Csillagjegyeink – I. rész,

Otthonunk berendezésének harmóniáját oly sok minden befolyásolhatja, hogy közötök  a csillagjegyünkre történő hivatkozást már teljesen rendjén valónak is hisszük.  S miért is ne lenne így.Íme:

 

STEPHANUS REX betűiből összeállított névjelző a pannonhalmi alapító oklevélen (1001).

 

Szent István királyunk óta hazánkban a római hagyományok szerint, keresztény magyar szellemben folynak a napjaink és hónapjaink.

 

vasárnap dies solis

hétfő dies lunae

kedd dies martis

szerda dies mercuril

csütörtök dies jovis

péntek dies veneris

szombat dies saturni

 

 

DECEMBER Szent karácsony hava

 

 

Romulus által beosztott év tízedik hónapja volt (decem). Mikor Numa a januárral és februárral megtoldva a római tíz hónapos évből tizenkét hónapot csinált, akkor a december a végére szorult az évnek.

Nagy Károly szent hónapnak nevezte el decembert a nagykarácsonyi ünnepek tiszteletére, amelyek az áhítatos szívek örömnapjaiból állnak.

A csillagászati tél e hónap 21. napján kezdődik. A Nap a Bak jegyébe lép.

 

Bak, december 23 – január 20.

 

 

Bak – együttérzés, hagyomány, sötét tónusok és a könyv, mint hobbi

 

Ön nap, mint nap megküzd a boldogsága eléréséért. A gondolkodása realista, logikus és nehezen befolyásolható. Tisztába akar lenni mindég a tényekkel, de kerüli a fölösleges részleteket. Az élete gyakran besűrűsödik, keményen dolgozik, igyekszik a főnökei elvárásainak maradéktalanul eleget tenni. Állandóan a pénz körül forog az élete, mégis néha túlköltekezik, de soha sem tiltakozik az ellen, ha olyan dolgokért kell fizetnie, ami megéri.

 

Óriási kapacitással bír, az élet csapásait rendszerint leküzdi. Nehéz béketűréséből kizökkenteni, hagyja a dolgokat, hogy maguktól történjenek, de vigyáz, hogy a hullámok ne csapjanak össze a feje felett. Remekül tud aludni még nehéz megméretetések előtt is, ezért mindég fitt és magabiztos. A Bak egészségi állapota kitűnő, habár hajlamos a képzet beteg szerepében tetszelegni és ilyenkor elvárja orvosától, hogy számára a legújabb gyógyszereket felírja.

 

Párkapcsolatában tartózkodó az érzelmeit nehezen mutatja ki partnere felé, nógatásra pedig könnyen elbizonytalanodik. Pesszimizmusa e téren könnyen ragadós könnyen depresszióba sodorhatja mindkettőjüket. Lazítson, élvezze partnere vonzódását a boldog élethez ez is hozzátartozik!

 

Mit mond a csízió decemberre?

 

Sokan meghóltanak a múlt esztendőben,

Mi is meghalhatunk majd a jövőben,

Mikor az örömöt szíved torkig issza,

Elmúlt bűneidre akkor tekints vissza.

(Kalendárium 1799)

________________________________________

 

JANUÁR Nagy Boldogasszony hava

 

Tősgyökeres itáliai isten, Janus után nyerte nevét, akit a szerencsés kezdet isteneként tiszteltek. A hívők újévkor kalácsot tettek Janus oltárára, e napokon kerültek minden veszekedést, civódást és kölcsönösen minden jót kívántak egymásnak. Kr.e. 153-tól kezdve lett csak a január az év kezdete, az előtt a tizenegyedik hónapnak számított. E hónapban a Nap a Vízöntő jegyébe lép.

 

Vízöntő, január 21 – február 19.

 

 

Vízöntő – a fények összegyűjtése a tágas, horizontális terekben

Szellemileg is és fizikálisan is erős ember, de nyugtalan, mondhatni ideges alaptermészetű. Tartson rövid pihenőt miközben újra, és újra felveszi a harcot az élet küzdőporondján. A Vízöntőnek általában nagy nehézséget jelent nyugalmat színlelni feszült helyzetekben. Az élet apróságai, melyeket csak Ön tart annak, megőrjítik. Kerülje a negatív gondolkodást, ne legyen mindig kritikus mások ötleteivel szemben, és ne higgye, hogy mindenre csak egy helyes válasz van, és az pedig csak is az Öné lehet. Sokat improvizál, még a nagy feladatok megoldására sem készül teljes erőbedobással, mert tudja, hogy úgy is megállja a helyét, habár utólag mindég megbánja, hogy nem a maximális eredménnyel teljesített. Kapcsolataiban a másikat örökösen tesztelni akarja, ami partnere vagy barátai számára esetleg tudálékosságnak, bizalmatlanságnak tűnhet.

 

Csillagjegyének uralkodó bolygói a Neptunusz és az Uránusz, ami arra inti, hogy az életben és szerelemben mindig tartsa szem előtt, a helyes irányt. Ön nem sokat törődik, a pénzel, könnyen költekezik, és partnerei ezt kihasználják, ami aztán megint csak Önnek fog az életében feszültséget okozni. ‘Meglátni és megszeretni’, ez életének mottója a párválasztás kérdésében, de vigyázzon, mert könnyen rászedhetik! Hajlamos a túlzásokra, amit aztán később megbán. Szokásait illetően szerény ember, mely egész élete során jellemét pozitívan befolyásolja. A Vízöntők életében mindég akad egy nagy pillanat. Ezt a kínálkozó lehetőséget soha ne szalassza el, türelemmel és kitartással éljen az ilyen alkalommal.

 

Az önkifejezés, az önmegvalósítás és a reflektorfény mindég központi kérdés lesz az életében, de mielőtt cselekszik, minden egyes döntését jól gondolja át. Problémáit vitassa meg barátaival. A zenében és táncban általában megnyugvást lel.

 

Mit mond a csízió januárra?

Az esztendők egymást rendre követgetik,

‘S az ó kalendárt is ujjak cserélgetik;

Kevés férfi bánná, sok asszony szeretné,

Ha megunt férjét is így felcserélhetné.

(Kalendárium 1810)

________________________________________

 

FEBRUÁR Böjt elő hava

 

Nevét a régi latin Februus istentől nyerte, kinek tiszteletére e hó 15-én tartották a dies februatust, az élőkre nézve tisztító, a holtakra nézve pedig engesztelő ünnepségeket; amikor is a Palatinus papjai februummal (szíjjal) verdesték a férjes asszonyokat, mert hitük szerint ez áldást hozott a házasságra. A február eredetileg hiányzott a régi tízhónapos római évből; Numa Pompilius függesztette hozzá. A Nap a Halak jegyébe lép.

 

Halak, február 20 – március 20.

 

 

Halak – egy megigézett hely, amely álmokat és fantáziát szül

 

 

A rugalmasságot nem a Halaknak találták ki. A szellemi életben viszont nagyon jól megállják a helyüket. Az életben kerülje a támaszokat. Tanulja meg önmagát kontrolálni és önfegyelmezni.Nem igazán társasági lények, viszont odaadó hívei a természetnek és a művészeteknek. Hobbijuk a kertészkedés, a festegetés és a szellemi vetélkedők valamint a filmek és az olvasás. Többségük mintatanulók.

 

A tanulás soha sem jelentett nehézséget a számukra. Fantasztikus memóriával rendelkeznek,s soha sem felejtenek. Kapcsolataiban próbáljon meg rugalmas lenni. A problémákat higgye el, sokféle képen lehet megközelíteni. Nem mindig a logika és a tiszta értelem a dolgok megoldásának a kulcsai. Ön érzelmes sebezhető ember, főleg szívügyekben. Szereti egyedül tervezgetni a jövőt, átgondolni a múltbéli döntéseit és meghatározni a soron következő feladatait. Álmodozó típus. Csillagképének uralkodó bolygói a Jupiter és a Szaturnusz. melyek határozottságot és szerencsés pillanatokat hozhatnak életébe. Egy új vállalkozás elkezdése esetleg az Ön számára megfontolandó lenne.

 

Egészsége mindég törődést igényel, figyeljen oda, hogy túlságosan ne fárassza ki magát. Lehetőleg rendszeresen táplálkozzon. Hajlamos a gyakori magfázásokra is. Ne üljön otthon csodára várva, menjen szórakozni, utazzon, mert csak ott találkozhat élete párjával!

 

Mit mond a csízió februárra?

Megnyíltak a bálos táncos paloták,

Harsognak mindenütt a farsangi nóták,

Járják is már sokan a Landeris táncát,

‘S vígan szellőztetik a viganó ráncát.

(Kalendárium 1804)

________________________________________

 

MÁRCIUS Böjt más hava

 

Julius Caesar óta az év harmadik hónapja, annak előtte az első volt. Marsnak szentelték és róla is nevezték el. Vele kezdődik a tavasz. Nálunk 1848-as ifjúság tette emlékezetessé 15-ik napját a híres 12 ponttal és a ‘Talpra magyar’ – ral. (Petőfi S. Nemzeti dal, című költeményével) A magyar kereszténység kiemelkedő hónapja, mivel II. Sylvester pápa e hónap 27-én küldte el a szent koronát hazánk uralkodójának; Szent István királyunknak. A Nap a Kos jegyébe, és az egyenlítőbe lép, amivel egyidejűleg áll be a tavaszi napéjegyenlőség is (20-22. között)

 

Kos, március 21 – április 20.

 

 

Kos – egy meleg búvóhely, mely kalandos élményeket ébreszt

 

 

Ön nagyon büszke arra a képességére, hogy meg tudja mind azt tanulni, amire szüksége van. Mivel a kos uralkodó jegy, ezért gyorsan gondolkodik és segítség nélkül is megáll a saját lábán. Ön valószínűleg híres arról, hogy belevágjon mindenbe, még ha az akadályokba is ütközik. Viszont könnyen visszalép, ha kemény ellenállásba ütközik. Elenben hajlandó mindent elölről kezdeni. Mindig készen áll a magyarázatra, sőt néha olyan dolgokat is igyekszik megmagyarázni, mellyel Ön sincsen teljesen tisztában. A kos gyakran válik függővé saját, kétségtelenül nagy energiájától és önbizalmától.

 

Ha tovább akarja fejleszteni tudását, amit gyakran önszorgalmából tesz, legjobb, ha beiratkozik egy levelező vagy távoktatási kurzusra. A kos, ha tisztán látja maga előtt a célt, akkor nagy lelkesedéssel lát a tanulásnak. Ha rendelkezik az állatjegyére jellemző vállalkozói szellemmel, biztosan felér a csúcsra. Ön szívós, kritikát kevéssé tűrő ember, ha csalódik szerelmében, ne kezdjen azonnal új kapcsolatot, és főleg ne akarjon bizonyítani, hagyja, hogy lenyugodjanak a kedélyei.

 

Félti egészségét, mert Ön körül szinte mindenki beteg, de törődjön is vele, mert egészségmániája megvédi a váratlan bajoktól.

Üzleti életében igyekezzen a legjobb teljesítményt kihozni magából, de partnereire ne rontson ajtóstól a házra. Mindennek eljön a maga ideje.

Ön tudatosan építi karrierjét és igyekszik fontos társaságra és barátokra szert tenni. Néha azonban eresszen le és kapcsolódjon ki, mert frissült erővel könnyebben érhet célba. A koshoz általában a rövidtávú célkitűzések illenek.

 

Mit mond a csízió márciusra?

Böjt van: hej böjtöl sok gavallér erszénye,

Mivel a farsangon kiürült szekrénye,

Nem maradt egyebe csak az üres a zsebje,

Lám mégis cifrán jár, noha kong a feje.

 

(Kalendárium 1808)

________________________________________

 

Horváth Tamás

horvath.t@lakberendezes.hu

http://lakberendezes.hu/eletmod/csillagjegyeink-ii-resz/

http://lakberendezes.hu/eletmod/csillagjegyeink-iii-resz/

Kapcsolódó cikk:

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots