De nehéz az iskolatáska

 

Az iskolás gyermekek számára a megfelelő táska, zsák helyes kiválasztása egészséges fejlődésüknek a zálogja lesz.  Az ilyen minden igényt kielégítő iskolatáska merevített hátrésszel, párnázott deréktámasszal és széles, szabályozható rögzítőpántokkal készül.

Sokan vásárolják meg online az iskolaszereket, táskákat, hátizsákokat és minden más kiegészítőket, melyek, ha ergonómiaijáig nem megfelelők, nem léptékarányosan illeszkednek az iskolásgyermek méretarányaihoz, rövid időn belül komoly mozgásszervi betegséget okozhatnak. Bár a nem megfelelő táska, zsák kicserélhető – visszaküldhető – ügyintézése hosszadalmas.

Mindezek ellenére az iskolakezdés előtt csaknem megháromszorozódott a tanszereknek és iskolai felszereléseknek webáruházból történő vásárlásának a forgalma. Legkeresettebbek a hátizsákok/ iskolatáskák, tornazsákok, filctollak és füzetek voltak.

Miért fontos erről beszélni?

Mert az iskolatáska helyes, egészséges viseletének feltétele a táska megfelelő ergonomikus kialakítása. Fontos követelmény, hogy a táska illeszkedjen a gyermek hátára, legyen könnyű, de mégis tartós anyagból elkészítve. Ezzel is csökkentve a gyermek hátára nehezedő terhet a benne helyet foglaló sok más tanszer súlyával együtt.

A kisiskoláskorú gyermekek gerincoszlopa még fejlődésben van. Fejlődésük során a csontjaik gyorsabban nőnek, mint az izomzatuk. Ezért fontos, hogy a gerincoszlopot nehéz, helytelen felépítésű iskolatáska viselésével ne terheljük túl. Ellenkező esetben elkerülhetetlen lesz az aszimmetrikus testtartás és az azzal járó korai porckorongkopás. Utóbbi komoly fájdalmakat okoz, melynek kezelés hosszadalmas, időigényes feladat.

Hogyan viselje a gyermek az iskolatáskát?

Helyes, ha mindkét vállán, az egész hátat lefedve viseli az iskolatáskát, hátizsákját. A pántokat úgy kell beállítani, hogy a táska a lapocka magasságában a csípőlapát felett érjen véget, így a gerincoszlop terhelése egyenletesen oszlik meg. A táska merevített hátrésze is éppen ezt a célt szolgálja.

 

Ideális esetben a gyermek ne cipeljen több súlyt, mint testsúlyának 10 százaléka!  Mivel ez szabály sok esetben nem tartható be, még fontosabb kérdéssé válik, hogy milyen táskát, hátizsákot választunk a a bőséges piaci kínálatból.

 

 

Továbbá, egyáltalán nem mindegy az sem, hogy a táskába hogyan helyezzük el a könyveket, füzeteket és más egyéb kiegészítő felszereléseket. Helyes, ha a nehezebb darabokat minél közelebb helyezzük el a törzshöz, míg a könnyebbeket kifelé a gerincoszloptól távolabbi részbe. A táska súlya így nem fogja lehúzni a gyermek vállait.

A kisiskolás gyermek mozgásszervei ebben a korban folyamatosan fejlődnek, változnak. Ez gyakran okoz olyan testtartásbéli problémát, mint a hanyag tartás, aminek később gerincferdülés lehet a következménye.

A szülő feltétlen figyeljen fel a gyermeke rossz testtartásra, a beesett vállakra, vagy lapockacsontok nem egy magasságban történő elhelyezkedésére a háton!

Bármilyen aszimmetriát tapasztalunk gyermekünk tartásában haladéktalanul fel kell keresni egy ortopéd szakrendelést!

 

Gyakran maga a gyermek panaszkodik hát- és nyaki fájdalmakra. Időben, ha nem reagálunk a hanyag tartás tüneteire később kihatással lesz a gyermek iskolai munkájára. A tartós rossz testtartás általában fájással párosul, s ez egészen biztos, hogy rontani fogja a gyermek koncentrálóképességét s iskolai teljesítményét.

A korai aszimmetria és gerincferdülés gyógytornával nagyszerűen és látványosan gyógykezelhető. Ilyenkor az is segítség lehet, ha a szülő példamutatásával rendszeressé válik a családba a mozgással járó kirándulás és testedzés.

Természetesen csak is olyan mozgásformákat válasszunk, amelyek kíméletesen fejlesztik a megfelelő izomcsoportokat, és egyenletesen terheli a gyermek gerincoszlopot. Ilyen mozgást biztosítanak még az úszás, lovaglás, vagy éppen a falmászás is.

Vagyis: Irány a suli. de csak megfelelő iskolatáskával és helyes testtartással!

 

Kálomos Enikő, gyógytornász, Ungvár

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots