Virágos vesszők a szobavázákba

Tél végé felel már türelmetlenül várjuk a virágoskert első hírnökeit, de addig is, amíg a lila és fehér virágú kókuszok lustálkodnak, hajtassunk virágzó vesszőket a szobavázánkba.

 

Ennek egyik egyszerű módja, mikor a kerti bokrainkról vagy kirándulásaink alkalmával ágakat metszünk.

Fák esetében válasszunk minél vastagabb és hosszabb virágrügyeket hordozó hajtásokkal berakott vesszőket. Ilyen rügyek általában a két-három éves gallyakon s ennél idősebb ágakon találhatunk. a virágoztatásra kerülő fás részek, annál szebb, nagyobb virágok fejlesztésére képesek.

Legmegfelelőbb az olyan  vastagságú vesszők virágoztatásra, melyeknek a metszett felületüknek az átmérője legalább 1.5 – 2 cm s a hosszuk legalább 1-1,5 méter.

Nagyobb padlóvázákba vághatunk ennél hosszabb vesszőket is.

A metszéshez éles kést vagy metszőollót használjunk.  A vágott felületeket ne hagyjuk kiszáradni, ezért a frissen gyűjtött vesszőket azonnal csavarjuk be nedves újságpapírba!

A vesszők minél hamarabb kerüljenek vízbe! Különben a vizet szállító kapillárisokba kerülő légbuborékok megszakítják a folyadékoszlop útját és a szár nem lesz képes megfelelő mennyiségű vizet felvenni.

Mielőtt a vázába állítanánk a vesszőket vágjunk le néhány cm-t az ágak végéből!

Még jobb, ha vesszők végét egy kalapács segítségével megzúzzuk. Így a vesszőknek még inkább növelhetjük vízfelvételi felületüket.

Következő lépés, hogy eltávolítjuk az alsó, legapróbb rügyeket a levélrügyekkel együtt. A levélrügyek eltávolítása azért kívánatos, mert különben ezek bontakoznak ki leghamarabb a virágrügyek rovására.

A virágrügyek onnan ismerhetők fel, hogy jóval hosszabbak és hegyesebbek, mint a levélrügyek.

Mielőtt vázába tennénk a vesszőket előtte két – három órát áztassuk be  langyos vízbe!

A kivirágoztatás sikerességét a tartóedény nagysága is befolyásolja. Erre a célra a 3-5 literes öblösebb vázák a legmegfelelőbbek. Néhány ág esetén az ennél a kisebb vázák is megfelelnek.

Amikor a bimbók színeződni kezdenek, cseréljük le a vizet tartósító oldatra.

Ajánlott tartósító oldat:

– 1 liter vízhez adjunk 2 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál cukrot, 1 evőkanál szódabikarbónát és ½ dl Hypo – t.

A Hypo – ban lévő klór elpusztítja a vízben lévő olyan káros mikrobákat melyek a vesszők rothadásáért felelősek.

A vesszők körülbelül két hét alatt virágoznak ki. Virágzáskor helyezzük a vázájukat hűvös helyre, különben a türelmetlenül várt virágok viszonylag gyorsan elnyílnak.

Milyen vesszőket érdemes virágoztatni?

Közkedvelt erre a célra az arany vessző (Forsythia), amelynek sárga virágai lombfakadás előtt nyílnak. Virágai csak akkor kezdenek hervadni, amikor a vesszők hosszában már a zöld levelek is megjelennek.

Nem csupán az aranyvessző az amelyik virágzóképes vázában.

A  mandula -, az őszibarack-, a cseresznye  vagy a meggyfa metszéséből visszamaradt szebb gallyak is könnyen virágba borulnak a vázában, amennyiben a fent leírt módon járunk el.

Mutatós még a kilombosodó szőlővesszőkből, a rügyező vadgesztenyeágakból, és örökzöld ágakból összeállított csokor is. Gyűjthetünk som-, nyír- vagy mogyoróvesszőket, amelyek vázában ugyancsak gyorsan kivirágoznak, de ez utóbbiak esetében vigyázzunk, hogy a pollenjükre allergiás ember közelébe ne kerüljenek.

Szépvölgyi Elvira (virágkötő)

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots