Tartsuk melegen!

A legtöbb karácsonyi asztal főfogása a rántott pontyszelet zelleres, hagymás krumpli salátával, vagy majonézes sült krumplival, esetleg petrezselymes rizzsel. Ki hogyan szereti? Mindegy is melyik körettel, végül is mindegyikkel  finom.

 

 

Előnye az ilyen hagyományos szentesti vacsoráknak, hogy szinte elrontani sem lehet, olyan egyszerű e fogás elkészítése. Mégis van egy buktató, mégpedig, a hal viszonylag gyorsan kihűl, s ilyenkor sokat veszít a feltálalt  étel az  élvezeti értékéből. E probléma elkerülésére szeretnék egy roppant egyszerű, de mégis az ünnep fényéhez illő. különleges megoldást javasolni.

Javaslatom lényege a következő: Göngyöljük be a frissen kirántott halszeleteket alufóliába, s így adjuk fel az ünnepi asztalra. Mondhatják: ez nem egy eget rengető ötlet, sőt még az ünnepi asztal fényéhez sem illő megoldás.

Igazuk lenne, ha csak az alufóliába göngyölném be a halszeleteket, de a képeken bemutatásra kerülő thermó csomagolás remélem, mégis csak elnyeri majd a tetszésüket.

 

 

• Kartonpapírból annyi tenyérnyi nagyságú alátétet vágok ki, ahány szelet hallal számolok.

 

 

• Egy ünnephez illő szalvétát szétterítek, majd alá alufóliát szabok a szalvéta méretére. Ez a lesz a halszelet takarója.

• A fólia kerül alulra, rá a szalvéta és azok közepére a tenyérnyi kartonlap.

• A kivágott kartonlapra helyezem a halszeletet (más ünnepeken ez lehet

 

 

rántott csirkemell, rántott hús, vagy egybesült fasírt szelet is.)

• A fóliát és a szalvétát képen látható módon, a halszeletre hajtom s a végül az ujjaim segítségével összenyomkodom a végeit oly módon, hogy a csomag szaloncukor alakot öltsön. (A második után már gyerekjáték lesz az elkészítése)

 

 

• A szaloncukrokat egy nagyobb kör alakú tálra körberakom és e képen tálalom.

 

 

Az ily módon bebugyolált hal – és hússzeletek egy óra hosszára is megőrzik a forróságukat. Lehet vegyesen, húst és halat is feladni ilyen termo csomagolásban, csak akkor a hús és a hal kerüljön más – más színű szalvétába, hogy tudjuk, melyik szaloncukor csomagolásban melyik húsféle található.

 

 

Áldott, békés Karácsonyt kívánok:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots