Almás lepény, 56′- os módra

Ülünk bátyám arizoniai házának a teraszán és bámuljuk  a sötétségből milliárdszám ránk ragyogó csillagok ezüstös fényét. November van, de még egy rövid ujjú trikónál és egy jeges limonádénál  nincs többre  szükségünk.

 

Downtown_Phoenix (Arizona)_

 

Celsiusban mérve a hőmérsékletet – ott ugyanis t Fahrenheitben mérik- több. mint 25 fokot mutat a hőmérőnk_ Messze innen a hazánk, de ezt egyikőnk sem mondja ki hangosan, csak magunkban, ki – ki  ahogyan érzi, úgy gondolja. Nem nézünk egymásra. Szemünk az égen  s  némán számoljuk  fenn a magasban, az egymást szorosan követő fel- és leszálló repülőgépeket. Szinte percenkét jönnek és mennek.

Bátyám töri meg a csendet.

Tudod öcsém, mikor 56′-ban megérkeztem Amerikába egy szót nem beszéltem angolul. Egy keresztény család fogadott be a házukba.  Talán még át sem léptem az otthonuk küszöbjét – egy tál gőzölgő, meleg süteménnyel kínáltak.

“She likes apple pie?”

Nem értettem, de a sütemény vaníliás, almás illatából azonnal tudta, hogy ez nem lehet más mint Rozi mama otthoni almás lepénye.  Nem szégyenlem kimondani, de elsírtam magam. Ők is velem sírtak.

Ennek már több, mint fél év százada, de még most sem felejtetettem el. Ez volt az első angol szó, amit akkor megtanultam: “aple pie”

 

Almáslepény, ahogyan ott készítik:

 

 

 

 

Hozzávalók a tésztájához:

 

  • 30 dkg liszt,
  • 15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír,
  •  2 kanál tejföl
  • csipetnyi só,

A töltelékhez:

  • 1 kg alma, 10 dkg cukor, őrölt fahéj,(darált dió, vagy finom morzsa,
  • Vaníliás porcukor a tetejére

 

 

 

 

A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, majd hűvös helyen legalább fél órát pihentetjük

A pihentetés után ismét jól átdolgozzuk, majd  két lapba úgy ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A a nagyobbik felével a tepsit  kibéleljük, és meghintjük darált dióval és fahéjjal, ha nincs  diónk, akkor prézlimorzsa is megteszi.

 

 

 

 

Rákenjük darabosra lereszelt, vagy késsel apróra szelt és levétől kinyomkodott almatölteléket a tepsiben  előkészített tésztalapra.  Betakarjuk a másik lappal. Széleit körben jól lenyomkodjuk a tepsi falához.Tetejét megkenjük tojással, ha nincs  kevés  tejfölt, kevés vízzel összekeverünk és ezzel kenjük be.  Villával a tésztát megszurkáljuk, hogy az alma gőze éltávőzhassónőn Forró sütőben, 20-25 percig  szép rózsaszínűre megsütjük.Mielőtt felszeleteljük, hagyjuk kiülni. A tetejét vaníliás porcukorral szórjuk meg és így adjuk fel. Készíthetjük kerek tűzálló tálban is.

 

 

 

Én ezzel a kis történettel és recepttel emlékezem 1956 késő őszére.

Horváth Tamás

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots