Kivágás és befedés (decoupage)

Decoupage szó francia eredetű, jelentése “vágni”. A díszítésnek ezt a technikáját kínai földművesek találták ki, még a XII. században. Kezdetben finom, színes rizspapírok segítségével dekorálták a különféle használati tárgyaik felületeit.

 

 

Ez a fajta, díszítő kreativitás ma sok évtizedes álmából ébredezik. A módszer lényege, hogy fából, papír – vagy fémlemezből készült kisebb használati tárgyaink (bútorok, dobozok) felületeit, ragasztó segítségével, nyomtatott papírképekkel, papírból kivágott ékítményekkel díszítjük. A díszes felületeket, aztán száradás után színtelen lakkal lezárjuk.

 

 

Decoupage szó francia eredetű, jelentése “vágni”. A díszítésnek ezt a technikáját kínai földművesek találták ki, még a XII. században. Kezdetben finom, színes rizspapírok segítségével dekorálták a különféle használati tárgyaik felületeit. Európában a „Kelet” díszítő művészetnek ezt a módszerét csak XVII.-XVIII.. században vették át, mikor a különféle művészi módon festett és lakkozott kínai bútorok, a királyi paloták és főúri kastélyok berendezésében egyre keresettebbé váltak. A kínálat egyre kevésbé tudta kielégíteni az egyre növekvő keresletet. A megnövekedett igényeket a kereskedők, természetesen csak ügyes hamisítványokkal tudták kielégíteni. A díszítés hamisításának módszere, ellenben a decoupag technika fejlődése nélkül elképzelhetetlen lett volna.

 

 

Vagyis a decoupage technika a tömegtermelésnek köszönhette, hogy Európa díszítőművészetében szinte egy csapásra népszerű lett. Ügyes kezű mesterek lassan olyan művészi magaslatokba emelték a hamisításnak ezt a módszerét, hogy a hamisítványokat csak szakértő szemmel lehetett megkülönböztetni az eredeti kínai lakkozott bútorok ékítési technikájától. Hogy mennyire divatos lett Francia honban a decoupage technika, bizonyítja, hogy még a XIX. század végén XX. század elején is, olyan nagy művészek, mint Matisse és Picasso is műalkotásaik létrehozásánál alkalmazták.

 

 

Napjainkban a decoupage díszítő technika legnépszerűbb anyaga a háromrétegű, szép, színes motívumokkal nyomott papírszalvéta lett. Kis kézügyességgel, de annál nagyobb türelemmel, magunk is díszíthetünk szalvéták felhasználásával kisebb használati tárgyakat- Később, ha már elsajátítottuk a dekoupage technikát, akár még bútorok dekorálásával is próbálkozhatunk e módszer segítségével.

 

 

Gyakorlati tanácsok:

• Első vállalkozásunkhoz egy kisméretű, ha lehet, inkább kerek dobozt válasszunk.

• A díszítéshez használjunk, legalább háromrétegű szalvétát. Kezdetnek a kisebb, apróbb mintázatú szalvétákat részesítsük előnyben.

 

 

• A doboz felületét kenjük be előző nap beáztatott tapétaragasztóval, de ha ilyen ragasztóval nem rendelkezünk a finomlisztből kevert hígabb csíráz is megteszi!

• Egy tiszta, puha (flanel) rongy segítségével simítsuk a ragasztóval bekent felületre a választott szalvétát!

 

 

• Száradás után a kilógó, fölösleges részeket vágjuk le egy tapétavágó késsel, vagy ollóval!

• Ha a díszíteni kívánt felületeket mind bevontuk a kiválasztott szalvétával egy hajszárító segítségével teljesen szárítsuk meg!

• A száraz felületeteket ezután vizes bázisú (vízhígítású) színtelen lakkal egy puha ecset segítségével zárjuk le. (Figyelem! A lakk felkenés után tejfehér, de teljes kiszáradása után, víztiszta, átlátszó, fényes felületet hoz létre.)

 

 

A doboz belsejét is ajánlatos hasonlóképpen, szalvétával kitapétázni. Ellenkező estben a vékony felületeket az egyoldalú bevonat könnyen eldeformálhatja. 8A fedele, például elcsavarodhat.)

A decoüpage technikához természetesen nem csak szalvétát használhatunk. Dolgozhatunk különféle színes, gyúrt papírokkal, torta alátéttel (csipkés mintázatú), batikolt, selyemmel, régi újságokból kivágott képekkel vagy a boltból beszerezhető, kimondottan a decoupag technika céljára alkalmas színes bevonó nyomatokkal.

 

 

 

égi bútorok ajtó vagy fiók betéteit tetszésünknek megfelelő poszterekkel díszíthetjük. Gyerekszobák színesítésre az ilyen módszerrel dekorált bútorok, kiváltképp alkalmasak. A képeket a gyerekek érdeklődésének és koruknak figyelembevételével válasszuk ki. Az unalmassá váló felületeket bármikor frissíthetjük, új témájú képekkel.

 

 

 

Rideg, sötét téli hónapok kedves és kellemes időtöltése lehet a dekoupage módszer elsajátítása és gyakorlása.

 

Wilhelm Adél

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots