Állati jótanácsok dr. Báránytól – 02

Kell oltani a cicákat is?

A világban számos baktérium és vírus él, melyek többsége ártalmatlan, de vannak közöttük olyanok is, amelyek képesek megbetegíteni a növényeket, állatokat és az embert is.

 

Az oltás ijesztően néz ki, de az állat alig érzi, mikor beadják

 

A macskákra is több vírus és baktérium jelenthet veszélyt, melyek egy némelyike olyan súlyos betegséget okozhat, hogy az végül az állat halálát okozhatja. Ezért érdemes a cicákat megelőzésképpen oltani, bár fontos tudni, hogy sajnos nem mindegyik vírusfertőzés ellen létezik védőoltás.

Három olyan vírusos megbetegedés van, amelyek ellen van védőoltás és erősen ajánlott a beadásuk, attól függetlenül, hogy lakásban tartott cicáról van-e szó vagy kijárósról. Ugyanis hiába van szó a lakásban tartott cicáról, amelyik nem érintkezhet más cicákkal, a cipőtalpunkkal így is behozhatjuk a vírust a lakásba.

Az említett három betegség a következő:

  • A macska panleukopeniája: a ”panleukopenia” a fehérvérsejtek számának csökkenését jelenti, ami a vírus fehérvérsejt-károsító hatásából ered (ezek az immunrendszer sejtjei). Emellett láz, hányás és hasmenés a jellemző tünetek.
  • A macska calici vírus okozta náthája: influenzaszerű tünetek (láz, tüsszögés, orrfolyás, könnyezés) és a szájban fekélyek keletkezhetnek.
  • A macska fertőző rhinotracheitise: az előzőhöz hasonlóan, itt is az influenzaszerű tünetek a jellemzőek (láz, tüsszögés, orrfolyás, könnyezés), de a szájban nincsenek fekélyek és a tünetek súlyosabbak: a váladék összetapasztja a szemeket és az állatok nehezen, szuszogva lélegeznek.

 

 

 

Tehát ez ellen a három vírusos megbetegedés ellen célszerű a cicánkat beoltatni.

Emellett említést érdemel több olyan vírus, amelyek az előzőeknél komolyabb problémát jelenthetnek, mivel az általuk okozott betegségek a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyíthatóak. A gondot tovább súlyosbítja, hogy sajnos nem mindegyik betegség ellen létezik védőoltás. Ezek a következők:

  • Macska leukózis: A vírus egyik fő hatása, hogy károsítja az immunrendszert, így más kórokozók is el tudnak szaporodni, betegséget okozva ezzel. E mellet daganatos elváltozásokat is okozhat különféle belső szervekben. A káros hatások sokféleségéből adódóan a tünetek is sokfélék lehetnek, amelyek lassan alakulnak ki. A beteg cica lázas, étvágytalan, fogy. Előfordulhat ínygyulladás, tüdőgyulladás, hányás, hasmenés és még sok más tünet is. A betegség gyógyíthatatlan, bár elértek pozitív eredményeket egyes készítményekkel. A hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni és szerencsére van vakcina, amely hatékonyan védi a cicákat a megbetegedés ellen. Ha a cicánk kijárós vagy van esély arra, hogy tartósan érintkezik más macskákkal, akkor érdeme beoltani őt, de előtte érdemes vérvizsgálatot végezni, hogy fertőződött-e már a cica. Ha igen, akkor már nincs értelme vakcinázni, de nem kell megijedni sem. A fertőződött cicát lakásban kell tartani, hogy ne fertőzzön meg más macskákat és, hogy ő se betegedjen meg a gyengébb immunrendszere miatt. Így a cica akár évekig élhet végzetes következmények nélkül.
  • Macska immunhiány betegsége (FIV): az előző betegséghez hasonlóan ez is egy lassan kialakuló betegség, hasonló, jellegtelen tünetekkel. Főleg idősebb kandúrokat érint, amelyek verekedés révén fertőződnek meg. Sajnos nincs ellene védőoltás.

 

            a FIV verekedés útján terjed

 

  • Macskák fertőző hashártya-gyulladása (FIP): Ez a betegség, az előző kettővel ellentétben fiatal, 1éves kor alatti cicáknál jelentkezik. A sokmacskás háztartásokban, macskatenyészetekben gyakori. A tünetek két formában jelentkezhetnek: nagy mennyiségű folyadék felhalmozódása a hasüregben, esetleg a mellüregben is vagy pedig elhalásos gócok a belső szervekben (ez utóbbi formánál belső szemgyulladás, görcsök, stb. is fölléphetnek). A betegség mind az állatorvos, mind pedig a cica szempontjából nagyon kellemetlen. Ennek oka, hogy a betegség nehezen kimutatható (gyakran előfordul, hogy száj-tamponminta alapján minősítenek cicákat tünetmentesnek, de ez nem helyénvaló, mert ezzel nem lehet bizonyítania a mentességet) és gyógyíthatatlan. Megelőzésképpen forgalomban van vakcina, melyet az orrnyálkahártyára kell csepegtetni és a fertőzött tenyészetekben érdemes is ezt igénybe venni. Ha a betegség tünetei jelentkeznek, sajnos rövid időn belül elhullik az állat.

A FIP jellemző tünete: a hasüregben nagy mennyiségű folyadék

 

Végül érdemes megemlíteni a veszettséget is. Köztudott, hogy a veszettség vírusa harapás útján terjed, így ellene akkor érdemes a cicát oltani, ha nem csak lakásban van tartva, tehát van lehetősége más állatokkal is találkoznia.

Köszönöm a figyelmüket:

dr. Bárány Zoltán

 

 

Kérdéseikkel forduljanak dr. Bárányhoz. Cím a szerkesztőségben

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots