Kellemes húsvéti ünnepeket

Húsvét ünnepe Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos böjt lezárulását jelzi.

A böjt után ezen a napon szabad először húst enni. A böjt utolsó hetének neve: nagyhét, a húsvét utáni hét pedig a húsvét hete, egyes magyar vidékeken “fehér hét” és fehérvasárnapig tart.

A húsvét héber neve a peszah. A szó kikerülést, elkerülést jelent, utalva arra, hogy a halál angyala elkerülte a zsidóknak, bárány vérével megjelölt házait.

Húsvét két legnépszerűbb szokása a locsolkodás – öntözés – és a tojásfestés. Mindkét szokást falu – és városlakók a mai napig egyaránt gyakorolják. Az ünneplés népszerűsége, főleg vidéken ma sem halványul el. A különbség az, hogy amíg régen a kútból húzott vízzel öntötték meg a leányokat, ma már több faluban is szagos vízzel locsolkodnak a legények.

Régi szokás húsvéttor a tojásfestés és a tojásokkal kapcsolatos játékok. A tojásfestés ilyenkor az asszonyok, lányok szívesen gyakorolt tevékenysége.

Régebben erre a célra házi festékanyagokat használtak. Hagymalevél – és zöld dióhéj főzetét, vadkörte- vagy vadalma héját használták a tojások színezésére.

A tojások „írásának” legismertebb módja még napjainkban is,  amikor is egy edénykében viaszt olvasztanak majd a folyékony viasszal a tojáshéjra egy hegyes pálcikával mintákat írnak, rajzolnak. Ha a viasz megaludt, a tojást a festéklébe beavatják, belemártják. Néhány perc festés után a színes tojásról a viaszt letörlik. A minták körvonalai így fehéren maradnak.

Más módon készülnek a vakart, vagy „kotort” tojások. Ez esetben a díszítőmotívumokat hegyes, éles szerszámmal karcolják – kotorják – a festett tojáshéjra.

Manapság a húsvéti tojásokat üzletben vásárolt matricákkal díszíthetjük. A matricás felületeket felvert tojásfehérjével zárhatjuk le. Az ünnepi asztal legszebb dekorációja a tálban díszlő színes- mintás húsvéti tojások.

Kellemes húsvéti ünnepeket, sok locsolót és sok szép piros tojást kívánunk minden kedves Olvasónknak.

Lakberendezes.hu Szerkesztősége

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots