Adventi várakozás napjai

 

Hagyománya nem is olyan régi a kereszténység történetében, mindössze a XIX. század közepére nyúlik vissza, amikor a német Johann Hinrich Wichern evangélikus lelkész híveivel közösen kötött koszorúval várták az eljövendő szent karácsony estéjét.

Eredetileg ezen a koszorún minden nap egy gyertyát gyújtottak, Természetesen az akkori koszorú méretei jóval meghaladták a ma már egyre dizájnosabb de jóval kisebb koszorúk méretét, ugyanis azokat 24 gyertyával  ékítették. Erről napjainkban már csak a napok számával jelölt adventi naptár és a napokhoz tartozó kis zsákok s a bennük elrejtetett apró ajándékok tanúskodnak.

András nap után a legközelebbi vasárnap Advent első napja. Megelőzi december 6.-át Miklós napját, a gyerekek várva- várt reggelét, Mikulás érkezését.

 

 

Az ünnepi készülődés már november végén megkezdődik. Ilyenkor rengeteg a tennivaló: megkötjük az ajtókra, asztalokra, temetőkbe kerülő csokrokat, koszorúkat, ki-ki pénztárcájának és ízlésének megfelelően.

Nem a díszekkel telezsúfolt ékítmények emelik ezeknek a koszorúknak az értékét és ünnepi hangulatát, hanem a szeretet, mellyel azokat elkészítjük, ahogy azokhoz nagy gondossággal a szükséges anyagokat összeválogatjuk.

 

Munkálkodásunk közben elkerülhetetlen, hogy ne gondolnánk jóérzéssel távoli rokonainkra, barátainkra, elhunyt hozzátartozóinkra és a bennünket koszorú mintájára körülölelő szeretett családtagjainkra. Ez is Advent üzenete. Karácsony megünneplését ezen a vasárnapon kezdjük annak eljöveteléig, négy vasárnapon át.

Boldog várakozást!

Figyelem! Égő gyertyát ne hagyjuk felügyelet nélkül!!!!!!!!!

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots