Van egy perced? Mit értünk egy lakás esztétikus belső képe alatt?

Nem feltétlen külcsínt, a látványos szépséget, annál inkább ami egyféle rendet jelent a lakásában. A lakásunk helyiségeinek rendeltetésében (funkcióikban) kialakított rend, még pedig; a színek; formák; anyagok célszerű rendje, valamint a használati tárgyakkal való takarékos bánásmód adja azt az egyensúlyt, mely végül egy olyan kellemes látványban jelenik meg a belső térben, melytől jó lesz a köz­érzetünk, és amelytől a lakás otthonos lesz.

1. Példa:

A lakásunk helyiségeinek rendeltetésében (funkcióikban) kialakított rend:

A berendezési tárgyak felhalmozása lehetetlenné teszi  a tér rendeltetésszerű használatát.

 

Rendeltetéséének megfelelő, hangulatosan, kényelmesen és otthonosan berendezett tér.

2. Példa:

A színek; formák; anyagok célszerű rendje:

Sötét, alacsony tér komor hangulatát világos pasztell színekkel oldjuk. A könyvespolc mögé tolóajtóval felszerelt falba épített akasztós és polcos szekrényt rejthetünk el . Szinek, formák, anyagok harmonikus összhangja teszi a teret hangulatossá, otthonossá. 

3. Példa:

A használati tárgyakkal való takarékos bánásmód:

 

 

Kelleténél több használati tárgy elhelyezése adott térben nyomott hangulatot, kelleténél fárasztóbb munkavégzést okozhat.

Ennek a három feltételnek harmonikus egysége biztosítja azt az egyensúlyt, mely végül bármely lakás belső képében egy olyan kellemes látványban jelenik meg, melytől a lakásunk otthonos lesz jó lesz benne lakni, kellemes benne a köz­érzetünk.

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots