Van egy perced? Ég a gyertya, ég. El ne aludjék!

 

Fáradtan hazaértél? Semmi kedved, semmi energiád semmihez? Sem az égetett szesz, de még a cigi sem segít a negatív gondolatoknak, vagy  a munkahelyeden ért bosszúságaidnak az elterelésében.

Talán van más? Van, bizony.

 

Ilyenkor az otthon töltött idő hangulatát dobd fel egy illatos fürdőzéssel, illatos gyertyáknak és mécseseknek sejtelmes táncot lejtő, narancsos színű lángjával.

 

 

A bőrödet lágyan simogató illatos, meleg fürdővíznek és a sejtelmes fényű gyertyalángnak van egy olyan különös varázsa, melyet nem lehet semmi máshoz hasonlítani: megnyugtat, oldja a káros szorongást, ellazít, álmodozásra késztet. Az ilyen meghitt pillanatok egyaránt kellemet varázsolnak testnek és léleknek.

Gondolatidban édes emlékek peregnek előtted, mint filmkockák a mozivásznon. Visszaemlékszel olyan meghitt estékre, amikor imbolygó gyertyafény mellett ültél az asztalnál, kedvenc vörösborodat kortyolgattad, miközben halkan szólt kedves melódiád. Még az elköltött vacsorád ínséges ízeire is emlékszel.

 

Ilyenkor a gyertyaláng hangulata különleges pillanatokhoz társul: első szerelmeddel az első meghitt estéd emléke, volt családi és baráti összejövetelek és még sok – sok gyertyafényes, ünnepi alkalmak, ebédek és vacsorák.

Ne kételkedj a tanácsomban, inkább próbáld ki!

Miért is ne lehetne ilyen különleges és megnyugtató minden otthon töltött délutánod, vagy estéd? Csak rajtad múlik, hogy a hétköznapok nehéz pillanatainak komor hangulatát, pihetető kellemmé varázsolod, vagy magadba zárod. Varázsolj minden egyes napnak ünnepi hangulatot, illatos mécsekkel, illatos gyertyákkal!

Hogyan kezdjél hozzá?

 

Tégy egy számodra kedves tálkára különböző méretű és színű gyertyákat, helyezz melléjük színes kavicsokat, tengerparton gyűjtött kagylókat, tengeri csigákat, sünöket, csillagokat, vagy a sétáidon talált   vadgesztenyét, diót, fenyőtobozokat, mohadarabkákat. Az így elkészített dekorációd még akkor is dísze lesz fürdőszobádnak, nappalidnak, étkeződnek, amikor épp nem égnek rajta csonkig a gyertyák.

Nem csak a fürdőszobád hangulatát varázsolhatod meghitté. A vacsorához terített asztal porcelánjain, üvegpoharain táncot járó mécsek és gyertyák meleg színű lángja olyan kellemmel tölti meg a terített asztal hangulatát, hogy az odaülő fáradt, törődött ember étvágytalansága egy csapásra ködé válik.

Olcsó és mégis igényes, egyedi mécsestartókat készíthetsz üres üvegekből. Üvegre jól fogó filccel rajzolj egyszerű ábrákat: szíveket, virágmotívumokat, akár még pöttyöket is, s írj mellé néhány sor idézetet kedvenc versedből, netán azoknak a nevét, akikre szívesen emlékezel.

Ragaszthatsz az üvegre matricákat, netán tengeri emlékeid közül: csigákat, színes kavicsokat és minden mást, amit jónak látsz a hangulatod fokozására.

 

A gyertyaöntés sem ördöngös dolog, Barkácsáruházban könnyen beszerezhető minden hozzávaló kellék. Kell hozzá viasz, megjegyzem: leggyorsabban olvad a forgácsolt viasz. Aki viszont a természetes anyagoknak a híve ő a méhészektől vásároljon méhviaszt!

A gyertya kanóca lehet akár egy darab cipőfűzőből is, természetesen textilből s nem műanyagból szőtt. A kanóc talpát, ami nem nagyobb egy öt forintosnál, egy konzervdoboz lemezéből vághatod ki a legkönnyebben.

 

 

Hőálló műanyagedénykébe, üvegpohárba, vagy nem használatos kerámia tálacskába, kagylóhéjba, kicsi cserepekbe önthetsz megolvasztott viaszt. Vigyázz! Viaszt sosem szabad közvetlenül nyílt láng fölött, vagy forró villanylapon olvasztani, mert könnyen lángra lobbanhat. Vízfürdőbe tegyél egy kisebb edényt, lehet egy kidobott üres konzervdoboz is, és ebben melegítsd a viaszforgácsot egészen olvadásig!

 

 

Nem jár sok vesződséggel egy-egy mutatós gyertyát, mécsest elkészíteni, ami hangulatos dísze lesz majd az otthonodnak. Ajándéknak sem utolsó. Bár filléres dolog, mégis kedves ajándék szeretteidnek. Készíts te is gyertyát saját kezűleg, mert ezek azok az apróságok, amelyekkel legkönnyebben tudod bearanyozni a szürke hétköznapjaidat.

 

Kenyeresi – Kis Réka: dekoratőr

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots