Nyáresti vendégek kínálására talán az egyik legideálisabb szezonra jellemző különleges italféleség a dinnye bólé. Nem túl. hivalkodó, de szégyenkezni sem fogunk ezzel az isteni jégbe hűtött, ehető – iható ínyencséggel.
Grillvacsorák előtt a várakozás feszültségének oldására, vagy csak egy egyszerű kerti traccs parti hangulatának fokozására kiválóan alkalmas ez az enyhén alkoholos gyümölcsös koktélféleség. Elkészítése sem ördöngös. Íme:
Hozzávalók: (12 vendéggel számolva.)
Hevesi görögdinnye legalább 2,5 kg héj nélkül
Sárgadinnye (magyar kincs) 2 kg héj nélkül (lehet sárga és zöld bélű vegyesen)
Citrom 2db
Édes vermut kb. 2 dl
Rum 2 dl (ha lehet, eredeti legyen)
Félédes pezsgő BB 2 palack (előre behűtve)
Szemnek, vagyis díszítéshez mentalevél
Elkészítése: (Feladás előtt legalább négy órával kezdjünk hozzá!)
Legelőbb a sárgadinnyéket félbevágjuk majd a magjukat és a lágy részeit kanállal kikaparjuk. Egy kisebb kanállal, vagy karalábé vájóval, fagylaltos kanállal (amelyik éppen van) a dinnyék húsából a lehető legtöbb adagot vájjuk ki. A kivájt darabokat egy nagyobb üvegtálba szórjuk, de előtte a görögdinnye darabkákból a látszó magokat egy kés hegyével kikapargatjuk. A héjban maradt dinnyehúst kikaparjuk és egy turmixban pépesre zúzzuk. Turmix hiányában egy tésztaszűrön áttörjük. Magokat természetesen kidobjuk.
A megmosott citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk és átszűrjük. A dinnyepépet elkeverjük a vermuttal és a rummal valamint a citrom reszelt héjával és levével. Az egészet a dinnyedarabokra öntjük. A tálat fóliával lefedjük és hűtőszekrényben legalább négy órát pihentetjük. Kóstolás nincs, mert tapasztalatom szerint az első korty után már nehéz abbahagyni.
Feladás előtt a lehűtött pezsgőkkel felöntjük, és a mentalevelekkel megdíszítjük. Széles mosollyal az arcunkon körbekínáljuk. A tál mellé illik egy üvegből vagy kerámiából készült merőkanalat is kikészíteni.
Hangulatos nyáresti vendéglátást kívánok:
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook