Régi bútorok új köntösben

Sok estében nem a pénztárcán után kell nyúlni, ha szeretnénk az otthonunk kellemét, hangulatát egy kicsit feldobni Néhány jól megválasztott régi bútordarab a használt piacról egy csiszolóvászon, ecset és a megfelelő festék dolgos kezekben csodákra képes. Új színeket és hangulatot varázsolhatunk régi bútorok saját kezű, egyszerű újra festésével a lakásunk megszokott képébe. Bemutatunk ehhez néhány egyszerű megoldást több lépésben.

 

 

 

Szükségünk lesz a munkánkhoz:

– felújítandó régi bútorra

–  javító tapaszra (fakittre)

– simító acél – vagy műanyaglemezre

–  csiszoló szivacsra, csiszolópapírra

– alapozófestékre

– fedőfestékre

– lapos ecsetre,

 

Első lépés legyen az előkészítés:

Szerencsés, akinek erre a célra rendelkezésére áll egy fészer vagy egy garázs. De azok se keseredjenek el, akiknek ilyen helyisége nincsen, mert a szobasarok, vagy az erkély egyik szélvédett fele éppen úgy megfelel a kívánt célnak. Egy kevésbé használatos szobasarokba takaró fóliából, a kívánt munkaterületnek megfelelő nagyságú ideiglenes porfogó sátrat építhetünk.

Ezzel, ha meglennénk gondosan készítsük elő a szükséges eszközöket és a felújításra szánt bútordarabot: Lehet ez egy éjjeliszekrény, szék, kis lerakóasztalka, virágállványt netán egy fiókos, Nagyitól örökölt komód.

Második lépés:

A bútor vasalatokat, ha vannak ilyenek, mint például: ajtópántok, fiók húzó gombok, kulcs címek, ezeket szereljük le és őrizzük meg. Amennyiben nagyon hiányosak, akkor pótoljuk megfelelő új darabokkal! Neten kiválaszthatók és megrendelhetők. (Az sem baj, ha nem egyformák)

Harmadik lépés:

A felületi hibákat úgy mint: repedéseket, kisebb kitörések, benyomódásokat javítsuk ki folyékony fakittel, vagy mestertapasszal! Festékszaküzletekben ezek beszerezhetők.

Negyedik lépés:

A javítások száradása után a tökéletes végeredményhez elengedhetetlen a jól előkészített sima felület. Először egy kissé durvább, majd egy finomabb csiszolóvászonnal dörzsöljük simává a bútorunk felületét. Amennyiben kopottas, antikolt felületű hatást szeretnénk elérni, mint az a most divatos „vintage” stílusú bútorokra jellemző, a csiszolást az alapozó festés első rétegének felvitele után ismételjük meg, csak akkor már finomabb csiszolópapírral és csak koptató dörzsöléssel. Ez azt jelenti, hogy helyenként a homogén alapozó festékréteg felületet a bútor sötétebb színéig a finomabb csiszolóvászonnal óvatosan át csiszoljuk. (antikoljuk)

 

A homogén színre festett nagyobb felületeken a fedőfestés – színtelen lakkozás alá ragasztott mintás matricák fokozzák a bútor dekoratív hatását. Az ilyen matricák festék, vagy dekorációs boltokban beszerezhetők.

 

A csiszolás során jelentős mennyiségű por keletkezik: ettől mindig meg kell tisztítani a bútort és környezetét. Először óvatosan száraz, majd kissé nedves ronggyal a felületet áttörőjük a lehulló port meg felporszívózzuk.  A munkát csak ez után folytassuk!

Ötödik lépés az alapozó festés:

Figyelem! Vizes bázisú, vagyis vízzel hígítható festék esetén csak vizes bázisú fedőfestéket használhatunk, míg az oldószeres alapozóhoz bátran használhatunk vizes bázisú fedőfestéket is!

 

Amennyiben csak homogén színes felületet szeretnénk elérni, érdemes már alapozófestékből is színeset választani. Bár a lakberendezés aktuális trendje vegyes, ami azt jelenti, hogy lehetnek a bútoraink csak élénken színesek, de lehetnek ugyanakkor öregbített, antikolt hatásúak is. Éppen olyan divatos bármely lakás berendezésében ez is meg az is, csupán ízlés kérdése, de a kettőnek a keveréke is. Az öregbített, antikolt bútorok esetében a fedő festés minden esetben színtelen lakkal történik.

 

Hatodik lépés a festés és lakkozás

Az előzményekhez képest maga festés már egy szórakoztató művelet. Ez történhet lapos ecsettel, vagy a nagyobb síkfelületeken hengerreléssel. Mindig felüliről lefelé, valamin belülről kifelé haladjunk a festéssel. Az első alapozó réteg felhordása után az optimális száradási idő általában huszonegy óra. Száradás után a felületet óvatosan, finom csúszómászónál átdörzsöljük.

 

Ha antikoljuk, akkor helyenként a csiszolóvásznat erősebben nyomjuk rá a festett felületre! Így a fedő színt foltokban átkoptatjuk a bútor eredeti színéig. Amikor a koptatással is végeztünk a felületet portalanítjuk és a színtelen fedőlakkal átkenjük a felületeknek minden apró részletét.

Színes, homogén felület estén a koptatás művelete elmarad, de a megszáradt alapozó festett felületet finom csiszolóvászonnal ez esetben is átdörzsöljük.

Ezután jöhet a második réteg, a színes fedőlakkozás.

Végül már nem marad más, mint a kívánt helyiség berendezésben helyére tenni az új bútordarabot.

Jó munkát!

 

Földesi László asztalosmester

Hasonló témájú cikkek:

http://lakberendezes.hu/otletek/szorakoztato-uvegfestes/

http://lakberendezes.hu/otletek/festett-butorok/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/furdoszoba/falfestes-hazilag/

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots