Irka – firka csak a falon?

 

Manapság sokszor gyűjtünk erőt különböző idézetekből, amelyeket felírhatunk egy noteszbe, vagy éppen egy szalonban magunkra tetováltathatjuk. Azok, akik a bőrre varrást inkább kihagynák, de szeretnének naponta többször is szembesülni egy- egy inspiráló idézettel, vagy csak egy újabb kreatív ötletre éhesek, jó helyen járnak!

A kalligrafikus graffitik a belső térben, de magának a betű művészi megfogalmazásának sokfélesége is, igazi „csemege” egy dekoratőr számára.

Napjainkban a „szöveges” szoba dekorációjának divatja töretlen. Ötletek milliói kínálkoznak az ilyen művészi alkotások beillesztésére bármely belső térbe.

Szavakat és mondatokat lehet hozzáadni textil, fa, papír, hab betűkkel a tér hangulatához. Előnye, hogy saját kezűleg könnyen elkészíthető, vagy az igényesebb dekorációs feliratok grafikai műhelyekből beszerezhetők.

Az idézetek szövegét, a betűk grafikáját bármikor, akár naponta is megváltoztathatjuk. Beszerezhetünk egy táblafestékkel színezett festett táblát zsírkrétával, de kaphatók olyan táblák is amelyeket mágneses festékréteg borít. Ilyen táblákra a kivágott betűk, de egész idézetek betűsora is könnyen felrögzíthető.

A betűk, idézetek, képek, mint dekoráció a ház szinte minden helyiségében elképzelhetők. Csak az egyes szobák feliratozásának témája és stílusa kell, hogy különbözzenek.

Például: Az irodai feliratok munka- és karriercélokat idéznek, míg egy gyermekszoba dekorációjában a számok vagy az anyanyelvi és az idegen nyelvek betűi fényesek, színesek, vidámak, de ugyanakkor egy fontos funkciót is ellátnak – tanítanak. Segítenek a gyereknek, hogy már kisiskolás korban együtt éljen a betűkkel és számokkal.

A konyhában az ábécé betűi. de akár a számok is jól mutatnak. Segítségükkel megjelölhetünk különféle gabonaféléket, fűszereket tartalmazó dobozokat, üvegeket.

Egy másik ötlet, hogy felakasztunk a falra egy táblát melyet főzéssel, konyhai munkával kapcsolatos vidám szöveggel látunk el: „Taps a szakácsnak!”, „Ha nem ízlik éhen maradsz” és ehhez hasonló gondolatokat.

 

A hálószobában régen a vallásos idézetekkel ellátott textíliák voltak divatban. Helyette ma már számos más dekorációs lehetőség létezik a nappaliszoba hangulatának feldobására. Legdivatosabb napjainkban a nevek kezdőbetűinek kalligrafikus dekorációja, legyen az  akár textilből, akár fából, vagy poliuretán habból kivágva.

Egy másik ötlet, mikor – egy történelmi, vagy általunk kedvelt személy bölcs kijelentését választjuk a helyiség falának fő dekorációjának, amely idézet aztán a szoba hangulatát meghatározza.

Például: Az “Otthonunk ott van, ahol a lelkünk boldog” Egy ilyen egyszerű kifejezés a nappaliszoba fő szemantikai tartalmává válhat. Ha ezeket a szavakat megfelelő betűtípusokkal szőnyegre, függönyre, párnára nyomtatjuk, akkor stílusos kapcsolódás jön létre a belső tér hangulatát kifejező összképi megoldással.

A betű, vagy szövegfeliratozásnak gyakorlati jelentősége leginkább a gyerekszobában van. Annyira szép és hasznos a szavakat, mondatokat színes filcbetűkbe önteni, vagy a matematika világát és annak szabályait lágy vonalú számokkal megjeleníteni. Ezek a vidám betűk és számok nem csupán a falon, de akár kényünk – kedve szerint párnákká, bútorokká vagy más díszítőelemekké is változtathatók.

A kalligrafikus művészi megfogalmazású betűk és feliratok a belső térben csodálatos díszítő elemek és lakberendezési tárgyak lehetnek miközben még érdekes, humoros vagy filozófiai üzenetet is hordozhatnak.

Például az előszobában:

” Lépj be bátran! Bent csodálatos emberekkel találkozhatsz”.

Egy ilyen üzenet tuti, hogy azonnal pozitív hangulatba hozza az érkező vendégeket.

A nappaliban talán meg ez:

„Valósnak születtünk, nem tökéletesnek”

Ez a felírat talán majd elgondolkodtat ezen az egyszerű világi bölcsességen.

A gyerekszoba ajtaján a –

„Vigyázat! A szobában iszonyatos rendetlenséget uralkodhat”

– meg mosolyt csalhat a legkomolyabb látogatók arcára is.

 

Szántó Zsófi dekoratőr

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots