Diós guba, ahogy Rozi mama készítette

Mi otthon a szegények Somlói galuskájának neveztük. Az elnevezés onnan eredt, hogy az ínségesebb ötvenes évekbenRozi mama a sok unokának, amikor vasárnapi ebéd után kedvezni szeretett volna valamilyen gyorsan elkészíthető édességgel szavazásra tette fel a kérdést:

– “Somlói” legyen, vagy gyümölcs befőtt?

Akkor persze már tudtuk. hogy a “Somlói” nem más mint diós, vagy mákos  guba, de mi gyerekek ezt egyáltalán nem bántuk, ugyanis ahogy azt  nagyika készítette, valami isteni volt.

Így  hát  mi mindig a “Somlói” mellett szavaztunk. Rozi mama meg ahelyett, hogy ilyenkor kétségbeesett volna gyorsan hozzáfogott a hamis Somlói elkészítéséhez, ami nem állt másból, mint az előző napról megmaradt, kicsit már megszikkadt kiflik felkarikázva, langyosított édes tej, darált dió és a karácsonyról félretett  „keserű” csoki díszek felolvasztva, amit egyetlen unoka sem volt hajlandó Vízkeresztig lecsenni a fáról.

 

 

 

Ennek már közel hatvan éve. Régen volt, talán igaz sem volt, de egy biztos, hogy a vasárnap délutáni kávé mellé azt az isteni diós gubát még ma is szívesen látom az asztalon.

Dió helyett használhatunk darált mákot, cukor helyett édesítőt, csoki öntethez étcsokoládét.

Hozzávalók két felnőtt és két gyerek részére:

  •       8 db szikkadt kifli
  •        8 dl tej (lehet laktózmentes)
  •       4 e.k. nád  cukor (ízlés szerint lehet bármilyen édesítő)
  •       1 csomag vaníliás cukor (vagy csak aroma)
  •        5 dkg vaj
  •        15 – 20 dkg darált dió ( ehhez reszelt citromhéj))
  •        5dkg mazsola, (aszalt, cukormentes áfonya)
  •        fél tábla étcsokoládé

 

 

Elkészítése:

A kifliket ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, és rászórjuk a darált diót, ügyelve arra, hogy a dió egyenletesen jusson minden kiflikarikára. A tejet, a cukrot (édesítőt), a vaníliás cukrot (vaníliás aromát) kevés mazsolát (áfonyát) és a vajat összemelegítjük, de vigyázzunk arra, hogy a tej ne forrjon fel. Ezzel  a meleg öntettel aztán alaposan meglocsoljuk a kifliket. Sütőben, vagy mikróban. megpirítjuk a kiflikarikák tetejét, de arra vigyázzunk, hogy ne száradjanak ki és ne ragadjanak (kapjanak) le a tálban.

Megjegyzés: Aki szereti a valódi somlói galuska ízét, kevés rumaromával meglocsolhatja a kiflikarikákat, sőt olvasztott csokoládéval a  feladott guba tetejét belocsolhatja. Felvert tejszínhab a tetejére meg már maga a “Mennyország”

 

 

Első próbálkozásra, ha elrontaná, a selejtet szívesen elfogadom.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots