Tanulni fognak a gyerekek

Amikor egy gyerek, vagy gyermekek iskolába mennek, a gyerekszoba a lakás egyik legfontosabb helyisége lesz: Egy iskolás gyermek, vagy gyermekek szobájának a berendezése még egy szakember számára sem egyszerű feladat A gyerekszoba egyszerre lesz hálószoba, tanterem és játszószoba.

Berendeznénk, de hogyan kezdjünk hozzá?- kérdik a szülők.

 

Első dolgunk, hogy a rendelkezésre álló szoba alapterületén kijelöljük a célnak megfelelő egyes zónák helyét. Ezután döntenünk kell a berendezés látványáról, vagy is a stílusáról, mint például arról, hogy milyen anyagokat szeretnénk látni a gyerekszobában, vagy hogy milyen formájú bútorok, milyen dekorációs elemek és milyen világítás kerüljön a berendezési elképzelésünkbe?

Hogyan határozzuk meg a kívánt zónákat?

Nagyobb alapterületű helyiségben három fontos zónát jelölünk ki, úgy mint; alvás helye, játék- és tanulóhely. A tér egyes részei csupán vizuálisan vannak egymástól elválasztva, sőt, kisebb alapterületű helyiség esetén ezek a zónák szükség szerint átalakulhatnak, egymásba olvadhatnak, összekeveredhetnek.

Tanulóhely – hely íróasztalhoz – könyvespolchoz könyvek és tan eszközök, laptopok, monitorok és notebook számára.

A tanulás, vagyis a munka helye az ablak mellett, vagy annak közelében van, ahol a természetes fény mennyiségé és minősége még nem kápráztatja el az ott ülő gyermekszemét. Előnye, hogy a kék ég és a zöld lombok látványa, már ahol van, enyhíti a munkáját végző tanuló érzelmi stresszes állapotát. Nyüzsgő utcai forgalom látványa azonban könnyen elvonja a gyerek figyelmét a feladat megoldásától. Ilyenkor az a helyes megoldás, ha a tanulóasztalt hosszanti irányban merőlegesen helyezzük el a kilátáshoz képest, esetleg az ablak mellett, attól jobbra, vagy balra eltolva. Balra, ha a gyermek jobbkezes, és jobbra, ha a gyermek balkezes, hogy a fény megfelelően essen a könyvre és a notebookra.

A halórész éppen ellenkezőleg, az ablaktól minél távolabb legyen! A beszűrődő napfény vagy az utcai lámpák fénye és zaja az alvó gyermek álmát így nem nyugtalanítják. A tanulórésztől (zónától) az ágyat gyakran szekrény, polcrendszer esetleg alacsony fal l választja el egymástól.

 

 

A játszótér egy kikapcsolódási és hobbi hely. a gyereknek, vagy gyerekeknek itt helyre és melegre van szüksége a padlón való játékhoz. Tágas szobákban a játszótér (zóna) kerülhet a szoba valamelyik sarkába, míg kisebb alapterületű helyiségben a szoba közepére. A gyermekek sportfelszereléseit és bordásfalat a szoba fennmaradó szabad falfelületére érdemes elhelyezni.

 

Ruhák, könyvek, játékok és társasjátékok, szekrények, állványok, dobozok még a gyerekszoba szükséges tartozékai. Hova kerüljenek elhelyezésre? Például egy szekrény vagy fiókos – polcos állvány az ágy és a tanuló asztal közé, Ezek az elemek egyben a belső tér zónáit választják el egymástól. A szekrényekre és állványokra ne csak könyvek, játékok kerüljenek! Esetenként élő növények, vagy a házi kedvencek kalitjai, terráriumai, akváriumai is színesíthetik dekorációs látványukat. A szoba hangulatának kellemét segíti a jól megtervezett dekoráció: a bútorok, kárpitok, függönyök falak és a padlóburkolat színe és anyagjaiknak a minősége.

A mesterséges megvilágítás kellő mértékű erősségéről és minőségéről sem feledkezzünk meg! Fény nélkül ugyanis nem léteznek színek. A színek hangulat fokozó vagy csökkentő hatásaival korábbi cikkeimben már többször is részletesen foglalkoztam.

 

Folytatás a következő cikkben:

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots