Biedermeier holmi – VII. rész

Hozzánk csiszolt üvegnemű elsősorban Bécsből és Karlsbadból jutott el, de a pesti, kasai, pozsonyi boltok is árusították. Ezért gyakori közöttük a közvetlen magyar piac számára készített, magyar címerrel, felírással vagy egyéb más magyar vonatkozással ellátott darab.

 

Csiszolt üvegnemű

Ez a köszörült üvegnemű ekkor éli fénykorát. Az üvegköszörülésnek és az öntésnek e termékeit ma is jól ismerjük, felvidéki és dunántúli családoknál sok maradt belőlük. Ezek a serlegek, ivópoharak, vizes üvegek és dugaszos üvegecskék a XIX. század elején virágzó cseh üvegiparnak voltak termékei.

 

 

 

 

Hozzánk Bécsből és Karlsbadból jutottak el elsősorban, de a pesti, kasai, pozsonyi boltok is árusították. Ezért gyakori közöttük a közvetlen magyar piac számára készített, magyar címerrel, felírással vagy egyéb más magyar vonatkozással ellátott darab.

 

 

Ezeken a bájos üvegtárgyakon, ugyan olyan intim hajlékonyság és lágy szépség figyelhető meg, mint az akkori bútorokon. Ugyanaz a csendes örömökbe zárkózás látszik rajtuk, mint az egykorú festményeken. Sziluettjeiken egyenes vonalakat csak ritkán találunk, sőt a nekilendülő görbe is csak rövid ideig tartja meg irányát és lágy töretlen hajlással, máris elkanyarodik.

 

 

 

 

 

Díszítésük leggyakoribb módja; belül színtelen, míg kívül színes réteggel vannak bevonva. Na, már most, a külső kék, vörös, sárga, zöld vagy tejfehér réteget valamilyen mintában leköszörülték a teljesen átlátszó rétegig, hogy aztán a színtelen alapból pompás ornamentum villanjon át.

 

 

 

Az átlátszó medálionokra néha szemcsés köszörüléssel kis ábrákat véstek vagy ömlesztett aranyozással díszített képecskéket festettek. Ezek a képek néha egy – egy mitológiai jelenettel emlékeztetnek a nem régiben elmúlt empire korra, néha meg Napóleon vagy valamelyik más nevezetesség képe idézi fel az elmúlt nagy történelmi eseményeket.

 

 

Gyakoriak az efféle felírások is: ‘Egészség, hit, barátság hosszabbítsák meg az életedet!’ Máskor apró halacskákat, pókokat, tengeri csillagokat látunk a díszítmények között. A színtelen rétegtől, mely ollóm üveg és ezért erősen töri a fényt, a felette nyugvó színes rétegeken sziporkázva játszik a fény, mely pompás látványtól e csillogó poharak a polgáremberek féltett ékköveivé váltak.

 

 

A leleményes ipar pedig évről – évre ötletes technikával fokozta az üvegnemű csillogó hatását. E cél eléréshez használt átláthatatlan üvegrétegeket, vagy lávaszerű, vörös feketés felületi ékítést, mindenféle erekkel, esetleg recézéssel átszőtt mintákat, vagy mind dúsabb rétegesen felfestett aranyozást. A köszörülés is egyre ötletesebbé lesz. A leköszörült

 

 

medalionon, mint kicsinyítő lencsén, kecsesen látszanak át a másik oldal díszítményei. Egy szónak is száz a vége; ezek a szikrázón csillogó, gyönyörűséges üvegneműk nem véletlen voltak a biedermeier kor emberének a legbecsesebb vitrintárgyai.

 

Folytatás a VIII. részben.

Farkas Zoltán, 1930-n megjelent cikke alapján.

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots