Nyári grillpartikon a várakozási idő lerövidítésére, vagy csak egy egyszerű kerti traccs parti hangulatának a fokozására kiválóan alkalmas egy ilyen enyhén alkoholos gyümölcsös koktélféleség. Elkészítése sem egy ördöngös feladat.
Hozzávalók 12 vendéggel számolva:
- görögdinnye – lehetőleg „hevesi” – l2,5 kg (héj nélkül számítva)
- sárgadinnye, lehet sárga és zöld bélű vegyesen – lehetőleg „magyar kincs” – 2 kg (héj nélkül)
- citrom 2db
- édes vermut kb. 2 dl
- rum 2 dl
- félédes pezsgő BB 2 palack (előre behűtve)
- díszítéshez néhány mentalevél
Elkészítése: (Kínálás előtt legalább négy órával kezdjünk hozzá!)
Először a sárgadinnyéket félbevágjuk majd a magjukat és a lágy részeit kanállal kikaparjuk.
Egy kisebb kanállal, vagy karalábé vájóval vagy fagylaltos kanállal – amelyik éppen van – a dinnyék húsából a lehető legtöbb adagot vájjuk ki. A kivájt gombócokat egy nagyobb üvegtálba szórjuk, de előtte a görögdinnye darabkákból a látszó magokat egy kés hegyével eltávolítjuk. A héjban maradt dinnyehúst kikaparjuk és egy turmixban pépesre zúzzuk. Turmix hiányában egy tésztaszűrön áttörjük.
A megmosott citromok héját lereszeljük míg a levüket kifacsarjuk és átszűrjük. A dinnyepépet elkeverjük a vermuttal és a rummal, valamint a citrom reszelt héjával és levével.
Az egészet a dinnyedarabokra öntjük. A tálat fóliával lefedjük és hűtőszekrényben legalább négy órát pihentetjük. Kóstolás nincs, mert tapasztalatom szerint az első korty után már nehéz abbahagyni.
Kínálás előtt a lehűtött pezsgővel felöntjük, és a mentalevelekkel megdíszítjük. Széles mosollyal az arcunkon körbe kínáljuk.
A tál mellé illik egy üvegből vagy kerámiából készült merőkanalat is kikészíteni.
Tünde Horváth
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook