Az ünnepi napok értelme

Napjainkban az év végi ünnepeket gyakran az a vásárlási láz és izgalom jellemzi, amelyet a megfelelni akarás kényszere erőltet ránk.

 

Tagadhatatlan, hogy olyan korban élünk, melyet a sietség jellemez. Ráadásul ez az amúgy sem lassú ritmus még felgyorsulni is látszik az ünnepnapok közeledtével.

 

Év közben egyik nap követi a másikat anélkül, hogy különösebb nyomot hagyna bennünk. Olyan gyorsan történnek az események, hogy észre sem vesszük s már megint itt az év vége

 

Mégis most, ha jönnek az ünnepnapok, igyekezzünk lelkileg örömteli módon elmélyedni e jeles napok élményeiben.

Ilyenkor erősítsük meg magunkat! Ne hagyjuk, hogy a reklámok és a vásárlás ördöge a hatalmába kerítsen bennünket!

 

 

 

Ne hagyjuk, hogy a karácsony- és az újév- várás igazi varázsa az ilyen sekélyes örömök miatt elillanjon! Fordítsuk ezt a varázslatos érzést a magunk javára, lelkiállapotunk megerősítésére.

 

Ahhoz, hogy az év végi ünnepeket azokhoz méltó módon éljük meg, tudni kell leállni az évközi rohanással. Szünetet kell tartanunk, hogy legyen időnk elgondolkodni az év közben velünk történtekről és eseményekről.

 

Arra kell törekednünk, hogy az ünnepi időszak varázslatos hangulata inkább erőt kovácsoljon az elkövetkező csodás napok eltöltéséhez, de az elkövetkező újesztendő hétköznapjaihoz is, mint sem bármiféle megfelelési kényszernek az elviseléséhez.

 

 

 

Mind ehhez változtatnunk kell. Kezdjük azzal a változtatást, hogy feltesszük magunknak azt a kérdést: mi a fontos ‘ nekünk az ünnepben?Mit várunk a jeles napoktól és mihez lenne kedvünk az ünnepek alatt?

Minden ilyen kérdésre a megfelelő válasz megtalálása nagyobb önismeretre és az események jobb megértésére késztet minket.

Annak érdekében, hogy kellemesen, pihenéssel, ünnepi hangulatban, és ne kisebb-nagyobb félelmeink felszínre kerülése közepette töltsük a karácsonyi ünnepeket, nem mindegy, milyen lelkiállapotban készülünk e jeles napokra. Nem mindegy milyen lelki nyugalommal és békével indulunk neki a családunk körében eltöltendő örömet adni akaró napoknak.

 

 

Fontos, hogy lelkünkben békével az esetleges haragot, sértődést, bántást, félretéve, aggodalmaskodás nélkül, konfliktusokat kerülve töltsük el családunk és rokonaink, barátaik körében a 2018. év decemberének elkövetkező ünnepnapjait.

Ezekhez a békés, örömteli napokhoz kívánok Áldott karácsonyt és boldog újesztendőt minden kedves olvasómnak.

Balatonföldvár. 2018.

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots