Van egy perced? Szép tárgyak szerepe a lakásunkban

Az ókortól kezdve az ember mindig is díszíteni igyekezett otthona belső képét. Erre a célra képeket, szőnyegeket, szobrokat és figurákat használt. Napjainkban a lakások díszítésénél inkább a figurákat és kisebb szobrokat részesítjük előnyben, mivel ezek harmóniát és kész megjelenést kölcsönöznek a tervezendő, vagy már megtervezett és berendezett belső térnek.

Sajnos a hely szúké miatt ma nem sok olyan tárgyat sorolhatnunk fel otthonunkban, munkahelyünkön, amelynek egyetlen „haszontalan” tulajdonsága, szemünk gyönyörködtetése.

Ennek ellenére miért is ne lehetne a minket körülvevő, számunkra fontos tárgyainknak, eszközeinknek egyik legjellemzőbb tulajdonsága a szépség, a látványosság?

 

Szinte nincs is olyan tárgy, amelyiknek valamelyik része csak úgy lenne s amelyiknek nincs semmilyen szerepe a tárgy rendeltetésszerű használatában. De szerepe van, a szépség fokozásában, esztétikai hatáskeltésben vagy a szemlélő meghökkentésben, ábrándozásában, elgondolkodtatásában.

Kevés körülöttünk az olyan tárgy, amelyiken a szemünket csak úgy pihentethetjük, miközben elmélázhatunk a világ nagy kérdésein, vagy amelyiken a „haszontalan részletek” azért vannak mert megnyugvást, ihletet adnak és segítenek elvonni a figyelmünket a hétköznapi problémáinkról.

Bizony, szükségünk van ilyen tárgyakra is az otthonunkban, melyeknek csak az a rendeltetése, hogy a szépségükön elmerengve új gondolataink, ötleteink támadjanak s ezért örömünket leljük azoknak a birtoklásában.

Szükségünk van ilyen tárgyakra, amelyek aztán segítenek, hogy néha megálljunk a rohanásban és hagyjuk, hogy csak úgy történjenek velünk dolgok, vagy kellemes érzések közepette, csupán csak szabadon szárnyalhassanak a gondolataink.

 

 

Ma a galériák hatalmas választékot kínálnak számtalan figura (kisplasztika) és kisebb szobor művészi alkotásai közül. Csak meg kell a nekünk tetsző figurát, kisebb szobrot találni.

Ügyeljünk arra, ha rátaláltunk, hogy a megfelelő méretet válasszuk, A kiválasztott műalkotás harmonikusan illeszkedjen a belső térbe, és fontos kiegészítője legyen a helyiség összképének és hangulatának. A nagy térfogatú szobrok nem alkalmasak kis helyiségekbe, és fordítva. A kiválasztott figurának, szobornak hangsúlyoznia kell a szoba általános stílusát, anélkül, hogy beárnyékolná a belső tér összképének egyéb részleteit.

Milyen tárgyakra gondolok és azokat milyen térben hogyan helyezném el?

Néhány példa, amit mutatni szeretnék talán segítségére lesz majd a kedves olvasónak.

 

 

 

Weingartner Fruzsina gondolati a szép tárgyak hasznosságáról.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots