Tulipánok a kora tavaszi napok legszebb virágos díszei

 

Nem csak a kertjeinkben, de az ablakon át beáramló tavaszi napsugár fényében is üdítő látványt és kellemet kínálnak a tél színhiányos napjai után a vázában elrendezett színpompás tulipáncsokrok.

Bár nem a legtartósabb virágok közé sorolhatok, de némi odafigyeléssel, gondoskodással napokkal hosszabbíthatjuk meg üdeségüket, díszítő értéküket.

Hogyan? Íme néhány jó tanács:

 • Mielőtt a virágokat a vázába tennénk, távolítsuk el a szár alsó részéből a felesleges leveleket, mert azok idő előtt elrontják a víz minőségét.

 

 • Lehetőleg olyan vázát használunk, amelyik nem túl mély.
 • A vázában a víz legyen mindig hideg! Meleg helyen jégkocka hozzáadásával ezt könnyen elérhetjük.
 • A virágok táplálására kívánatos a vízhez cukor hozzáadása (3% -os oldat).
 • A víz legyen antiszeptikus hatású, amelyik meggátolja az elpusztult mikroorganizmusok elszaporodását. Ez ecet hozzáadásával érhető el (1 evőkanál / 1 liter vízhez) Hasonló hatást érhetünk el aszpirin tablettával is. (1 tabletta 1 liter vízhez)
 • Egy széndarab vagy kis kanálnyi kálium-permanganát kristály, vízhez történő hozzáadásával is növelhetjük a virágcsokrunk életben maradását.
  A tulipáncsokrunkat soha ne állítsuk meleg száraz helyre, főleg ne napos ablakba, vagy fűtőtest közelébe!
 • Megnöveli a tulipánok életét, és még intenzívebbé teszi a színezetüket, ha vázájukba ciprus, vagy tuja ágakat helyezünk. Azonban liliomok, nárciszok, rózsák, szegfű társaságától kíméljük meg a virágcsokrunkat, mert azok hatása a tulipánra végzetes.
 • A vázában naponta cseréljük a vizet! Öblítsük le tiszta hideg vízzel a tulipánok szárát és rendszeresen mossuk ki a vázájukat is.
 • A virágcsokrunk a vázában, hogy tartósan virítson, a szárából rendszeresen vágnunk kell. Ezt a vágási műveletet kimondottan csak víz alatt végezhetjük el, mert a vágási felület levegőn gyorsan beszárad.
 • Ha valamilyen oknál fogva ideiglenesen víz nélkül kell tartani a tulipánokat (pl. Szállítás közben), csomagoljuk be egyenként papírba és helyezzük azokat a szállítás előtt a hűtőbe: +2 és +3 fok közötti hőmérsékleten. A tulipánok tárolására szolgáló polietilén zsákok alkalmatlanok, megakadályozzák a párolgást és a levegő átszellőzését. A virágfejek rövid időn belül az ilyen zsákokban hamar lekókadnak és elpusztulnak.

Aki követi ezeket az egyszerű tanácsokat, hosszú időre megmenti a vázában elhelyezett tulipáncsokrának a üdítő, színpompás díszítő értékét.

Berey Annuska, virágkötő

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots