Akvarisztikai alapismeretek II. rész, technikai feltételek

Előző részben megismerkedhettünk az akvarisztika néhány alapvető szabályával, mely szabályok betartása nélkül az esztétikai élmény borítékolhatóan, csak is kudarcba fulladhat. Az ilyen kudarc pedig hosszú időre kedvét szegheti a kezdő akvaristáknak. E részben a technikai felszereltség kerül ismertetésre.

 

 

Technikai felszereltség:

 

Akváriumunk a természetnek csupán egy szeletét reprezentálja, ezért annak ökológiai egyensúlyát csak különféle technikai berendezések segítségével tudjuk fenntartani.

 

Mini életközösségünk létfeltétele a megfelelő hőmérsékletű és kémhatású, valamint elegendő oxigénnel ellátott, tiszta, szerves bomló hulladékoktól mentes víz.

 

Ezeket a feltételeket elektromos vízmelegítővel, elektromos szűrővel és mesterséges fényforrással tudjuk csak akváriumunk számára biztosítani.

 

 

 

 

Fűtőberendezés:

 

A legtöbb édesvízi akváriumi hal természetes élőhelyén 25-28 C° vízben tenyészik. Medencénkben ezt a vízhőfokot egy rúdszerű, szabályozható elektromos fűtővel állandósíthatjuk. (Vigyázat, a medence vizének le- és felmozgó hőmérséklete halaink pusztulását eredményezheti!)

 

 

A fűtőtestet az akváriumban úgy kell elhelyezni, hogy azt a víz minden oldalról jól körbe tudja járni.

Fűtőberendezést csak szakboltból vásároljunk, kábelének házilagos toldása vagy magának a berendezésnek barkácsolása tilos és életveszélyes!

 

Mekkora legyen a fűtőtest teljesítménye?

 

Szobai hőmérsékleten (20 C°-on) literenként 1,5 Wattal, míg az e fölötti hőmérsékletű helyiségben, literenként 1 Wattal számoljunk.

 

 

Lehetőleg a számított érték felett vásároljunk fűtőberendezést, mert azzal az élettartamát hosszabbíthatjuk meg.

A teljesítmény meghatározásánál segítségükre lesz, alábbi táblázatunk.

 

 

 

Szűrőberendezés:

 

Az akváriumunk vizét a felhalmozódott szerves anyagoktól mechanikus és biológiai úton is meg kell, szűrjük. Ezt egy több funkciós elektromos berendezéssel tudjuk csak elvégezni. (Ahogy a fűtőberendezésre, úgy a szűrőre is vonatkozik az a szabály, hogy az akváriumban csak szaküzletben vásárolt berendezést szabad üzemeltetni!)

A mechanikus szűrés üveggyapoton, esetleg szivacson keresztül történik, míg a biológiai szűrést vegyszerek segítségével végezzük.

 

 

 

A vegyszerek tabletták formájában, egy-egy berendezés típushoz külön-külön, szakboltokban megvásárolhatók.

A kémiai tisztítás a víz PH értékének helyes beállításában segíti, vagyis a vízk keménységét szabályozza. (Bizonyos halfajoknál ez létkérdés.)

A biológiai szűrés közben káros hatású nitrát mennyiség halmozódik fel a vízben, mely kezdetben ugyan előnyös a vízinövényeink számára, de később a tápdús víz hatásra túlburjánzanak, és csúnyán megnyúlnak. Az ilyen kedvezőtlen, nem kívánt folyamatot oly módon tudjuk csak kivédeni, hogy a medencénk vizének 15-20%-át hetente rendszeresen lecseréljük.

 

 

Mesterséges megvilágítás:

 

Az akvárium oldalról a lehető legkevesebb fényt kapja, ezért azt soha ne állítsuk közvetlenül ablak mellé, főleg ne elé!

A fény hiányát viszont mesterséges megvilágítással kell, pótoljuk.

A mesterséges megvilágítás kettős célt szolgál:

• Segíti akváriumunk élővilágának a reprezentációját (esztétikai hatását növeli).

• Szükséges mennyiségű fényt biztosít a vízinövényeink fotoszintéziséhez, (létfeltételüket biztosítja).

 

 

 

Mesterséges fényforrásnak speciális fénycsöveket vagy higanygőz égőket használjunk.

Az ilyen megvilágításhoz szükséges teljesítmény: 60cm-nél nem mélyebb medencéknél 1Watt/2literrel számolunk.

Megvilágítás szükséges időtartama: főleg trópusi halak esetén: 1nap/12-13 óra.

Zárt világítótestek szakboltokban igény szerinti színben és teljesítménnyel különféle méretekben beszerezhetők.

Barkácsolásuk, kábelük házilagos meghosszabbítása, tilos és életveszélyes!

Igényesebb akvaristák minden berendezéssel felszerelt és beépített medencéket készen is megvásárolhatnak erre a célra szakosodott boltokban..

 

 

 

Horváth Tamás

Folytatás a III. befejező részben:

http://lakberendezes.hu/eletmod/akvarisztikai-alapismeretek-iii-befejezo-resz/

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots