Dinnyebólé

 

 

Nyári grillpartikon a várakozási idő lerövidítésére, vagy csak egy egyszerű kerti traccs parti hangulatának a fokozására kiválóan alkalmas egy ilyen enyhén alkoholos gyümölcsös koktélféleség. Elkészítése sem egy ördöngös feladat.

Hozzávalók 12 vendéggel számolva:

  • görögdinnye – lehetőleg „hevesi” – l2,5 kg (héj nélkül számítva)
  • sárgadinnye, lehet sárga és zöld bélű vegyesen – lehetőleg „magyar kincs” – 2 kg (héj nélkül)
  • citrom 2db
  • édes vermut kb. 2 dl
  • rum 2 dl
  • félédes pezsgő BB 2 palack (előre behűtve)
  • díszítéshez néhány mentalevél

Elkészítése: (Kínálás előtt legalább négy órával kezdjünk hozzá!)

 

Először a sárgadinnyéket félbevágjuk majd a magjukat és a lágy részeit kanállal kikaparjuk.

Egy kisebb kanállal, vagy karalábé vájóval vagy fagylaltos kanállal – amelyik éppen van – a dinnyék húsából a lehető legtöbb adagot vájjuk ki. A kivájt gombócokat egy nagyobb üvegtálba szórjuk, de előtte a görögdinnye darabkákból a látszó magokat egy kés hegyével eltávolítjuk. A héjban maradt dinnyehúst kikaparjuk és egy turmixban pépesre zúzzuk. Turmix hiányában egy tésztaszűrön áttörjük.

A megmosott citromok héját lereszeljük míg a levüket kifacsarjuk és átszűrjük. A dinnyepépet elkeverjük a vermuttal és a rummal, valamint a citrom reszelt héjával és levével.

Az egészet a dinnyedarabokra öntjük. A tálat fóliával lefedjük és hűtőszekrényben legalább négy órát pihentetjük. Kóstolás nincs, mert tapasztalatom szerint az első korty után már nehéz abbahagyni.

Kínálás előtt a lehűtött pezsgővel felöntjük, és a mentalevelekkel megdíszítjük. Széles mosollyal az arcunkon körbe kínáljuk.

A tál mellé illik egy üvegből vagy kerámiából készült merőkanalat is kikészíteni.

Tünde Horváth

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots