Csak egy órára hagyjatok magamra!

A lélektudomány (pszichológia) kiindulópontja szerint az introvertált vérmérsékletű embernek egy igazán éles, veszélyes konfliktus esetén sincs több választási lehetősége, mint az olyan vadonélő állatoknak, amelyek ilyen helyzetben, vagy harcba szállnak, vagy elfutnak, elbújnak a rájuk leselkedő veszély nehézségei elől.

 

Egy fárasztó nap végére sokszor annyira túlterheltek leszünk, hogy már nem érzünk mást, mint fáradtságot és levertséget, melynek gyakori következménye a szorongás és végül a depresszió. Ebben az állapotban feltétlen szükségünk van arra, hogy a feszültséget oldjuk, a kifáradt idegrendszerünket és az elménket pihentessük, vagyis a „gőzt” kiengedjük.

 

 

 

 

A fáradt agyműködés nem csupán a depresszió melegágya, előidézője a korai szívbetegségnek a keringési zavaroknak, de az impotenciának és a meddőségnek is.

Az állandósulandó szomorkás, depressziós hangulat pedig előbb – utóbb megfoszt bennünket az élet minden szépségétől és varázslatos élményétől. Az életünk elkerülhetetlenül átfordul egy jellegtelen, monoton hétköznapi szürkeségbe.

 

Az ilyen alapot hatására a személyiségünkből legtöbbször negatív érzelmek törnek a felszínre. Negatív kép alakul ki bennünk mind a környezetünkről, személyes kapcsolatainkról, mind pedig az életünk addigi folyásáról.

 

 

 

Vannak embertársaink, az úgy nevezett introvertált (befelé forduló) „típusok,”, akik különösen érzékenyen reagálnak az őket ért napi kellemetlen élményekre, mások tolakodó viselkedésére, vagy munkájuk sikertelenségeire, zajokra és mindennemű bármiféle rendezetlenségre. Ők kimondottan igénylik a hétvégi pihenésnek azt a módját, amikor az otthonuk egy ízlésesen és kényelmesen berendezett félreeső zugában, elvonulhatnak a világ zajától és zaklatásától. Könyveikkel, újságaikkal, egy pohár finom itókával, esetleg zenét sugárzó fejhallgatós kütyűjeikkel a fülükön vágynak néhány órányi magányra.

 

 

 

Ehhez nincs szükség drága berendezési tárgyakra, bútorokra. Megfelel egy kényelmes fotel, vagy kanapé, hozzá megfelelő olvasólámpával egy lerakó asztalkával és néhány cserép zöld szobanövénnyel, esetleg a téli hideg napokon egy kandalló lágyan simogató melege.

Az introvertált: befelé forduló, belső gondokon gyakran rágódó emberek számára különösen ajánlható otthonának egy félreeső zugában egy ilyen pihenő saroknak a kialakítása.

 

 

Mit is mond a lélektudomány az introvertált embertípus személyiségjegyeiről?

 

A lélektudomány (pszichológia) kiindulópontja szerint az introvertált vérmérsékletű embernek egy igazán éles, veszélyes konfliktus esetén sincs több választási lehetősége, mint az olyan vadonélő állatoknak, amelyek ilyen helyzetben, vagy harcba szállnak, vagy elfutnak, elbújnak a rájuk leselkedő veszély nehézségei elől.

 

 

Csak megjegyezném:

Az előzőnek, éppen az ellentéte az extrovertált vérmérsékletű ember, viselkedési jegyei, de velük majd másik cikkben foglalkozunk.

Lakberendezők figyelem!

Bár a két típus valóban ellentéte egymásnak, azonban nincs kőbe vésve, hogy aki befelé forduló, vagyis introvertált, annak nem lehetnek ellentétes, extrovertált személyiségjegyei is.

Otthonuk berendezésének a megtervezésénél minden esetben jó, ha ezeket a személyiségi jegyeket figyelembe vesszük: Az introvertált emberek inkább maguknak valók, kevésbé barátkozók, nem szeretnek a társaság középpontjában szerepelni. Sok esetben lelkük legmélyén belső küzdelmet folytatnak önmagukkal, mely küzdelemben legtöbbször gátlásaiknak korlátait igyekszenek ledönteni. Ehhez bizony néhány órai zavartalan magányra vágynak.

 

 

 

Kedvelt színük: A föld barna színe és annak árnyalatai, az ég kék színe és annak árnyalatai, valamint az erdők nyugtató zöldje és annak minden árnyalata.

 

Köszönöm a figyelmüket: Horváth Tamás

 

—————– – ——————-

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots