Nem az a lényeg, hogy túlragyogja az ünnep fényét, még kevésbé, hogy telezsúfoljuk csiribiri giccses gipszfigurákkal, elég az ünnepi asztal hangulatának fokozására néhány fenyőtoboz, fenyőág, egy- egy tálkában, fakorongra állított gyertya s néhány színes gömb, alma vagy narancs. Ezekkel és néhány ínycsiklandó falattal már is megadtuk az ünnepi vacsora, neki kijáró rangját és tiszteletét.
A legfinomabb karácsonyi ételek is veszítenek élvezeti értékükből, ha nem megfelelő helyen és körülmények között tálaljuk azokat az asztalra. Az ízlésesen megterített és dekorált asztal látványa – legyen azon a feladott ételnek fogásai bármilyen egyszerűek is – még tovább fokozza az ünnepi étkezés hangulatát.
Egy cserép alátét, dió és négy gyertya is lehet szép asztali dísz. (adventi tál)
Néhány zöld alma megskalpolva, a mécs helye kifaragva s máris kész az ünnepi asztal gyertyatartója. ( piros almával is vegyíthetjük)
Befőttes üvegbe só, arra a mécses, köré fenyőág és néhány toboz. Hangulatos asztali dísz az ünnepi asztalra.
Elhasznált és megmaradt gyertya csonkokat forró vízbe állított edénybe újra olvasztjuk, majd a kivájt narancshéjba beleöntjük. A kanóc lehet cipőfűzőből levágott darabkák. Díszíthetjük szegfűszeggel és köré , kisebb tálra kiszórt babérlevéllel.
A stílus maga az ember, mondják a franciák s ebben, legalább is szerintem, igazuk is van. Közel sem az ételek mennyisége és az étkészlet ára határozzák meg egy ünnepi asztalnak a hangulatút, fényét, sokkal inkább a szívvel és szeretettel elkészített teríték, asztali dekoráció, amelyek gyermeket és felnőttet egyaránt képesek elvarázsolni az ünnepi asztalnál.
Nincsen mit hozzá tenni. Ez így szép és ízléses.
Textilszalvétába , színes masnival átkötve az evőeszközök is elégséges dekoráció lehet egy ünnepi asztalon.
Erdészek, vadászok egyszerű, de annál ízlésesebb karácsonyi asztal díszes terítéke.
Néhány külhoni karácsonyi terített és dekorált asztalnak a képével szeretnék segíteni. Talán a hatalmas ünnepi sürgetődésben jól jöhet néhány gondolatébresztő ötlet a karácsonyi asztal terítéséhez és dekorálásához.
Lefejtett, szárított narancshéj virágok az asztalon szétszórva jól mutatnak
Mézes süti szaggatójával a lehántott friss narancshéjból is ízléses és finom illatos díszeket készíthetünk az asztalra. Vázába tűzdelt ágakra aggatva is hatásos dekoráció..
Szárított narancs, citrom karikák, cérnára fűzött pattogatott kukorica és szárított csipkebogyó – üvegbe, kerámia vázába állított száraz faágakra aggatva – igazán megnyerő dekoráció a karácsonyi asztalon.
Ügye, hogy nem csak pénz kérdése a szépen dekorált karácsonyi asztal?
Jó étvágyat és áldott, békés Karácsonyt kívánok:
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook