Karácsonyi asztal dekorációja

Nem az a lényeg, hogy túlragyogja az ünnep fényét, még kevésbé, hogy telezsúfoljuk csiribiri giccses gipszfigurákkal, elég az ünnepi asztal hangulatának fokozására néhány fenyőtoboz, fenyőág, egy- egy tálkában, fakorongra állított gyertya s néhány színes gömb, alma vagy narancs. Ezekkel és néhány ínycsiklandó falattal már  is megadtuk az ünnepi vacsora, neki kijáró rangját és tiszteletét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legfinomabb karácsonyi ételek is veszítenek élvezeti értékükből, ha nem megfelelő helyen és körülmények között tálaljuk azokat az asztalra. Az ízlésesen megterített és dekorált asztal látványa – legyen azon a feladott ételnek fogásai bármilyen egyszerűek is – még tovább fokozza az ünnepi étkezés hangulatát.

 

 

Egy cserép alátét, dió és négy gyertya is lehet szép asztali dísz. (adventi tál)

 

 

Néhány zöld alma megskalpolva, a mécs helye kifaragva s máris kész az ünnepi asztal gyertyatartója. ( piros almával is vegyíthetjük)

 

 

 

Befőttes üvegbe só, arra a mécses, köré fenyőág és néhány toboz. Hangulatos asztali dísz az ünnepi asztalra.

 

 

 

 

Elhasznált és megmaradt gyertya csonkokat forró vízbe állított edénybe újra olvasztjuk, majd a kivájt narancshéjba beleöntjük. A kanóc lehet cipőfűzőből levágott darabkák.  Díszíthetjük szegfűszeggel és köré , kisebb tálra kiszórt babérlevéllel.

 

 

A stílus maga az ember, mondják a franciák s ebben, legalább is szerintem, igazuk is van. Közel sem az ételek mennyisége és az étkészlet ára határozzák meg egy ünnepi asztalnak a hangulatút, fényét, sokkal inkább a szívvel és szeretettel elkészített teríték, asztali dekoráció, amelyek gyermeket és felnőttet egyaránt képesek elvarázsolni az ünnepi asztalnál.

 

 

 

 

Nincsen mit hozzá tenni. Ez így szép és ízléses.

 

 

 

Textilszalvétába , színes masnival átkötve az evőeszközök is elégséges dekoráció lehet egy ünnepi asztalon.

 

 

Erdészek, vadászok egyszerű, de annál ízlésesebb karácsonyi asztal díszes terítéke.

Néhány külhoni karácsonyi terített és dekorált asztalnak a képével szeretnék segíteni. Talán a hatalmas ünnepi sürgetődésben jól jöhet néhány gondolatébresztő ötlet a karácsonyi asztal terítéséhez és dekorálásához.

 

 

 

 

Lefejtett, szárított narancshéj virágok az asztalon szétszórva jól mutatnak

 

 

 

 

Mézes süti szaggatójával a lehántott friss narancshéjból is ízléses és finom illatos díszeket készíthetünk az asztalra. Vázába tűzdelt ágakra aggatva is hatásos dekoráció..

 

 

 

Szárított narancs, citrom karikák, cérnára fűzött pattogatott kukorica és szárított csipkebogyó – üvegbe, kerámia vázába állított száraz faágakra aggatva – igazán megnyerő dekoráció a karácsonyi asztalon.

 

Ügye, hogy nem csak pénz kérdése a szépen dekorált karácsonyi asztal?

Jó étvágyat és áldott, békés Karácsonyt kívánok:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots