Karácsonyi asztal terítéke

A legfinomabb karácsonyi ételek is veszítenek élvezeti értékükből, ha nem megfelelő helyen és körülmények között adjuk fel az asztalra.

 

Az ízlésesen megterített és dekorált asztal látványa még tovább fokozza az étkezés ceremóniájából fakadó kulináris élvezetet.

 

 

Nem lehet ugyan mindenki született dekoratőr, de néhány bátortalan kísérlet után biztos, hogy ki előbb, mások talán kicsivel később, de mindannyian beletanulnak a terített asztal dekorálásának minden trükkjébe és fortélyába.

 

 

Az ünnepi asztal dekorálásánál sohasem a divatnak, annál inkább saját egyéniségünkből fakadó ízlésünknek legyünk a követői.

Néhány karácsonyra utaló ízlésesen elrendezett dísz lehetőleg mindig legyen az ünnepre terített asztalon, de számuk és mennyiségük meghatározásánál kövessük azt a bölcsességet: „a kevesebb, néha több.”

Az ünnepi terítéknek az elkészítése és megkomponálása nem kezdhető el anélkül, hogy ne tudnánk; hova? milyen adottságú térbe?  milyen stílusú és színű bútorok mellé, továbbá milyen stílusú és színezetű étkészlethez gondoljuk?

 

 

A környezet és a kialakítandó kompozíciónak stílusa legyenek harmonikus összhangban. A felhasznált segédanyagokat úgy, mint; drótokat, kapcsokat, tűket, tűzőhabot lehetőleg tegyük láthatatlanná.

 

 

Ügyeljünk arra, hogy a karácsonyi díszek és más kiegészítő dekorációk soha ne uralják a feltálalt ételek összképét, mert az ünnepi asztal terítéke nem a dekorációs anyagok, bemutatására szolgál, hanem étkezéshez készítjük elő. A dekoráció maradjon meg minden estben a teríték kiegészítőjének!

Áldott, békés és COVID -19 mentes karácsonyt kívánok:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots