Január – február a bálozás és a fánk hónapjai. A magyar nyelvben –a legtöbb európai nyelvvel ellentétben – a télűzésre rendezett zenés – táncos vigalmak elnevezésére a farsang szó terjedt el országszerte. Nálunk még ma is farsangolunk, és nem karneválozunk. Ez azzal magyarázható, hogy karneválokat a középkorban kizárólag királyi udvarnál rendezhettek – nálunk – a köznép kizárásával.
Ezeknek a télűző vidám táncmulatságoknak egyik kedvelt étke, akkoron és még napjainkban is a kelt tésztából frissen sütött fánkféleségek, különféle gyümölcslekvárokkal kínálva.
Az ilyen kelt tésztának az elkészítése megkíván némi konyhai tapasztalatot a készítőjétől, de, hogy még se maradjanak a farsangi vigalmak ünnepi asztalai fánk nélkül, most egy kezdő háziasszony számára is könnyen elkészíthető, hamis, de igen ízletes fánk receptét adom közre Rozi mama egykori naplójából másolva.
Miért hamis, mert a fánk tésztája egyszerű sörtészta, forró olajban kisütve.
Hozzávalók két személyre:
Tésztához:
- tojás 2 db
- liszt 10 dkg.
- sör 2 dl
- Sárgabarack (konzerv) 8 – 10 db lehet fél is, de bármilyen más gyümölcs is.
- Só ízlés szerint ( 1-2 csipetnyi)
A sütéshez napraforgó olaj (bőségesen)
Mártáshoz:
- tojássárgája 2 db
- Nádcukor 2 evőkanál
- Rum ½ dl lehet sütőrum is
Elkészítése:
A fel tőrt tojásokat egy tálban felverjük, majd a sört és a lisztet csomómentesen, külön – külön hozzákeverjük. Csipetnyi sóval ízesítjük.
A konzervbarackokat a levüket lecsepegtetjük, papírkendővel a maradék levét is felitatjuk. A gyümölcsdarabokat ez után lisztbe hengergetjük, majd villára felszúrva a sűrű sörtésztába megmártjuk és a felforrósított bő olajban pirosra sütjük. . Szalvétán a megsült fánkokat a fölösleges olajtól megszabadítjuk, leszárítjuk.
A mártáshoz a tojás sárgákat cukorral és a rummal vízgőz fölött folyamatosan kevergetve, besűrítjük.
A fánkokat melegen a rummártással meglocsolva kínáljuk.
Négy személyre a hozzávaló mennyiségeket megduplázzuk, hat személy estén megháromszorozzuk és így tovább.
Vidám farsangi lakmározást!
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook