Rozi mama karácsonyi krumpli körete és majonéze

 

Emlékszem gyermekéveim karácsonyi asztalán a halételek többségéhez, lett légyen az süllő, vagy potyka „remben” megsütve, vagy éppen diós panír bundában kisütve, hozzá mindig volt tejben sütött petrezselymes krumpli és frissen kevert majonéz. Ahogyan azokat, akkor hatvan évvel ezelőtt Rozi mama elkészítette, ma is ugyanúgy az ünnepi asztalunk elmaradhatatlan finomságai közé tartoznak. Elkészítésük egyszerű és gyors, ugyanakkor az ízük élvezeti értéke felülmúlhatatlan. Csak ajánlani tudom a karácsonyi halételekhez, de mindenféle más sültek mellé is.

 

petrezselymes-krumpli-ii

 

Tejben sütött petrezselymes krumpli:

A krumplikat apró kockákra vágjuk, mint a krumplileveshez. Egy lábasban, ha van libazsír- azzal ízletesebb. apróra vágott hagymát és petrezselymet párolunk, de csak rövid ideig. Belekeverjük a krumpli kockákat, majd felöntjük annyi tejjel, hogy a krumplit félig ellepje. Ízlés szerint sózzuk és fedő alatt addig sütjük, míg a tej teljesen elpárolog, és a krumpli megpuhul. Tálra szedve, melegen tarjuk a tálalásig.  Méltó társa sült halaknak és mindenféle más sülteknek az asztalon.

 

majonez-fotok-014-masolata

 

 

Friss majonéz:

 

Három tojás sárgáját tálba teszünk és aduk hozzá: fél citrom levét, kevés sót és egy kiskanál cukrot. Habverővel jól felverjük s közben egy deci finom olajt csepegtetünk hozzá.

Ha véletlenül sokat kevertünk a maradékot alakítsuk át tartármártásnak. Ez esetben tegyünk még hozzá egy kiskanál mustárt, ízlés szerint sót és kevés cukrot, na meg két deci tejfelt és fél deci félig felvert tejszínt.

 

majonezes-hal

 

Jó étvágyat!

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots