerű eljárással készültek

Amire szükség van:

  • tojás
  • dekoratív szalvéták
  • ragasztó (lehet nyers tojás fehérje)
  • étolaj
  • eset és puha rongy

 

1

Kezdjük a tojás forralásával. Mielőtt elkezdenénk díszíteni a tojásokat hideg vízben hűtsük le valamennyit. Puha ronggyal töröljük szárazra a héjukat. Dekorálásra természetesen használhatunk kifújt, üres tojásokat is, de ez esetben a munka nagy odafigyelést igényel, mert nyomásra a tojáshéja könnyen megreped.

2

A minták elkészítéséhez alkalmas bármilyen díszes papírszalvéta vagy vékony anyagra nyomott kép. Ezekből vágjuk ki ollóval vagy éles szikével a kiválasztott részeket, amelyekkel a húsvéti tojást díszíteni szeretnénk Én most úgy döntöttem, hogy kis kék virágokat készítek. A fehér szalvéták a fehér tojással együtt a szalvétát szinte láthatatlanná teszik.
3
Óvatosan vékony réteg decoupage ragasztót (nyers tojásfehérjét) kenjük fel a tojás héjára a szalvétából kivágott mintát az ujjunkkal óvatosan nyomjuk le a kívánt helyre, majd egy puhaszőrű ecsettel, vagy ronggyal a mintát ismét kenjük át ragasztóval (nyers tojásfehérjével). Amennyiben a minta hólyagos az ujjunkkal ezeket a levegős buborékokat óvatosan elsimítjuk. Várjuk meg a ragasztó száradását. (A száradást hajszárítóval siettethetjük. ).
4
A fennmaradó mintákat az előzőekben leírt módon ugyanúgy felragasztgatjuk. Ha azt szeretnénk, hogy a mintázat tartós maradjon, és a tojások elegáns fényt kapjanak, a ragasztó megszáradása után, vékony réteg étolajjal kenjük át a tojásokat.

 

HÚSVÉT DEKŐUPAGE

 

Vidám húsvéti ünnepeket kíván

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots