Szőnyeg a padló dísze

 

Elsődleges szerepe a díszítés, valamint a léptek zajának tompítása. Hőszigetelő szerepe egy jól fűtött lakásban ma már másodlagos.

A hatvanas évektől egészen az ezredfordulóig főleg a házgyári lakásokban a PWC padlóburkolat mellett a faltól- falig szőnyegeknek, az úgy nevezett padlószőnyegnek szegényes szín és minőség kínálatából választhattunk.

 

 

Az ilyen leragasztott vagy feszített faltól – falig szőnyegek a vékony-héjazatú vasbeton födémmel és falakkal határolt, viszonylag apró tereinek visszhangzó zajait éppen úgy tompították, mint a lakók lépteinek a zaját.

Mostanság a lakóparki lakások korában, ahol a lakások padló és parketta burkolatai egy magasabb minőségi elvárásnak kell, hogy megfeleljenek, főleg szín és minőségi választékban, már a szőnyegnek a dekorációs jellege lesz a meghatározó.

 

 

Nem mindegy, hogy milyen színű és anyagból készült padló burkolathoz, milyen színű és minőségű szőnyeget választunk? Természetesen a helyiség berendezésének stílusát és színvilágát a szőnyeg kiválasztásánál sohasem szabad figyelmen kívül hagyni!

Milyen szőnyegek közül válogathatunk?

Beszerezhetők a hagyományos szőnyegek közül a csomózással és a szövéssel előállítottak, a legkülönbözőbb méretekben, színekben és mintázattal.  A szőnyegek lehetnek kézzel, vagy géppel készítettek. Természetesen a kézi csomózású, nálunk helytelenül „Perzsa szőnyegnek „nevezett szőnyegek, valamint kézi szőttesek jóval drágábbak, mint a géppel előállított hasonló jellegű és nagyságú darabok.

 

 

 

Lakberendezési áruházaink és boltjaink kínálatában ma a legelterjedtebb szőnyegtípusok a szövött, zárt hurkolt Buklé, vagy a bolyhos, szőrőrsfelületű csomózott szőnyegek felületét utánzó velúr, valamint a napjainkban különösen divatos sodrott gyapjúból készített, vastag hosszú szálú szőnyegek szerepelnek.

 

Egyre divatosabb a fiatalok körében a viszonylag olcsóbb, de annál színesebb rongyszőnyegek. A puritán egyszerűséggel berendezett, házilag újrafestett és új funkciót nyert bútordarabokkal berendezett tereknek hangulatos, színes darabjai.

 

 

 

 

Az üzletek Kínálatukból természetesen nem maradnak ki a műanyag járófelületű jó kopásállósággal rendelkező, textil, vagy gumírozott alapú, jó hangszigetelést biztosító padlószőnyegek sem. Gazdag szín és méret választék mellet előnyös tulajdonságuk még a könnyű tisztíthatóság. Azzal, hogy egyszínű, egybefüggő padlóburkolatot alkotnak olyan hangulatát adják a térnek, mely kisebb méretű díszes mintázatú szőnyeg leterítésével nem utánozható.  Amikor szőnyeggel borított tér színösszképét összeállítjuk ügyeljünk arra, hogy padlófelület egybefüggő színe, valamint a falak, függönyök, bútorok és azok kárpitjának színei harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz, valamint az adott tér hangulatát meghatározó színösszképhez.

 

 

 

Kisebb méretű szőnyegekkel kijelölhetjük a közlekedés útvonalát, de összefoglalhatjuk, vagyis meghatározhatjuk azt pihenésre szánt területet melynek keretében a foteleket; kanapét; garnitúra asztalt szeretnénk csokorba foglalni. Ez esetben feltétlen ügyeljünk arra, hogy bútorok kárpitjának mintázata véletlenül se versenyezzen a szőnyeg mintázatával, ellenben a padló, a szőnyeg, a bútor és kárpitjának színei harmonikusan illeszkedjenek a helyiség színösszképi elképzeléséhez.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots