Karácsonyi készülődés

Kívánd, hogy amit ma éjjel gondoltál ugyanúgy igaz legyen holnap, s holnapután. Kívánj igazi ünnepet, kívánj igazabb életet.

 

 

Számomra a Karácson Ünnepe a fenyőgyantának; a levegőben terjengő egzotikus fűszerfélék illatának; a ragyogásnak; a vörös – zöld, fehér – fekete, ezüst – arany színek kavalkádjának; a készülődés izgalmának és az ajándékozás örömének, vagyis mindezeknek a varázslatos dolgoknak az összességét jelenti. Arról már nem is beszélve, hogy az egész évi rohanás után most végre szeretteink körében tölthetünk néhány nyugodt, meghitt, órát.

 

 

Ezekre a békés napokra készülődve a bensőnket áthatja valamiféle olyan nemes, mély érzés, mely érzéstől hajtva nemcsak a lelkünket öltöztetjük ünnepi díszbe, de az otthonunk minden apró kis eldugott rejtekét is az alkalomhoz méltó módon igyekszünk feldíszítünk.

 

 

Ma már ismét kedvünkre választhatjuk meg otthonunk karácsonyi dekorációjának színeit és stílusát. Az üzletek választékában, bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelő darabokat; fenyőfadíszektől a karácsonyi textíliákig és fényfüzérekig.

 

 

Akinek van kertje, vagy akár csak egy kicsiny udvara is, már is hozzáfoghat a karácsonyi előkészületek megtervezéséhez. A kerti fákra, bokrokra ajánlatos olyan díszítőelemeket használni, melyeket nem kezd ki az időjárás vasfoga, vagyis szél is víz – (hó)állók. A kültéri világítás, amennyiben tervezzük, feltétlen feleljen meg a hatályos érintésvédelmi előírásoknak!

 

 

Nagyon szép, ha a házban és a ház körüli lépcsőkorlátokat is feldíszítjük. Elsősorban fenyőágakkal, különféle színes szalagokkal, piros, almákkal, dióval és fenyőtobozokkal Az ablakokra ragaszthatunk alufóliából, pergamenből kivágott jégvirágokat, jégcsapokat, s más karácsonyra jellemző figurákat, vagy boltban beszerezhető színes matricákat. Ezekkel főleg kisebb gyerekeknek kedveskedhetünk

 

 

Karácsony alkalomból a bejárati ajtókat, kapukat, lépcsőházi ajtókat is díszítsük kellő gondossággal és jó ízléssel. Lakótelepi, vagy lakóparki házak, bejáratai, lépcsőházi pihenői, milyen kedves vendéglátás képét sugallják, ha díszbe öltözve fogadják, a hoznák érkező rokonainkat, barátainkat. Az ilyen figyelmesség biztos, hogy rányomja bélyegét a vendéglátás további hangulatára is.

 

 

 

Bejárati ajtóinkat dekorálhatjuk ünnepi alkalomhoz illő koszorúval, száraz csokorral. Ezeket kiegészíthetjük különféle szalag – fűz – rafiadíszekkel. Ilyen dekorációkat egy kevés kézügyességgel, gyermekeinkkel közösen, magunk is készíthetünk. Ám, bármilyen díszítés is kerüljön az ajtóra, arra ügyeljünk, hogy színben és stílusukban, minden esetben harmonizáljon az otthonunk belső dekorációjának színvilágával és hangulatával.

 

 

 

A fenyőfa elválaszthatatlan kelléke a karácsonyi ünnepnek. A mennyei fény és az öröklét szimbóluma. Karácsonyfát Franciaországban, már a XVI. sz.- n állítottak. Örökzöld leveleivel a rideg téli napok ellenére is az élet folyamatosságát hirdeti.

 

 

Milyen fenyőféleségek alkalmasak karácsonyfa állításra? Tulajdonképpen minden olyan örökzöld növények és fenyőfélék, melyet meg tusuk vásárolni.

 

A legismertebbek:

Lucfenyő:

 

 

Ma a leggyakrabban beszerezhető fenyő félék közül választhatjuk ünnepi dísznek Gyorsan növő fafajta, ezért a legolcsóbb fenyőféle Hátránya viszont, hogy fűtött szobában gyorsan lehullatja a leveleit.

Erdeifenyő:

 

 

Igen elterjedt fajta, igénytelen, sokáig friss marad és hosszú tűjét sokáig nem hullajtja el.

Ezüstfenyő:

 

 

Tűlevelei laposak és illatosak. A drágább fenyőfélék közé tartoznak.

 

Normann fenyő:

 

 

Tűlevelei telt zöldek, dúsak és szinte sohasem hullatja el őket. Törzse erős, egyenes, viszonylag drága fa.

 

 

 

Kedvelt karácsonyi dísznövény még az ilex tüskés, örökzöld leveles ága, de a fagyöngy szóld leveles fehér bogyói is csokorba kötve.

Jó tanács:

• A karácsonyfát miután megvásároltuk hagyjuk összekötözve!

• Lehetőleg friss, hideg levegőn tároljuk.

• Tovább tudjuk üdén tartani, ha vízzel telt fenyőfatartóba állítjuk. Amennyiben erre nincs módunk, rendszeresen permetezzük a tűit tiszta, langyos vízzel. Egyéb lehetőség, ha konténeres, gyökeres fát vásárolunk, melyet tavasszal kiültethetünk a kertbe.

 

 

 

• Az alacsony a fenyőfánkat állítsuk szem magasságba megfelelő magasságú asztalra, vagy állványra

• Szépen mutat, ha az ilyen állványokat teljesen bevonjuk arany, vagy ezüstszínű fóliával esetleg bármilyen, az ünnep színeihez illő dekorálós textíliával. Fenyőfatalp alá is teríthetünk dúsan redőzött színes textil terítőt, melyre aztán elhelyezhetünk különféle karácsonyra hajazó díszeket. Erre a terítőre tehetjük aztán a karácsonyi ajándékaink csodálatos csomagjait is.

A fa alját, körben dekorálhatjuk még borostyánfonatokat, szőlőfürtöket, fenyőtobozokat, diót, almát, szegfűszeggel tűzdelt mandarint, aranyszínű gyöngyöket, gyertyákat és még számtalan apró dolgokkal melyek tetszenek, illetve az otthonunk összképéhez és hangulatához illenek. Főleg a karácsonyfa dekorációjának vegyük ezt figyelembe.

• Például egy polgári hangulatú berendezéshez képéhez jól illenek; a piros, zöld és arany színek; a selyem textildíszek; nagy masnik, szalagok, valamint arany,s ezüstszínű gyöngyfüzérek és más kiegészítők.

 

• Egy rusztikus, népies stílushoz talán a leginkább a színes szalagok; piros almák; a mézeskalács-figurák; fából és rafiából készült díszek illenek, melyek egy kis kézügyességgel és türelemmel házilag is elkészíthetők. Ezzel is külön örömet szerezve gyerekeinknek. Az ünnepi fa köré, illetve magára a fára is dekorálhatunk aranyra színezett almát, diót, mandulát és illatos gyertyákat.

 

 

• Hangulatos lehet egy régmúlt időkre emlékeztető barokkos díszítés is. Az ilyen karácsonyi dekorációhoz használjunk sok-sok aranyat, s hozzá, lehetőleg minél nagyobb felületeket igyekezzünk kidekorálni. Ékítményeire jellemző; az aranyszínre festett szőlőfürtök, borostyánfüzérek, csillogó tükörből és üvegből készült, gömbök, csillagok angyalkák, égi harsonák.

 

 

Napjaink stílusához jól illeszkednek és mutatósak a fehér, arany, zöld kombinációk.Újabban a nagy divat például a kék-arany- lila  színösszeállítás de a a tarka minden változat is. Vidámabbak, bátran színekkel!

Sokan kedvelik ma már az extrém színösszeállításokat, ahogy azt a lakberendezési divat is jól példázza.

Akik szeretik a pasztellszíneket, azok számára a rózsaszín szaténnal bevont gömbök, halványzöld masnik, aranyzsinegek, aranyozott tobozok, vesszőből font koszorúk nagyon kedvesek lesznek.

Másik kedvelt színősszállítás a mediterrán színvilágra (lagúna kék, narancs sárga, fehér) hajazó   kompozíciók.

 

 

Sorolhatnánk még a kék-piros vagy zöld-piros, skót kockás összeállítású dekorációkat, melyekhez angyalkák, textil masnik, aranyszínű gyöngyfüzérek, tobozok, piros almák illenek kiegészítő díszítésnek.

 

 

Bármivel díszíthetjük otthonunkat ezen a magasztos ünnepen, ne felejtsünk el külön illatos és színes gyertyákat felállítani asztalokon, ablakokban, falfülkékben, hiszen a karácsonyest hangulatától elválaszthatatlan a gyertyafény árnyaló ragyogása. A karácsony a fény ünnepe, melynek páratlan hatású díszítőelemei a gyertyák.

 

 

Ne feledkezünk meg az ünnepi asztal fényéről sem. Akinek nemes fából készült asztala van, és nem akarja abrosszal eltakarni, az dekorálja a terítékét hangsúlyosabb és színesebb díszekkel. Ám, ha mégis abrosz mellett döntünk, az legyen elég nagy ahhoz, hogy asztal felületét teljesen letakarja. Szépen mutat, ha egy keményített, hófehér terítőre bármilyen kisebb, de színes terítőt teszünk. A díszítőelemek, ha világos tónusúak, az abrosz színe legyen erőteljesebb, és fordítva, de mindig igazodjon az ünnepi asztal színösszeállítása és stílusa a fenyőfa illetve. az adott tér (helyiség) más díszítőelemének a színösszképéhez és hangulatához.

 

 

Amennyiben nagy az asztalunk a terítékek mellé bátran tehetünk különféle apróbb karácsonyi díszeket is. Ezek lehetnek szárított gyümölcsök, fenyőtobozok, fenyőágak, szőlőfürtök, de a poharak mellé akár szórhatunk színes gyöngyöket is, melyek szinte minden teríték stílushoz jól illenek.

 

 

Az étkészlethez illő szalvétagyűrűbe húzott textil és papírszalvéták még inkább emelik az ünnepi asztal fényét. Hasonló kiegészítők lehetnék még a csillogó üveg és, porcelán neműk és a különféle ezüst és aranyszínű gyertyatartók és süteményes tálak.

 

 

A karácsonyi dekoráció egy másik, nélkülözhetetlen szereplője: az adventi koszorú. A fenyőfához hasonlóan az élet két fontos jelképét szimbolizálja; az örökkévalóságot és az örök világosságot. Feltételezhető, hogy a négy gyertyája a négy évszakot, vagy talán a négy égtájat jelöli. A koszorút többnyire fenyőből készítik, de tűzhetünk közé mirtuszt, vagy borostyánlevél fonatot is. Függeszthetjük mennyezetre, de a legszebben mutat, ha az ünnepi asztal közepén helyezzük el.

 

 

 

Az élő- és száraz virágok is kitűnően díszítik a karácsonyi asztalt. Jól megválasztva, akár magukban, akár friss zöldekkel kötve is jól mutatnak, bármely asztal teríték mellett. Saját magunk is összeállíthatunk ilyen asztali kompozíciókat, melyekhez használhatunk fenyőágat, magyalt, díszsást, mikulásvirágot, tobozokat, gyertyákat, különböző színű szalagokat és gyöngyöket. A száraz csokrokba látványosak a hűvös fehérek, az ezüstösek, a halványkékek, mint például; a fátyolvirág; szarkaláb, vagy a szalmavirágfélék. Az elmaradhatatlan cserepes mikulásvirágról se feledkezzünk meg. Az ünnep hangulatának fényét, piros és haragoszöld színű leveleivel méltóképpen okozzák

 

 

Végül, de nem utolsósorban: Nagy gonddal és odafigyeléssel csomagoljuk be szeretteinknek szánt ajándékainkat. A csomagolópapír, a szalagok, különféle színes masnik és jó kívánság kártyák, legyenek harmonikus összhangban egymással, de az ünnep hangulatával is. Kedves, ha a csomagokra kicsiny fenyőágakat, vagy más örökzöldek ágait ragasztjuk, vagy kötjük fel színes szalaggal. Van, hogy kifutunk az időnkből, de az is előfordulhat, hogy nincs a csomagoláshoz megfelelő kézügyességünk, akkor se adjuk fel, mert bőven válogathatunk a szebbnél – szebb, készen megvásárolható díszdobozok és dísztasakok közül az üzletekben.

 

 

Áldott, békés karácsonyt kívánok:

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots