Állati jótanácsok Dr. Báránytól – 01.

Mi a baj a kullancsokkal? – Megelőzésképp célszerű a kutyákra kullancs-elleni nyakörvet vagy ún. spot-on készítményt tenni. A spot-on általában 1 hónapos védelmet nyújt, míg a nyakörv akár fél évig is megvédheti a kutyát a kullancsoktól.

 

Egy jóllakott vérszívó

 

 

A kullancsokról már mindenki hallott, mint a füves, erdős területeken ránk kapaszkodó és vért szívó ízeltlábúakról. Azonban a fő problémát nem a vérszívás, hanem az eközben terjesztett baktériumok, vírusok, egysejtű élősködők jelentik. E vérszívással terjesztett kórokozók közül most az egyik egysejtű parazitáról, a Babesiaról lesz szó, amely kutyákban akár végzetes kimenetelű megbetegedést is okozhat.

 

Itt már biztos, hogy baj van

 

Előtte néhány szót a kullancsokról is érdemes ejteni. A kullancsoknak 3 fejlődési stádiumuk van és rendszerint csak a legutolsó fejlődési alak az, amelyet a kutyánkon meglátunk. A földön lerakott tojásból kikelnek a lárvák, melyek hasonlóan néznek ki, mint a kifejlett alakok, de csak 3 pár lábuk van. A lárvák a növényzeten várakozva fölkapaszkodnak egy éppen arra sétáló állatra (többnyire kisemlősre) és vért szívnak rajtuk.

 

 

Ezután a talajra pottyanva átvedlenek nimfává és fölmásznak egy másik állatra, amelyik arra megy. Ezen ismét vért szívnak, majd leesve a földre újra vedlenek, immáron kifejlett alakká (ún. adulttá). A kifejlett kullancsok fölkapaszkodva egy emberre vagy állatra vért szívnak, megtermékenyítődnek egy hím kullancs által és a földre esve lerakják tojásaikat, majd elpusztulnak. Tehát az egyes fejlődési alakok más-más egyeden szívnak vért és a földön vedlenek át a következő stádiummá.

 

 

Fontos megjegyezni, hogy a kullancsok maximum 2 méteres magasságig vannak, fákon nincsenek. Többnyire az aljnövényzetről kapaszkodnak az áldozatukra. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy a kertünkben van-e kullancs, húzzunk végig egy fehér lepedőt a füvön és a kullancsok rá fognak kapaszkodni.

 

 

A vérszívás során a kullancsok nyálukkal különböző kórokozókat is bejuttathatnak a vérbe, így például a Babesia canis canis-t, amely egy egysejtű elősködő ( ún. protozoon). Ezt az élősködőt csak a kullancsok egyik faja, mégpedig a Dermacentor reticulatus terjeszti. A Babesia, bejutva a vérbe a vörösvértestekben szaporodik, így azok szétesését okozva ezzel. A vörösvértestek pusztulása mellett a vesék is károsodhatnak.

 

 

A megbetegedett kutya lázas (40-41 fok), bágyadt. Olykor a vizelet sötét színű lesz a szétesett vörösvértestekből kikerülő hemoglobin miatt. Nagyon ritkán idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek (mozgászavar, bénulás). Sajnos a betegség végzetes kimenetelű is lehet, de ha időben felismerésre kerül, megmenthető a beteg kutya.

 

 

 

Fontos, hogy ha a kutya bágyadt, kedvetlen és felmerül annak a gyanúja, hogy kullancs volt benne, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

Az állatorvos vérkenetet készít és mikroszkópban keresi a Babesiákat. A vérkenet lényege, hogy 1 csepp vért tárgylemezre juttatunk, megfestjük és mikroszkópban vizsgáljuk. Ha a kutya megbetegedése megállapításra kerül, a gyógyszert megkapja, s így nagy esély van arra, hogy a kutyus meggyógyul.

 

 

 

Megelőzésképp célszerű a kutyákra kullancs-elleni nyakörvet vagy ún. spot-on készítményt tenni. A spot-on általában 1 hónapos védelmet nyújt, míg a nyakörv akár fél évig is megvédheti a kutyát a kullancsoktól. Természetesen ez utóbbiak ára magasabb. Ha magunkban vagy a kedvencünkben mégis kullancsot találunk, azt tekergetés nélkül, egyenesen húzzuk ki egy csipesz vagy a körmeink segítségével. Tévhit ugyanis, hogy a kullancsot az óramutató járásával megegyező irányba kell kihúzni, hiszen a kullancsok nem menetesek.

 

Senni csavargatás! Csak egyenesen fel és el!

 

Fontos tudni, hogy a védelem soha nem 100%-os, de a megbetegedés valószínűségét nagyban lecsökkenti.

 

Dr. Bárány Zoltán Állatorvos (Kecskemét)

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots