Barackos fánk rumos mártással

 

Január – február a bálozás és a fánk hónapjai. A magyar nyelvben –a legtöbb európai nyelvvel ellentétben – a télűzésre rendezett zenés – táncos vigalmak elnevezésére a farsang szó terjedt el országszerte. Nálunk még ma is farsangolunk, és nem karneválozunk. Ez azzal magyarázható, hogy karneválokat a középkorban kizárólag királyi udvarnál rendezhettek – nálunk – a köznép kizárásával.

 

Ezeknek a télűző vidám táncmulatságoknak egyik kedvelt étke, akkoron és még napjainkban is a kelt tésztából frissen sütött fánkféleségek, különféle gyümölcslekvárokkal kínálva.

Az ilyen kelt tésztának az elkészítése megkíván némi konyhai tapasztalatot a készítőjétől, de, hogy még se maradjanak a farsangi vigalmak ünnepi asztalai fánk nélkül, most egy kezdő háziasszony számára is könnyen elkészíthető, hamis, de igen ízletes fánk receptét adom közre Rozi mama egykori naplójából másolva.

Miért hamis, mert a fánk tésztája egyszerű sörtészta, forró olajban kisütve.

Hozzávalók két személyre:

Tésztához:

  • tojás 2 db
  • liszt 10 dkg.
  • sör 2 dl
  • Sárgabarack (konzerv) 8 – 10 db lehet fél is, de bármilyen más gyümölcs is.
  • Só ízlés szerint ( 1-2 csipetnyi)

A sütéshez napraforgó olaj (bőségesen)

Mártáshoz:

  • tojássárgája 2 db
  • Nádcukor 2 evőkanál
  • Rum ½ dl lehet sütőrum is

 

Elkészítése:

A fel tőrt tojásokat egy tálban felverjük, majd a sört és a lisztet csomómentesen, külön – külön hozzákeverjük. Csipetnyi sóval ízesítjük.

A konzervbarackokat a levüket lecsepegtetjük, papírkendővel a maradék levét is felitatjuk. A gyümölcsdarabokat ez után lisztbe hengergetjük, majd villára felszúrva a sűrű sörtésztába megmártjuk és a felforrósított bő olajban pirosra sütjük. . Szalvétán a megsült fánkokat a fölösleges olajtól megszabadítjuk, leszárítjuk.MÁRTÁS

A mártáshoz a tojás sárgákat cukorral és a rummal vízgőz fölött folyamatosan kevergetve, besűrítjük.

A fánkokat melegen a rummártással meglocsolva kínáljuk.

 

Négy személyre a hozzávaló mennyiségeket megduplázzuk, hat személy estén megháromszorozzuk és így tovább.

Vidám farsangi lakmározást!

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots